Ekspertas apie motociklininkų elgesį kelyje: ne visi geba pasirinkti saugų greitį

Motociklas – smulkesnė, lengvai pažeidžiama, tačiau galinga transporto priemonė. Nors saugaus eismo ekspertai nuolat pabrėžia, kad vairuoti motociklą būtina apsiginklavus atsargumu, kartais nelaimių išvengti nepavyksta dėl pačių motociklininkų kaltės. Vienas didžiausių pavojų ir iššūkių – maksimalaus leistino greičio viršijimas.

Vienas didžiausių pavojų ir iššūkių – maksimalaus leistino greičio viršijimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas didžiausių pavojų ir iššūkių – maksimalaus leistino greičio viršijimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 11:59 AM

Vairavimo instruktorius Arūnas Balčiūnas atsako, kokias pavojingiausias klaidas daro ir kuo rizikuoja greitį mėgstantys motociklininkai.

Pavojingiausi motociklininkų veiksmai

Pasiteiravus, kokias klaidas eisme daro motociklininkai, motociklą vairuojantis A.Balčiūnas teigia, kad daugiausiai bėdų pridaro maksimalaus leistino greičio viršijimas ir nenuspėjami, pavojingi manevrai kelyje.

„Motociklas yra transporto priemonė, kuri netrunka įsibėgėti, yra patogi laviruojant ir keičiant kryptį eisme. Vis dėlto, piktnaudžiaujant šiomis motociklo savybėmis, jos gali sukelti daugiau žalos nei naudos.

Pasitaiko, kad motociklininkai per daug atsipalaiduoja: pasirenka nesaugų greitį, pavojingai manevruoja, nardo tarp eismo juostų. Toks elgesys trikdo ir klaidina kitus vairuotojus, o netinkamą (nesaugų) greitį pasirinkęs motociklininkas rizikuoja būti nepastebėtas ir sukelti eismo įvykį“, – teigia vairavimo instruktorius.

Saugus ar leistinas greitis?

A.Balčiūnas primena, kad saugus greitis skiriasi priklausomai nuo situacijos: „jeigu matomumas prastas, kelio dangos būklė, oro sąlygos nėra palankios, saugus greitis bus mažesnis už maksimalų leistiną“.

Pašnekovas įsitikinęs: mirtinų eismo įvykių išvengti įmanoma tik motociklininkams rūpinantis savo bei aplinkinių saugumu.

„Tai labiau pažeidžiama transporto priemonė, todėl motociklininkai eismo įvykių metu statistiškai nukenčia stipriau nei automobilių vairuotojai.

Net motociklu važiuojant maksimaliu leistinu greičiu gali būti patiriamos sunkios ir mirtinos traumos. Todėl bet kokie neprognozuojami manevrai kelyje ir maksimalaus leistino greičio viršijimas negali būti toleruojamas“, – įspėja vairavimo instruktorius.

3 patarimai saugiai kelionei

Anot A.Balčiūno, motociklų vairuotojams svarbu nepamiršti kelių esminių saugumo ir eismo kultūros taisyklių.

1. Važiavimas posūkyje reikalauja ypatingo atidumo ir atsargumo.

Tinkamai parinktas greitis, racionalus motociklo valdymas posūkyje yra itin svarbūs vairuotojo saugumui.

„Kuo didesnis motociklo greitis sukant, tuo didesnė inercijos jėga. Kyla rizika nesuvaldyti motociklo, jis gali nuslysti į šoną ir baigtis skaudžia trauma vairuotojui.

Artėjant prie kelio vingio, pasirinkite saugų greitį, įvertinkite kelio matomumą, posūkyje išlaikykite tolygų greitį – greičio padidinimas ar sumažinimas gali paveikti motociklo trajektoriją“, – pataria A.Balčiūnas.

2. Stabdant svarbu išlaikyti balansą.

Saugaus eismo specialistas pabrėžia, kad valdant motociklą, o ypač jį stabdant, svarbus balansas ir jėgų paskirstymas. Esant geroms eismo sąlygoms ir saugiam greičiui, 70 proc. stabdymo jėgų tenka priekiniam stabdžiui, o 30 proc. – galiniam.

Tačiau kritinėje situacijoje prireikus stabdyti motociklą taisyklės keičiasi. Jeigu tenka stabdyti transporto priemonę posūkio metu, specialistas pataria tai daryti atsižvelgiant į kelio būklę ir oro sąlygas.

„Kai kelio danga sausa, posūkyje motociklą stabdyti reikia proporcingai paskirstant stabdymo jėgą. Pusė stabdymo jėgos turėtų tekti priekiniam, o kita pusė – galiniam motociklo ratui. Tačiau po lietaus, kai kelias šlapias, slidus, nestabdykite priekiniu stabdžiu“.

3. Kelyje būtina laikytis atsargumo ir pagarbos.

Specialisto teigimu, tiek motociklų, tiek kitų transporto priemonių vairuotojams svarbu laikytis pagarbos ir atsargumo kelyje.

„Nepriklausomai nuo to, koks galingas ar šaunus motociklas, eismas – nėra vieta išbandyti visų jo sugebėjimų. Motociklų vairuotojai privalo suprasti, kad kelyje yra ne vieni.

Eismo dalyvių tarpusavio bendradarbiavimas, pagarbus santykis ir saugaus greičio laikymasis yra esminės saugios kelionės sąlygos. Jų laikantis, motociklininkas bus laiku pastebimas kitų vairuotojų, galės sėkmingai prognozuoti situaciją ir gerokai sumažins eismo įvykio riziką“, – pabrėžia A.Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.