Psichologė: užkirsti kelią vairavimui išgėrus – ir aplinkinių atsakomybė

Nors plačiai kalbama apie vairavimo apsvaigus pavojus, statistika rodo, kad dalis vairuotojų į įspėjimus numoja ranka: net trečdalis teigia, kad bent kartą vairavo išgėrę. Situaciją blogina ir aplinkiniai: nemažai žmonių pripažįsta, kad nesiryžta nuo vairavimo atkalbėti neblaivių artimųjų.

Anot psichologės, neretai vakarėlio metu, vartojant alkoholį, būnant didesnėje kompanijoje, sumažėja atsargumo ir atsakomybės jausmas.<br>„Pexel.com“ nuotr.
Anot psichologės, neretai vakarėlio metu, vartojant alkoholį, būnant didesnėje kompanijoje, sumažėja atsargumo ir atsakomybės jausmas.<br>„Pexel.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2023, 9:00 AM

Psichologė Laima Bulotaitė pasakoja apie draugų, artimųjų įtaką mūsų priimamiems sprendimams ir atsakomybę sustabdyti apsvaigusius vairuotojus.

Kokią įtaką vairavimo saugumui daro aplinka?

Anot psichologės, neretai vakarėlio metu, vartojant alkoholį, būnant didesnėje kompanijoje, sumažėja atsargumo ir atsakomybės jausmas.

„Žmogaus elgesys labai priklauso nuo jį supančios aplinkos. Tai, kaip į mus reaguoja draugai, artimieji gali nulemti rizikingus veiksmus ir elgesį.

Pavyzdžiui, jeigu apsvaigęs žmogus draugų drąsinamas vairuoti, įkalbinėjant, kad nieko nenutiks, yra didelė rizika, kad jis išdrįs atsisėsti prie vairo. Nors būdamas vienas, be paskatinimo iš aplinkinių, to nebūtų daręs.“, – sako L. Bulotaitė.

Psichologės teigimu, blogas pavyzdys užkrečiamas. Kai žmogus mato, kad aplinkiniai nepasmerkia ar net palaiko pavojingą elgesį, suveikia bandos efektas: jis pats ima tai toleruoti.

Netiki, kad alkoholis kenkia budrumui

L.Bulotaitė atkreipia dėmesį, kad dalis vairuotojų netiki, kad net ir nedidelis alkoholio kiekis gali sulėtinti jų reakciją, sumažinti budrumą. „Sociologinės apklausos rodo, kad nemažai žmonių mano, kad leistina alkoholio norma – iki 0,4 promilės – niekaip nepaveikia jų elgesio vairuojant“.

Anot specialistės, ši klaidinga nuomonė ištrina saugumo ribas ir daro neigiamą įtaką vairuotojams, ypač jaunesniems, turintiems mažiau patirties, linkusiems pasiduoti draugų, artimųjų įtakai.

„Jeigu daugelis galvoja, kad 0,4 promilės yra nieko tokio, tai gal ir po kelių taurių vyno vairuoti pakankamai saugu? Kai toleruojamas nesaugus elgesys, neįmanoma nubrėžti griežtos ribos, kur prasideda pavojus. To pasekmė – eismo įvykiai, kuriuos sukelia neblaivūs vairuotojai“, – mano pašnekovė.

Tai atspindi ir 2023 m. „Spinter tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa. Daugiau nei trečdalis vairuotojų prisipažino, kad yra tekę sėsti prie vairo nedaug išgėrus (>0,4 promilės). Net 24 proc. apklaustųjų pripažino, kad yra tekę vairuoti išgėrus daugiau nei leistina norma.

Sustabdyti nuo vairavimo – kiekvieno pareiga

Psichologė įsitikinusi: norint pagerinti eismo saugumą, kiekvienas gali padaryti gerokai daugiau. Svarbiausias žingsnis – atkalbėti nuo vairavimo išgėrus.

„Būdami apsvaigę, negalime adekvačiai reaguoti į aplinką. Kai neblaivus žmogus neįvertina pavojaus ir skuba sėsti prie vairo, jo draugų, artimųjų ar net atsitiktinių praeivių pareiga yra užkirsti tam kelią. Deja, tai padaryti ryžtasi ne visi“.

Paklausta, kas atgraso nuo pareigos užtikrinti neblaivaus asmens ir aplinkinių saugumą, L.Bulotaitė išskiria kelis veiksnius.

„Pasitaiko, kad draugų kompanija per daug pasitiki išgėrusiu asmeniu ir jo galimybe valdyti transporto priemonę. Deja, pasitikėjimas grįstas tik gerais norais – juk alkoholis paveikia kiekvieną. Net jei žmogus atrodo adekvatus, jo reakcijos laikas pailgėja, jis negeba tiksliai prognozuoti situacijos, gali pasirinkti nesaugų greitį“.

Kitas veiksnys – baimė veltis į konfliktą, pabloginti tarpusavio santykius. „Kartais bijome pasirodyti skundikais ar išsišokėliais. Neva sustabdę išgėrusį vairuotoją, sukelsime konfliktą, susipyksime, apsijuoksime prieš draugus ir padarysime daugiau žalos nei naudos.

Toks požiūris ypač pavojingas. Kai kalbama apie vairavimą, ant kortos statomas eismo dalyvių saugumas ir gyvybė, todėl turime padaryti viską, kad išvengtume tragedijos. Net jeigu tai reikštų konfliktą su bičiuliu, automobilio raktelių atėmimą ar skambutį pagalbos numeriu. Tai kiekvieno iš mūsų pilietinė pareiga“, – pabrėžia specialistė.

Patarimai saugiam vakarėliui

Norint, kad smagus vakaras, kurio metu vartojami svaigieji gėrimai, praeitų saugiai, verta iš anksto tam pasiruošti. L. Bulotaitė pateikia kelis patarimus, kurie padės išvengti vairavimo išgėrus:

Apsidrauskite nuo pagundų. Į barą ar kitą vietą, kurioje vyks linksmybės, iš karto vykite be automobilio: „tai pašalins bet kokią pagundą sėsti prie vairo“.

Iš anksto numatykite, kaip grįšite namo. „Turėkite aiškų grįžimo planą: tai gali būti taksi, pavežėjo paslaugos, viešasis transportas arba artimųjų pagalba: iš anksto paprašykite artimųjų ar blaivių draugų, kad šie parvežtų namo“.

Pasiūlykite nakvynę išgėrusiems bičiuliams. Jeigu vairuotojas situacijos nevertina racionaliai, svarbus bendruomeniškumas: saugumu pasirūpinti turi aplinkiniai.

„Yra žmonių, kurie taip pervertina savo jėgas, kad net būdami blaivūs negali priimti racionalaus sprendimo. Tokiu atveju atsakingai turi pasielgti aplinkiniai. Ruošiantis vakarėliui, pagalvokite, kaip draugai grįš namo: jeigu atvyksta savo automobiliu, pasiūlykite jiems nakvynę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.