Pareigūnai siūlo „vaistą“ nuo spūsčių: išvažiuoti anksčiau ir paisyti ženklų

Likus pusvalandžiui iki 8 valandos ryto Vilniaus gatvė Kretingoje sausakimša automobilių, o praėjus penkioms minutėms po 8-os – tuščia, tarsi nušluota. Tokį vaizdą miesto centre buvo galima matyti ne tik vakar.

Likus pusvalandžiui iki 8 valandos ryto Vilniaus gatvė Kretingoje sausakimša automobilių.<br>D.Umbraso nuotr.
Likus pusvalandžiui iki 8 valandos ryto Vilniaus gatvė Kretingoje sausakimša automobilių.<br>D.Umbraso nuotr.
Likus pusvalandžiui iki 8 valandos ryto Vilniaus gatvė Kretingoje sausakimša automobilių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Likus pusvalandžiui iki 8 valandos ryto Vilniaus gatvė Kretingoje sausakimša automobilių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audronė Griežienė, www.pajurionaujienos.com

Sep 27, 2022, 4:55 PM

Įspėjo ir kretingiškį, ir skuodiškį

Pasak rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininko Tomo Mikelkevičiaus, rugsėjo 2-ąją pačių vairuotojų akys buvo didelės: kas Kretingoje pasikeitė, kas atsitiko? Ogi, anot pareigūno, ir šiemet atsitiko... ruduo. Vienintelis „vaistas“ nuo spūsčių – iš namų išsiruošti anksčiau ir paisyti kelio ženklų.

Anot pareigūno, iš vairuotojų pusės norisi ir daugiau pakantumo, pagarbos. „Mato, kad sankryža automobiliais užkimšta, vietos nėra, bet vis tiek lenda, užblokuoja išvažiavima iš šalutinio kelio. Kamščiai darosi dar baisesni, nepakantūs eismo dalyviai nervinasi, vieni kitiems grūmoja kumščiais“, – pastebėjo viršininkas.

Anot jo, daug automobilių susitvenkia ir Marijono Daujoto progimnazijos prieigose, prie pagrindinio įėjimo į mokyklą, nors, atvažiavus iš Žemaitės alėjos pusės, specialiai įrengta aikštelė, kurioje tėvai atvežę saugiai gali išleisti vaikus ir keliauti savo keliais.

Važiuojant nuo sankryžos miesto centro link, ties lurdu, pastatytas ženklas, draudžiantis sukti į kairę. „Bet, spėkit, ar šio draudimo visi paiso? Tuoj įsitikinsim“, – pažadėjo pareigūnas.

Ir iš tikrųjų – laukti ilgai nereikėjo. Pirmasis, kurį T. Mikelkevičius sustabdė, pakliuvo juodas „Mersedesas“. Kad nepriverstų iš priekio parvažiuojančių mašinų stovėti eilėje, pagal taisykles Vilniaus gatve jis privalėjo pavažiuoti tiesiai, apsukti žiedą, grįžti ir tik tada pasukti į dešinę Pranciškonų gimnazijos link, kur ir norėjo patekti.

„Kad nėra logikos – tas kamštis prieš mane jau buvo“, – bandė prieštarauti vairuotojas Julius. Tačiau taisyklės yra taisyklės – dėl jų nepaisymo jaunas tėtis šįkart buvo įspėtas.

„Atsiprašau, kad neteisingai pasukau, esu kaltas“, – šypsojosi pas draugą su reikalais važiavęs žemaitis Kazys iš Skuodo. Anot jo, Skuode ir Kretingoje eismo situacija skiriasi kaip diena nuo nakties – esą ten automobilių nepalyginamai mažiau, o pas mus – kaip didmiestyje. Bet skuodiškis sutiko: visur galioja tie patys kelio ženklai.

Dėl keliamo triukšmo T. Mikelkevičius įspėjo ir jauną motorolerio vairuotoją. „Jumis tokiais, dienomis, o ypač naktimis specialiai „užgazuojančiais“, gyventojai ir skundžiasi, ramybės neturi“, – papriekaištavo pareigūnas, įtardamas, kad problema – dėl netvarkingai eksploatuojamos technikos. Vaikinas teisinosi tokį motorolerį jau nusipirkęs, kad didesnį garsą išgautų pats detalių neišlupęs, bet pažadėjo „susitvarkyti“.

