Dėl nuvirtusios šakos ant automobilio niekas nenorėjo prisiimti atsakomybės: štai ką padarė savininkas

Daugiabučių kiemo aikštelėje Klaipėdoje nulūžusi medžio šaka užvirto ant automobilio ir jį gerokai apgadino. Teismas nutarė, kad už mašinos remontą turi sumokėti daugiabučio namo administratorius.

Po didesnių audrų ant mašinų užvirtę medžiai – dažnas įvykis Klaipėdoje.<br>lrytas.lt nuotr.
Po didesnių audrų ant mašinų užvirtę medžiai – dažnas įvykis Klaipėdoje.<br>lrytas.lt nuotr.
lūžo medis užvirto medis kavinė katedros aikštė<br>T.Bauro nuotr.
lūžo medis užvirto medis kavinė katedros aikštė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 9:15 AM

Per audrą nulūžusi seno klevo šaka 2020 metų rugpjūčio 30 dieną smarkiai apgadino daugiabučio kieme I.Kanto gatvėje stovintį automobilį „Toyota Land Cruiser“.

Už mašinos remontą buvo sumokėta 8957,47 euro.

Neprisiėmė atsakomybės

Dėl patirtos žalos atlyginimo automobilio savininkas kreipėsi į namą administruojančią bendrovę „Vitės valdos“ (dabar „Civinity namai Klaipėda“), tačiau ji atsisakė tai daryti teigdama, kad želdinių priežiūra ir kontrolė – savivaldybės pareiga.

Klaipėdietis pabandė teisybės ieškoti Klaipėdos savivaldybėje, tačiau valdininkai jį nusiuntė atgal pas namo administratorių. Vyrui beliko kreiptis į teismą.

Klaipėdos apylinkės teismas pernai balandį jo ieškinį patenkino ir iš „Vitės valdų“ priteisė patirtus nuostolius, 5 proc. dydžio metines procesines palūkanas ir 1699 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Tokiu sprendimu nepatenkintas daugiabučių administratorius su apeliaciniu skundu kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą.

Teismui kilo abejonių, ar Klaipėdos savivaldybė, patvirtinusi Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles ir turėdama prižiūrėti želdynus, teisėtai padidino namo administratoriaus atsakomybę, ir papildomai nurodė prižiūrėti želdynus.

Sklypas nesuformuotas

Teisėjų kolegijos manymu, susiklostė keistoka situacija, kai savivaldybė, pasitikėjimo teise valdanti valstybės žemę ir įpareigota prižiūrėti želdinius bei želdynus, savo poįstatyminiu aktu užkrovė pareigą tuo rūpintis patiems miestiečiams.

Klaipėdos politikai 2017-ųjų liepą palaimino sprendimą „Dėl Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklių patvirtinimo“. Pagal jį gyvenamųjų namų kvartalo teritorija ir joje esančių želdinių priežiūra bei tvarkymas perduoti „Vitės valdoms“.

Esą ji privalėjo užtikrinti, kad čia augantys medžiai ir kiti želdiniai nekeltų grėsmės žmonėms ir jų turtui.

Namo administratorius nesutiko, kad jis turi inventorizuoti namo sklype esančius želdynus ir želdinius. Buvo teigiama, kad savivaldybės pareiga prižiūrėti jos teritorijoje esančius želdinius ir želdynus.

Medis, kurio nulūžusi šaka apgadino automobilį, augo žemėje, priklausančioje ne privatiems asmenims, o savivaldybei priskirtoje teritorijoje, žemė aplink namą iki šiol nesuformuota kaip atskiras sklypas.

Privalo rūpintis medžiais

Dar kartą atvertęs šią civilinę bylą Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad daugiabutį administruojančiai bendrovei buvo pavesta žemės sklypo priežiūra, ji turėjo rūpintis ir šiame sklype augančių medžių priežiūra, todėl ir turi atsakyti už pasekmes.

Atsakovė nepateikė įrodymų, kad būtų laiku ir tinkamai prižiūrėjusi želdinius, tarp jų ir problemų sukėlusį medį, o ką nors daryti ėmėsi tik po incidento.

Todėl jai teks sumokėti už sumaitoto automobilio remontą, metines palūkanas ir 2899 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.