Eismas šiltuoju metų laiku: specialistas pataria, kaip elgtis, kad išvengtume nelaimės kelyje

Avaringumą kelyje įprasta sieti su šaltuoju metų laiku: slidžia kelio danga, prastu matomumu, ilgu tamsiuoju paros metu. Tačiau atšilus orams atsipalaiduoti nevalia – vis drąsiau pasirenkamas greitis, neatidūs vairuotojai ir eilė kitų veiksnių didina eismo įvykių tikimybę.

Nemažai vairuotojų automagistralėse važiuoja ne maksimaliu leistinu 130 km/val. , didesniu greičiu sukeldami pavojų aplinkiniams ir pažeisdami kelių eismo taisykles.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nemažai vairuotojų automagistralėse važiuoja ne maksimaliu leistinu 130 km/val. , didesniu greičiu sukeldami pavojų aplinkiniams ir pažeisdami kelių eismo taisykles.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-20 12:58

Vairavimo instruktorius Kastytis Povilaitis pasakoja apie didžiausius šiltojo sezono iššūkius ir dalinasi praktiniais patarimais, kurie padės vairuoti saugiau.

Šiltasis sezonas pateikia nemalonių siurprizų

K.Povilaičio teigimu, šiltuoju metų laiku bene didžiausią iššūkį kelia išaugęs eismo intensyvumas.

„Atšilus orams, ženkliai padaugėja dviračių transporto priemonių – dviratininkų, paspirtukininkų, motociklininkų. Statistika rodo, kad daugiausia eismo įvykių įvyksta sezono pradžioje, kai keliuose pasirodo savo įgūdžius per žiemą primiršę, kelis mėnesius nevažinėję eismo dalyviai.

Kasdien važinėjantys vairuotojai taip pat daro klaidą: jie neįvertina padidėjusio dviratininkų, motociklininkų srauto, tinkamai nesaugo savęs ir kitų. Todėl susidūrimas tampa nemalonia staigmena ir baigiasi rimtais sužalojimais“.

Dar viena problema – padidėjęs važiavimo greitis. „Kai oro sąlygos palankesnės, keliai neslidūs, dažnas vairuotojas drąsiau paspaudžia greičio pedalą. Nors reakcijos laikas išlieka toks pats, automobilis nuvažiuoja didesnį atstumą ir gali padaryti daugiau žalos“.

Saugaus eismo ekspertas primena, kad net esant geroms oro sąlygoms ir puikiam matomumui, vairuotojai negali viršyti leistino greičio, privalo laikytis saugaus atstumo nuo kitų eismo dalyvių ir neprarasti budrumo.

Eismo saugumas greitkelyje

Atšilus orams, daugelis išsiruošia į tolimesnes keliones, juda greitkeliais ir automagistralėmis. Čia pavojų netrūksta.

„Nuo balandžio 1 dienos leistinas greitis automagistralėse ir greitkeliuose didesnis ir tai tikrai jaučiasi. Nemažai vairuotojų automagistralėse važiuoja ne maksimaliu leistinu 130 km/val. , didesniu greičiu sukeldami pavojų aplinkiniams ir pažeisdami kelių eismo taisykles.

Įsivaizduokime situaciją: leistinu greičiu važiuojantis vairuotojas nori aplenkti lėčiau važiuojantį, pavyzdžiui, sunkiasvorį automobilį. Įsitikinęs, kad tai daryti saugu, jis išvažiuoja į antrą juostą: padidina greitį, tačiau jo neviršija.

Pasitaiko, kad drausmingą eismo dalyvį pradeda „spausti“ antra eismo juosta atlekiantis vairuotojas, kuris važiuoja didesniu nei leistina greičiu. Jis pavojingai priartėja, nesilaiko saugaus atstumo ir lemiamu momentu gali nesuvaldyti automobilio“, – sako K.Povilaitis.

Specialisto teigimu, dėl susidariusių skirtumų, kai vieni vairuotojai važiuoja leistinu greičiu, o kiti jį viršija, įvyksta rimti eismo incidentai. Tai pavieniai ir masiniai automobilių susidūrimai, kurių metu žmonės sunkiai sužalojami ar net žūva.

Saugus ir leistinas greitis gali skirtis

Vairavimo instruktorius įspėja, kad įsibėgėjant pavasario sezonui, kelio distancijoms ilgėjant, nemažai nelaimių įvyksta dėl neatsargumo: kartais pamirštama, kad net geromis oro sąlygomis maksimalus leistinas greitis nebūtinai yra saugus.

„Kiekvienoje situacijoje būtina stebėti aplinką ir įvertinti, kokiu greičiu galima judėti. Tiek keliaujant įprastu maršrutu, tiek mažiau žinomoje vietovėje, vairuotojas turi atsižvelgti į reljefą, kelio dangos būklę, oro sąlygas ir eismo srautą.

Žinoma, pasirinktas saugus greitis niekada negali būti didesnis už nustatytą leistiną. Neretai jis būna kaip tik mažesnis“, – akcentuoja K.Povilaitis.

Jo teigimu, keliaujant poilsio ar darbo reikalais, nevalia atsipalaiduoti. „Neskubėkime ir mintimis nepabėkime nuo kelio, net jeigu jis atrodo tiesus ir ramus. Tik tada būsime užtikrinti, kad saugiai pasieksime kelionės tikslą“.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų