Tinklaraštininkė S. Šveikauskaitė pasidžiaugė vairuotojų elgesiu gatvėse, visgi priekaištų turi greičio mėgėjams

Nuo 18 metų vairuojanti dviejų dukrų mama, nuomonės formuotoja, tinklaraštininkė Sotera Šveikauskaitė pripažįsta: auginant vaikus išsiversti be automobilio neįmanoma, tad kelyje tenka praleisti nemažai laiko. Antra vertus, prie vairo visuomet mielai sėda, o ir kitų vairuotojų elgesys sostinės gatvėse ją maloniai stebina.

Sotera Šveikauskaitė.
Sotera Šveikauskaitė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 4:34 PM

Vairuotojai mandagūs, bet to nepakanka

Pašnekovės teigimu, sostinėje vairavimo kultūra jau kitokia: dauguma vairuotojų draugiški, mandagūs, vairuoja atsakingiau, tad nemalonių incidentų ar įvykių jai dažniausiai pavyksta išvengti.

Visgi pripažįsta: draugai retkarčiais pasiskundžiantys – kažkas spūstyje nepraleido, įsmuko į tarpą ar rizikingai manevravo.

Tiesa, pati gyvendama užmiestyje, čia dažniau nei mieste pastebi vairuotojų, kurie gyvenamojoje zonoje, kur daug pėsčiųjų, vaikų, nevengia paspausti greičio pedalo. Ir nors kaimynystėje jau nesyk įvyko nelaimė, neatsakingų vairuotojų vis tiek atsiranda – tas turint mažų vaikų itin gąsdina.

„Mane labiausiai baugina vairuotojai, kuriems nelabai rūpi kiti žmonės. Jų neatsakingi, neapdairūs veiksmai gali kainuoti mylimų žmonių gyvybes. Norisi, kad žmonės vairuotų ne tik mandagiai, tvarkingai, bet ir laikytųsi saugaus greičio. Geriau lėčiau, bet saugiau“, – įsitikinusi S. Šveikauskaitė.

Skuba visi, tačiau saugumas – svarbiausia

Kartais pastebėjusi neatsakingai besirikiuojančius, spūstyje užlįsti priešais bandančius vairuotojus, pasakojo per daug to nesureikšminanti, tačiau pagalvojanti: „visi mes norime greičiau atsidurti tam tikroje vietoje, skubame, bet turime išlikti kantrūs. Jei visi vairuotume atsakingai, tvarkingai, laikytumės taisyklių, jaustume pagarbą vienas kitam – tuomet visiems būtų daug maloniau.“

Pati būdama dviejų dukrų mama S.Šveikauskaitė pripažįsta niekada nerizikuojanti vežti vaikų ne specialiose automobilinėse kėdutėse, ir čia nėra jokių išimčių. Kad mažylis sodinamas priekinėje sėdynėje ar nenorintis sėdėti kėdutėje vežamas lopšyje – tokių situacijų pastebi gana dažnai.

„Jau geriau klykiantis, bet saugus vaikas. Nesuprantu, kodėl vaikai vežami gultukuose, lopšiuose. Vaikas turi būti vežamas automobilinėje kėdutėje, pritaikytoje atsižvelgiant į jo amžių. Juk kalbame apie jo saugumą“, – pažymėjo S.Šveikauskaitė.

„Pati laikydamasi taisyklių nesuprantu žmonių ir ką jie galvoja neatsakingai elgdamiesi keliuose. Galbūt neatsakingai vairuotojams padėtų privaloma pagalba žmonėms, patyrusiems nelaimę, galbūt, patekusiems į autoįvykius. Skubėjai, sukėlei pavojų, pasižiūrėk, įvertink, kaip tokios nelaimės baisu, ir kodėl privalome būti atsargūs bei nekelti pavojaus kitiems. Gal tokie atvejai padėtų susimąstyti, ir greičio viršijimas neatrodytų toks patrauklus“, – mano pašnekovė.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.