Kaune automobiliai jau fiksuojami specialia įranga: ką žinoti vairuotojams

Kauno senamiestyje, ties įvažiavimais iš Šv. Gertrūdos, Gimnazijos–Birštono gatvių ir Karaliaus Mindaugo prospekto bei išvažiavimuose, įdiegta Mažų emisijų zonos sistema. Transporto priemones fiksuojanti įranga bus testuojama iki metų pabaigos. Kol kas jokie mokesčiai, išskyrus įprastą rinkliavą už parkavimą, taikomi nebus.

Kauno senamiestyje įdiegta Mažų emisijų zonos sistema.<br>Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Kauno senamiestyje įdiegta Mažų emisijų zonos sistema.<br>Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Kauno senamiestyje įdiegta Mažų emisijų zonos sistema.<br>Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Kauno senamiestyje įdiegta Mažų emisijų zonos sistema.<br>Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 8:17 AM

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, Mažų emisijų zonos diegimas Kaune vyko pastaruosius kelerius metus. Būtent senamiestyje pokyčių nuspręsta imtis dėl itin didelio automobilių tranzito.

Tokia sistema sėkmingai veikia Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Kol kas jokių naujų mokesčių

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius ramina, kad senamiestyje Mažų emisijų zonos ženklus pamatę vairuotojai bent iki šių metų pabaigos nuogąstauti neturėtų. Jie ir toliau gali netrukdomai važiuoti pro senamiestį.

„Šiuo metu tikriname, kaip sistema veikia, fiksuojame statistinius duomenis. Tik viską iki smulkmenų suderinę teiksime siūlymus miesto tarybai dėl sistemos veikimo, mokesčių tarifų bei lengvatų taikymo.

Sprendimus planuojama priimti iki metų pabaigos. Apie juos informuosime iš anksto ir tikrai numatysime pereinamąjį laiką prie tokių pokyčių priprasti.

Tai niekaip nepalies tų gyventojų, kurie atvyksta su konkrečiais poreikiais ir, susimokėję rinkliavą už automobilių parkavimą, laikinai palieka savo transporto priemones.

Pagrindinis tikslas – mažinti būtent tranzitinį eismą, kuomet vairuotojai net nestabtelėja ir važiuoja pro senamiestį, taip trumpindami kelią, ar rieda šiomis gatvelėmis išvis be konkretaus tikslo“, – sako M. Matusevičius.

Automobilius fiksuos 11 vietų

Pirmuoju etapu Mažų emisijų zona apims visą senamiestį. Transporto priemonių atpažinimo sistema įrengta iš viso 11 vietų, pro kur įvažiuojama į senamiestį arba išvykstama iš jo.

Jau dabar ties įvažiavimais galima pastebėti švieslentes su žinute „Žalias Kaunas“.

Pilnavertiškai funkcionuoti sistema turėtų pradėti kitais metais. Tuomet įvažiuojančius vairuotojus pasitiks skiriamieji ženklai, kad senamiesčio teritorijoje galioja tam tikras mokestis už čia praleistą laiką. Išvažiuojant iš teritorijos vairuotojai bus informuoti apie prievolę susimokėti.

Skaičiuojama, kad bendra sistemos kaina su PVM sieks apie 197 tūkst. eurų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.