Sostinėje surado senovinį grindinį: jo likimas keliaus į paveldosaugininkų rankas

Remontuojant sostinės P.Vileišio gatvę ir po asfaltu radus senovinį grindinį jo likimas priklausys nuo paveldosaugininkų. Tuo metu Gervėčių gatvėje nuspręsta jį išsaugoti.

Manoma, kad ši P.Vileišio gatvės atkarpa nutiesta apie 1930 metus.<br>S.Žiūros nuotr.
Manoma, kad ši P.Vileišio gatvės atkarpa nutiesta apie 1930 metus.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 2:28 PM

Rekonstruojant Neries krantinę ir nuėmus dalį asfalto dangos P.Vileišio gatvėje atsivėrė akmenimis grįstas senovinis grindinys, o specialistams iškilo klausimas – ką su juo daryti? Pagal pirminius archeologų vertinimus, tai apie 1930 metus klota gatvė, besidriekianti palei upės krantą.

Artimiausiu metu visa surinkta informacija bus perduota Kultūros paveldo departamentui, kuris ir nuspręs, kaip elgtis su radiniu, – ar jį įamžinti kaip miesto istorijos ženklą, ar tiesti dviračių taką, kaip numatyta projekte.

Krantinės dalyje ties P.Vileišio gatve įrengiama lėto eismo gatvė – važiuojamoji dalis pritaikoma dviračių eismui, o automobilių greitis apribojamas ne tik kelio ženklais, bet ir fizinėmis greičio mažinimo priemonėmis.

Važiuojamosios dalies centre numatomos kintamo pločio trinkelių dangos salelės ir vairuotojų dėmesį atkreipsiantys trapeciniai barjerai. Visoje dviračių gatvėje bus įrengti kelio ženklai, ribojantys greitį iki 30 kilometrų per valandą.

Kairiojoje Neries krantinėje tvarkymo darbai jau įsibėgėjo.

Tiesa, atkarpoje tarp Baltojo ir Žvėryno tiltų taip pat buvo aptikta archeologinių radinių – istorinio mūro liekanos. Po architektūrinių tyrimų bus nustatoma istorinė mūrų vertė.

Visoje Neries krantinėje bus sutvarkyti dviračių ir pėsčiųjų takai, tvarkomi krantinės šlaitai, želdiniai, įrengiamas apšvietimas, mažosios architektūros elementai.

Bendra darbų kaina – per 543 tūkst. eurų. Planuojama, kad dešinės Neries krantinės rekonstrukcija bus baigta spalio mėnesį.

Įmonės „Grinda“ darbuotojai šiuo metu dirba ir Gervėčių gatvėje. Čia, pašalinę nusidėvėjusį asfalto viršutinį sluoksnį, jie taip pat atidengė 200 metrų ilgio akmens riedulių grindinį ir pradėjo jo rekonstrukciją.

Grindiniui atnaujinti naudojami ne skaldyti akmenys, o akmens rieduliai, taip atkuriant autentišką vaizdą. Tokiam grindinio atnaujinimo būdui reikia daug kantrybės ir preciziškumo.

Visi akmens rieduliai turi savitą formą, tad norint surasti jiems geriausią vietą darbuotojai po vieną juos dėlioja rankomis.

Akmens rieduliai įkalami į granito atsijų pagrindą, o tarpai tarp grindinio riedulių vėliau užpildomi smulkia granito frakcija.

Nauji šaligatviai Gervėčių gatvėje jau pakloti, bet grindinio atkūrimas užims kiek daugiau laiko. Jei neatsiras nenumatytų aplinkybių, darbus planuojama užbaigti per dvi savaites. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.