Karščio banga neslūgsta: štai kokias grėsmes ji kelia vairuotojams

Jau beveik savaitę iš Lietuvos nesitraukia svilinantis karštis. Nors tokios vasaros daugelis laukia, tačiau vairuotojams ir jų sveikatai tai – tikras iššūkis. „Lietuvos draudimo“ ekspertas pastebi, kad tokiomis karštomis dienomis yra keletas patarimų, į ką turėtų atkreipti dėmesį vairuotojai. Nukentėti gali ne tik jie, bet ir keleiviai bei pati transporto priemonė.

Atėjus prie automobilio ir pamačius, jog jis yra prikaitęs, verčiau iškart nesėsti į transporto priemonę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atėjus prie automobilio ir pamačius, jog jis yra prikaitęs, verčiau iškart nesėsti į transporto priemonę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 10:47 AM

Sumažėjusi koncentracija

Vairuojant labai svarbi koncentracija, tačiau karštomis dienomis susitelkti gali būti sudėtinga. Įkaitusioje aplinkoje tirštėja kraujas, sutrinka kraujotaka, o visa tai glaudžiai susiję su smegenų veikla. Draudimo bendrovės Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis sako, kad karštomis dienomis išties pastebima daugiau smulkių eismo įvykių.

„Tokiomis karštomis dienomis vairuotojai turėtų dar labiau saugoti savo bei aplinkinių sveikatą, todėl išskirčiau keletą aspektų, ką būtina padaryti svilinant karščiui.

Pirmiausia, jau atėjus prie automobilio ir pamačius, jog jis yra prikaitęs, rekomenduočiau iškart nesėsti į transporto priemonę. Tiek vairuotojas, tiek ir keleiviai labiau apsaugos savo sveikatą, jei keletą minučių automobilį pavyks pravėdinti. Kitu atveju transporto priemonėje bus susidaręs lyg pirties efektas, kai sėsti priee vairo nėra saugu“, – teigia A.Juodeikis.

Anot jo, iškart sėdant prie vairo ir važiuojant, rizikuojama savo, keleivių bei kitų eismo dalyvių sveikata bei gyvybe. „Žmonės vasarą ir taip greičiau atsipalaiduoja, yra mažiau susikoncentravę, todėl labai svarbu reguliuoti karštį automobilyje, bent taip mažinant tikimybę dėl koncentracijos sumažėjimo patekti į eismo įvykį“, – sako pašnekovas.

Akinanti saulė

Kaip kitą svarbų aspektą A.Juodeikis išskiria spiginančią saulę.

„Tai aktualu visą vasarą, tačiau kai svilina karštis – saulė tiesiogiai šviečia į akis, todėl būtina dėvėti akinius nuo saulės, naudoti atlenkiamą skydelį. Tai dvi paprastos priemonės, kurios gali padėti išvengti eismo įvykių. Be abejonės, tokiomis karštomis dienomis labai svarbus ir šviežias vanduo – jo visada reikėtų turėti su savimi“, – pažymi ekspertas.

Anot jo, vienas svarbiausių dalykų tokiomis karštomis dienomis – vaikų bei augintinių sveikata ir saugumas.

„Jokiu būdu, net ir trumpam laikui, nepalikite automobilyje vaikų ir augintinių. Toks karštis yra kritiškai pavojingas sveikatai ir gyvybei. Noriu atkreipti ir aplinkinių žmonių dėmesį – nebūkime abejingi, jei matome gretimame automobilyje vaiką ar augintinį vienus – nedelsiant reikia skambinti trumpuoju pagalbos telefonu 112“, – ragino A.Juodeikis.

Jis pridūrė, kad tokiomis karštomis dienomis svarbu nepiktnaudžiauti ir oro kondicionieriais. Jei lauke yra 35 laipsniai karščio, automobilio viduje temperatūra neturėtų nukristi iki 20 laipsnių šilumos. 15 laipsnių skirtumas yra labai didelis – garantuotai peršalsite.

Didelės provėžos – tūkstantiniai nuostoliai

„Lietuvos draudimo“ atstovas atkreipia dėmesį ir į techninius transporto priemonių parametrus, kelio dangą.

„Tvyrant ypač dideliam karščiui tuose keliuose, kur važinėja ar yra pakraunamas sunkusis transportas, pasitaiko atvejų, kai yra įspaudžiamos provėžos. Mūsų bendrovės duomenimis, už autoįvykius, kurie susiję su provėžomis asfalte, išmokame keliasdešimt tūkstančių eurų sumas per metus.

Tokios provėžos pavojingos, nes vengdami netikėtų kliūčių, vairuotojai manevruoja, taip sukeldami pavojų bei susidurdami su kitais kelių eismo dalyviais“, – sakė pašnekovas.

Po karščių ateina liūtys – į ką atkreipti dėmesį

Anot jo, galiausiai svarbu prisiminti, kad po tokių didžiulių karščių visuomet ateina vasaros vėtros bei liūtys.

„Jei pakliuvote į didelę liūtį, būtinai pasirinkite saugų greitį ar visai sustokite šalikelėje, jei yra tokia galimybė, kol liūties banga praeis ir matomumas bus geresnis. Liūtis greitkeliuose gali sukelti vandens sankaupas ant važiuojamosios dalies – įvažiavus į tokią gilią balą dideliu greičiu, automobilis gali tapti nevaldomas“, – teigė A.Juodeikis.

Be to, draudimo atstovas pažymi, kad saugant automobilius nuo karščio, vairuotojai juos dažnai stato po dideliais medžiais, tačiau tai nėra geras pasirinkimas. Anot jo, staiga prasidėjusi vasaros vėtra išlaužo medžių šakas, ypač senų didelių medžių, ir tos šakos sunkiai apgadina transporto priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.