Prašė aikštelės, o sulaukė nereikalingo tako: „Taip elgiasi su mokesčių mokėtojų pinigais?“

„Toks jausmas, kad siekia tiktai lėšas išleisti, nekreipdami dėmesio, ko reikia mums, vilniečiams. Kodėl Vilniaus miesto savivaldybė nesitaria ir taip elgiasi su mokesčių mokėtojų pinigais?“ – klausė P.Vileišio gatvėje gyvenanti Oksana Gutauskienė.

Pievoje staiga pasibaigiantis šaligatvis P.Vileišio gatvėje, kurio niekas savivaldybės neprašė ir kurio niekam nereikia.<br>T.Bauro nuotr.
Pievoje staiga pasibaigiantis šaligatvis P.Vileišio gatvėje, kurio niekas savivaldybės neprašė ir kurio niekam nereikia.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2023, 9:12 PM

P.Vileišio gatvės trijų namų gyventojai nesunkiai nusileisdavo prie Neries krantinės, o dabar jiems kelią pastoja skersai įkalnės tiesiamas niekam nereikalingas takas, kuris staiga pievoje pasibaigia.

O.Gutauskienės kaimynai, trijų ant šlaito pastatytų daugiabučių gyventojai, buvo pramynę takus link krantinės. Niekam net minties nekilo prašyti tiesti tik trims namams skirto pėsčiųjų tako.

Tačiau šių namų gyventojai savivaldybės ne kartą prašė praplatinti automobilių stovėjimo aikšteles, bet sulaukdavo neigiamo atsakymo.

Vanduo bėgdavo nuo šlaito

Takas iš niekur į nieką. Taip šį dar tiesiamą taką praminė trijų namų gyventojai. Savivaldybė net nepasivargino surengti apklausos dėl tokio tako būtinumo.

Pastebėję darbininkus gyventojai pradėjo savivaldybės klausinėti apie įrenginėjamą objektą. Pasirodo, kad dar 2012 metais kilo sumanymas toje vietoje įrengti taką.

Nors maždaug tiek laiko P.Vileišio gatvės gyventojai prašo praplatinti automobilių stovėjimo aikšteles, šis prašymas neišgirstas.

O.Gutauskienė minėjo ir kitą problemą – anksčiau tirpstančio sniego, lietaus vanduo natūraliai nubėgdavo nuo šlaito link upės. Dabar jo kelyje atsirado kliūtis – takas. Be to, leisdamasis nuo šlaito tako neįveiktų joks vaikas. Jo kirsti nepavyktų ir motinai su vaikišku vežimėliu. Mat takas smarkiai paaukštintas.

Žadėjo – daugiau neapsems

O.Gutauskienė pastebėjo, kad takas jau per pirmą liūtį buvo apsemtas: „Kyla klausimas, kiek toks takas išlaikys? Ar vėl jį remontuos už mūsų pinigus?“

Jos žodžiais, akivaizdu, kad takas įrengiamas neatsižvelgiant į kraštovaizdžio ypatumus, todėl jis bus nuolat plaunamas žemyn.

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas aiškino, kad per intensyvų lietų buvo apsemta ta tako dalis, kur dar nėra baigti darbai: „Toje vietoje, kur darbai užbaigti, potvynio nebuvo. Poreikio keisti projektą nėra, nes tako nuolydis formuojamas taip, kad vanduo nuo tako nubėgtų.“

Tako tiesimą G.Grubinskas vadino planiniu remontu: esą keičiami borteliai, nukasama sena mineralinių medžiagų danga, vietoj jos klojamos trinkelės.

Tako ilgis yra 320 metrų, o plotis – 1,88 metro. Savivaldybės atstovas negalėjo atsakyti į klausimą, kokia tako tiesimo darbų sąmata. Mat darbai atliekami pagal galiojančią ilgalaikę sutartį su rangovu, tiksli jų kaina bus aiški tik visiškai užbaigus remontą.

Siūlė tik septynias vietas

Nors P.Vileišio gatvės gyventojai daug metų prašo praplatinti automobilių stovėjimo aikšteles, G.Grubinskas minėjo, kad šiemet aikštelių plėtra nėra numatyta.

Vien P.Vileišio gatvės 25-ojo namo gyventojai prieš trejus metus savivaldybei pateikė skaičiavimus, kad kieme galima įrengti 18 vietų automobiliams, bet valdžia pasiūlė tik septynias. Maža to, neįrengė nė tų.

Todėl vairuotojams ir toliau kapsi baudos už ne vietoje paliktas mašinas. Neradusiems vietos automobilius tenka palikti prie Šv.Roko ligoninės, prekybos centro „Rimi“ stovėjimo aikštelėse arba ant vejos.

Savivaldybė aiškino, kad įrengus automobilių aikšteles vejos nebeliks, nors akivaizdu, kad aplink pilna tuščių žalių plotų. Negana to, šalia namo yra dvi nenaudojamos krepšinio aikštelės, kurias taip pat būtų galima paversti automobilių stovėjimo vietomis.

Vietoj to savivaldybė prie namo sumanė įrengti tinklinio aikštelę, nors bendruomenė tokio noro neišreiškė. Juk aplink gyvena beveik vien pensininkai.

Aktyvistas dirbo iš peties

P.Vileišio gatvės 25-ojo namo gyventojus, nebežinančius, kur statyti automobilius, buvo pradėjęs terorizuoti ir aktyvus vilnietis Eduardas Kriščiūnas.

Vyriškis pusę metų fotografavo ant vejos arba šaligatvio prie namo pastatytus automobilius, o nuotraukas siuntė policijai ar Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Kai kurie gyventojai per trumpą laiką sulaukė iki 200 eurų baudų už mašinos statymą nenustatytoje vietoje. Mat E.Kriščiūnas darbavosi uoliai.

Tuo E.Kriščiūnas neapsiribojo. Jis pasigamino raudonus lapelius, kuriuose surašytas tekstas, panašus į savivaldybės kontrolierių pranešimą apie pažeidimą. Tuos lapelius jis kaišiojo už automobilių valytuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.