Apšalo sužinoję, kad nebeliks svarbios pėsčiųjų perėjos: tarp automobilių kasdien nardys ir mokiniai

Jau senokai vykstanti Žeimenos ir P.Lukšio gatvių sankryžos rekonstrukcija sukėlė aistrų. Nutiesus naują dviračių taką ir išklojus naujus šaligatvius paaiškėjo, kad šioje vietoje nebeliks svarbios pėsčiųjų perėjos.

Pranešama, kad panaikinta perėja per Žeimenos gatvę bus perkelta toliau.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pranešama, kad panaikinta perėja per Žeimenos gatvę bus perkelta toliau.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2023, 2:46 PM

Balandžio pradžioje Žeimenos ir P.Lukšio gatvių sankryžą kertantys žmonės pastebėjo, kad nebeliko šioje vietoje buvusios pėsčiųjų perėjos ženklų, o buvęs ženklinimas ant gatvės dangos panaikintas.

Iš įpročio pėstieji, dviratininkai, važiuojantys paspirtukais vis dar kerta sankryžą įprastoje vietoje, todėl kartais tai atrodo itin rizikinga. Tiesa, kol kas ją žymi rekonstrukcijos ženklai.

„Nutiesė naują dvirtakį, išklojo trinkelėmis naujus šaligatvius ir panaikino pėsčiųjų perėją, tai dabar mokiniai eidami ar riedėdami į KTU Inžinerijos licėjų kiekvieną rytą ir popietę nardo tarp automobilių kaip žuvys vandenyje“, – pasakojo netoliese dirbantis kaunietis Juozas.

Nepasirūpino saugumu

Kad ir toliau gatvę kerta senosios perėjos vietoje, prisipažino ir į darbą KTU Inžinerijos licėjuje kiekvieną rytą pėsčiomis keliaujantis šios mokyklos mokytojas.

„Kad nebeliks perėjos, tikrai nežinojau. Maniau, kad ją ruošia naujai ženklinti, dėl to nutrynė senas žymes. Bet nauja danga atnaujinus šaligatvį nebeliko nei ženklų, nei buvusio ryškaus apšvietimo, kuris didino perėjos saugumą. Neįsivaizduoju, kaip dabar teks kirsti gatvę, artimiausia perėja – tik prie Kalniečių sankryžos, beveik 500 metrų lankstas“, – stebėjosi pedagogas.

O štai vietos gyventojas Juozas kalbėjo dar griežčiau.

„Visur pridėlioja ženklų „Kaunas tvarkosi“, o čia realus pavojus pėstiesiems jau antra savaitė, bet jokio perspėjimo, kad tai gali būti pavojinga. Visų Kaune vykstančių rekonstrukcijų metu dėmesys pėsčiomis vaikštantiems žmonėms – nulinis“, – piktinosi jis.

Perėja bus perkelta toliau

„Atliekant P.Lukšio gatvės remontą sutvarkyta šios ir Žeimenos gatvių sankryža. Siekiant užtikrinti didesnį eismo dalyvių saugumą ir geresnį matomumą perėja per Žeimenos gatvę bus perkelta truputėlį toliau.

Ženklinimas ir apšvietimas bus įrengti per kelias ateinančias savaites. Iki to laiko pėsčiųjų prašome rinktis saugius būdus keliui kirsti, pasinaudojant netoliese esančiomis perėjomis, ir visuomet atidžiai peržvelgti važiuojamąją dalį“, – situaciją pakomentavo Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Pradėjus aiškintis, kur vis dėlto galiausiai po rekonstrukcijos bus įrengta perėja, atsakyta, kad netoliese, tai yra vos už 10 metrų.

Vairuotojai vėl laimėjo?

Lietuvos pėsčiųjų asociacijos vadovas Eduardas Kriščiūnas atkreipė dėmesį, kad, norint įvertinti šios sankryžos rekonstrukciją ir pateikti komentarą, visų pirma labai sunku tai padaryti, nes viešai prieinamais būdais negalima rasti jokio jos projekto. Jis pabrėžė, kad buvusios perėjos vietoje gatvė labai plati, o perėja ilga, todėl greičiausiai ji panaikinta dėl techninių reikalavimų.

E.Kriščiūno manymu, šioje sankryžoje buvo galimi ir kiti sprendimai, vienas tokių – gatvės siaurinimas.

Situaciją komentuojančios gyventojų bendruomenės manymu, blogiausia, kad sankryža buvo rekonstruojama nepaklausus gyventojų ir čia kasdien vaikščiojančių žmonių nuomonės. Įžvalgų, kaip įrengti patogesnę ir saugesnę sankryžą, neabejotinai būtų turėjusi ir netoliese esančios mokyklos bendruomenė, nes moksleivių tėvams vaikų saugumas einant ir grįžtant iš mokyklos labai svarbus.

„Šioje sankryžoje rytais tikrai didelis mokinių ir automobilių srautas. Bus tikrai apmaudu, jei ir vėl vairuotojai laimės prieš moksleivius, jei jiems teks vaikščioti į mokyklą ratais. Neabejoju, kad dalis vaikų tiesiog nepaisys saugumo“, – kalbėjo KTU Inžinerijos licėjaus mokytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.