Važiavimas ne efektingai, o efektyviai – specialistas išduoda 5 auksines vairavimo taisykles

Efektingas vairavimas, kurio metu išnaudojami visi automobilio pajėgumai, važiuojant dideliu greičiu atliekami drąsūs manevrai keliuose gali atrodyti įspūdingai. Deja, pramogavimas prie vairo retai būna efektyvus ir praktiškas, o dar rečiau – saugus.

Profilaktiškai patikrinkite padangų būklę.<br>„Unsplash“ nuotr.
Profilaktiškai patikrinkite padangų būklę.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 4:11 PM

Kokie vairavimo principai svarbiausi, norint užtikrinti ekonomišką, efektyvią ir saugią kelionę? Saugaus eismo ekspertas, sertifikuotas ekovairavimo instruktorius Artūras Pakėnas išskiria svarbiausias vairavimo taisykles, kurios gali teigiamai pakeisti eismo kultūrą.

5 efektyvaus vairavimo taisyklės

1. Važiuokite kaip įmanoma tolygiau.

Anot A.Pakėno, tai svarbu visose eismo situacijose, tačiau ypač aktualu mieste. „Kai eismas intensyvus, susiliekite su ritmu. Pasitaiko vairuotojų, kurie nuo sankryžos iki sankryžos juda „gazas-dugnas“ principu. Tai nėra saugu ir ekonomiška: verčiau išlaikykite kaip įmanoma pastovesnį greitį, važiuokite su kuo aukštesne pavara, kad variklio apsukos būtų žemesnės“.

Vairuojant tolygiai ir efektyviai, greitis turėtų būti mažinamas tolygiai, neišjungiant pavaros, tačiau anksčiau nukėlus koją nuo akseleratoriaus pedalo.

2. Laikykitės atstumo nuo kitų automobilių.

Važiuojant mieste ir užmiestyje, būtina išlaikyti saugų atstumą tarp kitų automobilių. Nuotolis turėtų siekti maždaug 3 sekundes iki priekyje judančios transporto priemonės.

Toks atstumas padės nušauti kelis zuikius vienu šūviu: padės subalansuoti greičio svyravimus eismo sraute, leis judėti pastoviu greičiu, o svarbiausia – suteiks didesnę veiksmų laisvę eisme. Visa tai mažina autoįvykio tikimybę.

3. Pasirinkite saugų greitį.

A. Pakėnas teigia, kad žmonės kartais pamiršta, kad leistinas važiavimo greitis nebūtinai yra saugus. „Kiekvieną eismo situaciją vertinkite individualiai ir parinkite atitinkamą greitį pagal eismo intensyvumą, oro sąlygas, kelio dangą ir automobilio būklę.

Jeigu nėra būtinybės, net greitkelyje venkite važiuoti didesniu nei 100 km/val. greičiu. Tai padės taupyti degalus ir užtikrins saugesnę kelionę“, – pataria specialistas.

4. Profilaktiškai patikrinkite padangų būklę.

Nepakankamai pripūstos padangos, slėgio trūkumas mažina važiavimo saugumą ir didina kuro sunaudojimą, todėl vairavimo instruktorius pataria reguliariai (maždaug kartą per mėnesį) įvertinti padangų būklę, patikrinti slėgį.

5. Elektrinius automobilio įrenginius naudokite su saiku.

Pasak A. Pakėno, efektyvus vairavimas neatsiejamas nuo saikingo automobilio įrenginių naudojimo. „Oro kondicionierių ir elektroninius įrenginius išjunkite tada, kai jie nėra būtini. Visi šie prietaisai sunaudoja didelį energijos kiekį, kuris konvertuojamas į kuro sąnaudas, o kartu – į didesnes išlaidas“.

Saugesnis eismas = gera važiavimo dinamika

A.Pakėno teigimu, vairuojant efektyviai, laikantis ekovairavimo principų, keliavimas automobiliu tampa saugesnis ir malonesnis.

„Tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse daugėjant ekovairavimą praktikuojančių vairuotojų, eismo situacija gerėja. Ženkliai sumažėja rizika sukelti eismo įvykius, kurių metu sunkiai sužalojami ar net žūsta žmonės“.

Specialistas mano, kad vairuotojas, praktikuojantis atsakingą, efektyvų vairavimą, sustiprėja psichologiškai.

„Ilgainiui toks žmogus išmoksta racionaliau vertinti ir prognozuoti padėtį kelyje, rečiau susiduria su pavojingomis eismo situacijomis, kurios kelia pavojų sveikatai ir gyvybei. Taigi, vairuodami ne efektingai, o efektyviai, patirsime mažiau streso, kelionės tikslą pasieksime saugiau ir be negatyvių emocijų“, – teigia A.Pakėnas.

Jis pabrėžia, kad saugumas užtikrinamas neaukojant važiavimo dinamikos: efektyviai vairuojant, kelionė netampa ilgesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.