Prie perėjų – policijos rėmėjai ir 20 savanorių

Prasidėjus naujiems mokslo metams, eismas miesto gatvėse visada tampa intensyvesnis, po vasaros atostogų darželinukai ir moksleiviai vyksta į ikimokyklines ir mokymo įstaigas. Šiomis dienomis prie didžiųjų sankryžų, ties ugdymo įstaigomis neatsitiktinai budi ir iki savaitės pabaigos budės ne tik keli policijos ekipažai, bet ir policijos rėmėjai, taip pat 20 savanorių, tarp kurių, kaip visada, – Kretingos trečiojo amžiaus universiteto studentai, senjorai, Šaulių sąjungos nariai.

Veiklos skyriaus viršininko manymu, iniciatyvą galėtų parodyti ir mokyklos, kviesdamos gatvėse pabudėti mažiausiųjų eismo dalyvių, kurie dar tik mokosi saugiai kirsti važiuojamąją kelio dalį, sėkmingai pasiekti ugdymo įstaigas ir namus, tėvai. Užtat šiemet pirmas rugsėjis, kai pareigūnams pasisiūlė talkinti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kretingos skyriaus savanoriai.

„Nors veiklos turiu ir taip daug, bet man patinka tyliai ramiai dalyvauti visur, kur matau, kad galiu būti naudinga, padėti. Mano pačios vaikas yra moksleivis, tad iš patirties žinau, kad, prasidėjus naujiems mokslo metams, po vasaros daugelis dar tebegyvena atostogų įspūdžiais, į mokyklas grįžta išsiblaškę, reikia juos padrąsinti“, – sakė savanorė Gražina Asipauskaitė.

Jokūbaviškis Arūnas Piečius, pagal profesiją technikas-statybininkas, šiuo metu dirbantis saugos tarnyboje „Argus“ – policijos rėmėjas su 20 metų šios visuomeninės veiklos stažu.

„Gyventojams pritarus, Jokūbave buvom pirmieji rajone, įsisteigę saugios kaimynystės grupę. Kai reikia užtikrinti viešąją tvarką savo kaime, aš – ten, kai Kretingoje, – čia. Kelias dienas Kretingos miesto gatvėse budžiu, kol kas – jokių incidentų. Tiek vairuotojai, tiek pėstieji matyt atkreipia dėmesį, kad esam uniformuoti, ir į pastabas reaguoja, nepyksta“, – sakė A. Piečius.

Šaulių sąjungos 305 kuopos vado pavaduotojas Matas Mockus teigė pastebėjęs automobilių, sustojusių ant pėsčiųjų perėjų. „Aš neturiu teisės komanduoti, bet keliems parodžiau ranka, ir pasitraukė“, – šypsojosi jis.

Liūdnoji statistika: per pusmetį 17 eismo įvykių, 24 žmonės sužeisti

T. Mikelkevičiaus pateiktais duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį rajone užregistruota 17 įskaitinių eismo įvykių, kuriuose sužeisti 24 žmonės. Pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo užregistruota 18 įskaitinių įvykių, sužeisti 27 žmonės, 3 žuvo.

Šiemet I pusmetį avarijose nukentėjo 9 automobilių keleiviai, 7 lengvųjų automobilių ir 1 sunkvežimio vairuotojas, 2 motociklininkai, 2 dviratininkai ir 2 mopedo vairuotojai. Pagrindinės eismo nelaimių priežastys – reikalavimo duoti kelią nepaisymas iš šalutinio kelio važiuojant į pagrindinį ir saugaus greičio nepasirinkimas.

Avaringiausi keliai – Kretinga–Kūlupėnai (įvyko 3 eismo nelaimės, 6 žmonės sužeisti), Šiauliai–Palanga (1 įskaitinis įvykis, 4 sužeisti), incidentų būta keliuose Kartena–Kūlupėnai–Salantai, važiuojant iš Palangos į Lazdininkus, Gargždų kelyje ir t. t. Kretingos mieste daugiausiai nelaimių tykojo Vilniaus, Savanorių gatvėse, taip pat Rotušės aikštėje, Žemaitės alėjos ir Šventosios gatvės sankryžoje.

Šiemet per I pusmetį surašyta apie 600 administracinio nusižengimo protokolų: 28 neblaiviems vairuotojams, 41 neturinčiam teisės vairuoti, 56 nesegėjusiems saugos diržų, 19 – už chuliganišką vairavimą, papildomai ikiteisminiai tyrimai pradėti 23 vairuotojams, kurie transporto priemones vairavo jiems nustačius didesnį negu 1,5 prom. neblaivumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.