Šaligatviu paspirtuku važiavęs devynmetis išsimušė dantis: užvirė diskusijos, kas dėl to kaltas

Važiuodamas elektriniu paspirtuku šaligatviu, 9-metis krito į lapais užneštą duobę ir susižalojo. Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose išplatinus vaizdą, kaip elektriniu paspirtuku miesto centre važiuodamas 9-metis vaikas užkliuvo už įgriuvos šaligatvyje ir trenkdamasis išsimušė dantis, užvirė diskusijos, į kurias sureagavo ir mūsų laikraščio skaitytojai: kodėl duobės atsiveria naujai paklotuose šaligatviuose, kas už tai atsakingas, ar bus atlyginta žala vaiko tėvams. Kiti mano, kad šaligatvis – ne vieta paspirtukininkams, o už vaiko nepriežiūrą atsakingi patys tėvai.

Važiuodamas elektriniu paspirtuku šaligatviu, 9-metis krito į lapais užneštą duobę ir susižalojo.<br>D.Šypalio nuotr.
Važiuodamas elektriniu paspirtuku šaligatviu, 9-metis krito į lapais užneštą duobę ir susižalojo.<br>D.Šypalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irena Šeškevičienė, www.pajurionaujienos.com

Oct 14, 2022, 8:48 AM

Krito, atsitrenkęs į duobę

Istorijos fabula, kaip atskleidė pavardžių viešinti nepanorėję tėvai, būtų tokia: trys mažamečiai draugai po pamokų ėjo šaligatviu palei Rotušės aikštę. Vieta – tarp parduotuvės „Laura“ ir buvusio telekomo. Berniukai sutiko priešais paspirtuku atvažiuojančią klasės draugę, ir vienas jų paprašė duoti pavažiuoti. Pasak mergaitės mamos, duktė jai pasakojusi, kad draugas važiuodamas paspirtuku atsisukęs „mandravojo“ ir staiga griuvo, nepamatęs lapais užneštos duobės.

Tekantį kraują iš burnos išvydęs ir šoko ištiktas berniukas ruošėsi grįžti namo, jo draugai išsibėgiojo, tačiau išsigandusi mergaitė pradėjo šauktis pagalbos. Subėgo praeiviai, išėjo „Eurokos“ pardavėjos, iškvietė greitąją medicinos pagalbą ir vaiką išgabeno.

Nukentėjusio berniuko mama Alma pasakojo, kad sūnus išsimušė vieną priekinį dantį, o kitą nusiskėlė. Po apžiūros medikai, daugiau rimtų sveikatos sutrikdymų neradę, vaiką išleido namo. „Sūnus labai išgyvena, kad neteko danties, dabar laukia ilgas gydymas“, – tvirtino ji.

Moteris tikino, kad jų šeima nesiruošia dėl įvykio bylinėtis, jie tikisi, kad tie, kas kalti dėl netvarkingo šaligatvio, atlygins žalą. „Ne tokie žmonės esame, kad tampytumėmės po teismus. Suprantame, kad susidėjo daug aplinkybių: mūsų vaikas važiavo elektriniu paspirtuku šaligatviu, be apsaugų. Betgi dar nėra įstatymo, kuris nurodytų, kad paspirtuku galima važiuoti tik nuo 14 ar 16 metų. Niekas paspirtukininkų netramdo: kartais ant vieno paspirtuko matai ir po du vaikus sulipus“, – kalbėjo vaiko motina. Ji patikino, kad įprastai vieno savo vaiko neleidžiantys važinėtis paspirtuku, tačiau, matyt, tąkart jo smalsumas ėmė viršų prieš tėvų draudimą.

Pasirengę atlyginti žalą

Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė sakė apie nelaimę sužinojusi netrukus po jos, nes pranešė įvykio liudytojai. „Anksčiau ten buvo įvykusi vandentiekio tinklų avarija, beje, ne pirmą sykį. Sutvarko ir vėl įkrenta. Tačiau ta vaikui lemtinga duobė ten buvo šviežiai atsivėrusi. Visame šitame ruože tinklai yra seni, nerenovuoti. Pranešėme bendrovei „Kretingos vandenys“, o šie – tvarkybos darbus atlikusiam rangovui „Vytrita“. Rangovas išsyk atvyko sutvarkyti smegduobę ir sutiko prisiimti atsakomybę už vaiko patirtą žalą, nors šis važiavo pėsčiųjų taku ir be apsaugos priemonių“, – kalbėjo G. Liobikienė.

„Pajūrio naujienoms“ susisiekus su bendrovės „Vytrita“ padalinio vadovu Dainiumi Vosyliumi, šis sakė suprantąs vaiko nelaimę ir kad geranoriškai ieškos kompromiso – ketina tartis su vaiko tėvais dėl kompensacijos už dantų gydymą.

Paklaustas, kodėl šaligatvyje atsivėrė duobė, gal nekokybiškai atlikti darbai, D. Vosylius atsakė: „Viskas buvo atlikta gerai. Bėda ta, kad gruntas „vaikšto“: trasose – gili šachta, po vamzdyno remonto ji buvo užpilta. Tačiau po lietaus žemė įsmuko, o kadangi užnešta lapais, jos nesimatė.“

Seniūnės G. Liobikienės žodžiais, Kretingos mieste yra ir daugiau probleminių vietų, kur trasos pasenusios ir, jas nuolat tvarkant, dažniausiai smegduobės atsiveria Vytauto–Statybininkų gatvių kampe ir Birutės gatvėje.

Vairavimo mokytojas Romanas Vizgaudas teigė, kad dėl važiavimo paspirtuku Kelių eismo taisyklėse kol kas tebėra skylė – elektriniai paspirtukai kaip transporto priemonė jose nefigūruoja. Nors jais vis dažniau važinėjama, taisyklėse apie juos kol kas išvis nerašoma. Paspirtukas prilyginamas elektriniam dviračiui. O važiuoti dviračiu šaligatviu ar kelkraščiu amžiaus cenzo nėra, tik važiuojamąja kelio dalimi galima važiuoti nuo 14 metų. Važiuojant dviračiu asmenims iki 18 metų būtina dėvėti šalmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.