Saugos diržai autobuse – būtinybė ar formalumas?

Įlipus į tarpmiestinį autobusą, dažnas skuba atsisėsti ir atsipalaiduoti prieš ilgesnę kelionę. Tačiau vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas primena, kad vien patogios vietos keliaujant neužtenka.

123rf asociatyvi nuotr.
123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-25 15:45

Nors saugos diržų nauda lengvuosiuose automobiliuose niekas neabejoja, viešajame transporte situacija kitokia. Patikras atliekantys specialistai teigia, kad nemažai keleivių autobusuose prisisegti diržą pamiršta arba tiesiog nemato prasmės tai daryti.

A. Pakėnas apžvelgia keliančias nerimą tendencijas ir atsako, kuo gali baigtis kelionė neprisisegus saugos diržo.

Autobusų saugumas – tik mitas?

Paklaustas, kodėl įlipus į autobusą pamirštama pasirūpinti saugumu, A. Pakėnas mano, kad dalis keleivių vadovaujasi mitu, esą kelionės autobusais yra išskirtinai saugios.

„Kartais žmonėms atrodo, kad autobusas važiuoja gerokai lėčiau už lengvąjį automobilį, todėl saugos diržas yra nereikalingas.

Dažnai važinėju užmiesčio keliais. Pasitaiko, kad keleiviniai ar mokykliniai autobusai mane net aplenkia. Taigi, įsivaizdavimas, kad važiavimas autobusu yra gerokai lėtesnis, todėl galima keliauti neprisisegus diržo, yra visiškai neteisingas“.

A. Pakėnas apgailestauja, kad reikalavimą užsisegti saugos diržą autobuse dalis žmonių supranta kaip formalumą.

„Nors bendras eismo dalyvių sąmoningumas auga, vis tiek pasitaiko nemažai žmonių, kurie į saugumo reikalavimus žiūri kaip į administracinę prievolę. Jie prisisegs diržą veikiau bijodami baudos, nei saugodami savo gyvybę“, – stebisi specialistas.

(Ne)saugios išvykos mokykliniais autobusais

Panaši situacija ir mokykliniuose autobusuose: jais važiuojantys neprisisegę vaikai įvykus nelaimei patiria rimtus sužalojimus.

A. Pakėnas atkreipia dėmesį į visai neseną to pavyzdį. 2023 m. gegužę Rokiškio rajone įvyko incidentas, kai vairuotojas staigiai sustabdė mokyklinį autobusą. Įvykio metu dalis vaikų griuvo ir susižalojo, moksleiviams prireikė medikų pagalbos.

„Užtikrinti vaikų saugumą yra ne tik mokyklos ir autobusų vairuotojų, bet ir tėvų, globėjų atsakomybė. Teigiamus įpročius diegti būtina šeimoje: juk vaikai geriausiai mokosi iš artimųjų pavyzdžio.

Jiems svarbu nuolat priminti, kad važiuojant autobusu ar kita transporto priemone, yra rizika susižeisti. Kelionės metu negalima vaikščioti, lakstyti. Būtina ramiai sėdėti savo vietoje ir visada prisisegti saugos diržą.

Eismo įvykiai, kurių metu sunkiai nukenčia autobusų keleiviai yra tiesioginis įrodymas, kad nesilaikant taisyklių, galima patirti net mirtinas traumas“, – sako A. Pakėnas.

Jis primena, kad:

  • Jeigu autobuse įrengti saugos diržai, pagal Kelių eismo taisykles juos prisisegti privaloma.
  • Taisyklingai užsegtas saugos diržas yra juosiamas per petį ir per juosmenį: jis visos kelionės metu turi išlikti įtemptas, ne per laisvas.
  • Įvykus smūgiui, susidūrimui ar staigiai sustabdžius autobusą, taisyklingai užsegtas saugos diržas prilaiko kūną, gerokai sumažina sunkių ir mirtinų traumų tikimybę.

Kas nutinka neprisisegus diržo?

A. Pakėnas pasakoja, kokios pasekmės gresia eismo įvykio metu neprisisegus saugos diržo: „Staigiai stabdant autobusą, įvykus šoniniam smūgiui ar kaktomuša susidūrus su kliūtimi, žmonės ir daiktai toliau juda važiavimo greičiu.

Jeigu autobuso keleiviai nesegi saugos diržo, priklausomai nuo greičio, jie bloškiasi į priekį kelias dešimtis ar net šimtą kartų didesne jėga. Žmonės neretai iškrenta pro autobuso priekinį stiklą ar šoninius langus“.

Vairavimo instruktorius teigia, kad neužsegtas saugos diržas gali pražudyti ir aplinkinius. „Įvykus smūgiui, dideliu greičiu judantis kūnas gali kliudyti smūgio kelyje esančius keleivius, autobuso vairuotoją.

Pavyzdžiui, jeigu autobusas judėjo 50 km/val greičiu ir įvyko smūgis kaktomuša, saugos diržais neprisisegęs asmuo į kitą žmogų režiasi maždaug 45 kartus didesne jėga. Galite įsivaizduoti, kas lieka po tokio susidūrimo.

Todėl visada geriausia apsidrausti nuo nelaimės ir prisisegti. Šis veiksmas užima vos pora sekundžių, tačiau papildomai apsaugo, nesvarbu, kokia transporto priemone keliaujame“, – teigia saugaus eismo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.