Visa tiesa apie saugos diržus autobusuose: kodėl privalu prisisegti?

Nors saugos diržus rasite praktiškai kiekviename Lietuvoje kursuojančiame tarpmiestiniame autobuse, juos prisisega toli gražu ne kiekvienas keleivis.

Diržas autobuse – būtinas be išimčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Diržas autobuse – būtinas be išimčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 12:00 PM

Vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova atsako, kodėl neprisegus diržo autobuse gresia potencialiai rimtesni sužalojimai nei lengvajame automobilyje ir į ką atsižvelgti norint saugiai keliauti viešuoju transportu.

Diržas autobuse – būtinas be išimčių

O.Židovlenkova teigia, kad keliaujant tarpmiestiniais autobusais, saugos diržas būtinas. „Čia nėra jokių išimčių. Keliaujant tarpmiestiniais autobusais, pasiekiamas ženkliai didesnis greitis ir avarijos statistiškai būna skaudesnės nei keliaujant mieste. Todėl saugos diržas yra mūsų visų saugumo garantas“.

Tiesa, ji pabrėžia, kad mirtiniems sužalojimams nebūtinas labai didelis greitis. „Kartais klaidingai manoma, kad pavojus laukia tik transporto priemonei judant greitkeliu, kur pasiekiamas 100 km/val. ir didesnis greitis.

Vis dėlto, moksliniai tyrimai rodo, kad net 25 – 30 km/val. greitis neprisisegus gali būti mirtinas. Susidūrus kaktomuša, atsitrenkus į stovinčią kliūtį ar verčiantis, galime žūti.

Taigi, saugos diržai yra vienodai aktualūs tiek sėdint lengvajame automobilyje, tiek autobuse ar bet kurioje kitoje transporto priemonėje, kad ir kokiu greičiu ji judėtų“, – įsitikinusi specialistė.

Rizikuoja sužaloti save ir kitus

Pasak O.Židovlenkovos, verta atsižvelgti į keleiviniams autobusams būdingą aspektą, kuris potencialiai padidina susižalojimų riziką neprisisegus.

„Lyginant su automobiliais, autobusai yra erdvesni. Tai suteikia komforto jausmą keliaujant, tačiau įvykus eismo įvykiui ir nesegint saugos diržo, autobuse galime tapti dar labiau pažeidžiami.

Dėl smūgio jėgos, tikėtina, kad būsime tiesiogine prasme išmesti iš savo kėdės. Tai padidina riziką sužeisti kitus autobuse sėdinčius žmones ir sunkiai nukentėti patiems. Tikėtina, kad trenksimės į priekines sėdynes, būsime nevaldomai blaškomi po autobuso saloną ar net iškrisime pro langus.

Liūdniausia, kad nelaimės atveju neprisisegę, nedrausmingi autobuso keleiviai sunkiems sužalojimams pasmerkia ne tik save, bet ir aplinkinius“, – teigia vairavimo instruktorė.

Saugios kelionės autobusu atmintinė

O.Židovlenkova dalinasi saugumo patarimais, į kuriuos turėtų įsiklausyti kiekvienas autobuso keleivis.

1. Taisyklingai prisisekite saugos diržą.

„Diržai turi tampriai priglusti ir efektyviai prilaikyti kūną. Deja, pasitaiko, kad žmonės netinkamai juos sureguliuoja, norėdami, kad šie mažiau spaustų, būtų laisvesni.

Tai pavojinga: kai diržas per laisvas, iš jo tiesiog išsprūsime. Jeigu diržas neteisingai juosia, pavyzdžiui, pilvą, stipraus smūgio metu jis gali įsirėžti ir perplėšti gyvybiškai svarbius pilvo audinius“, – aiškina specialistė.

2. Įsitikinkite, kad Jūsų daiktai saugiai padėti.

Saugaus eismo specialistė sako, kad daiktai turi būti sudėti taip, kad nelaimės atveju nepradėtų skraidyti salone.

„Nelaimės atveju, kai veikia didelės jėgos, mirtinai pavojingu tampa net vandens buteliukas. Todėl visus didesnius, sunkesnius daiktus, pavyzdžiui, lagaminus, krepšius, sudėkite į bagažo skyrių“.

3. Nevaikščiokite judančiame autobuse.

Anot vairavimo instruktorės, dalis žmonių autobusuose elgiasi nedrausmingai. Jie ne tik neprisisega, bet ir pakyla iš savo vietos, juda autobuso salone. „Taip elgiantis rizikuojame nugriūti ir susižeisti. Pavyzdžiui, jeigu autobuso vairuotojas darys staigesnį posūkį ar netikėtai pristabdys“.

Kartais užtenka vieno draugiško patarimo

O.Židovlenkovos teigimu, prie diržų autobusuose teks įprasti. Ji mano, kad ateityje segėti juos bus privaloma.

„Anksčiau automobiliuose taip pat nebuvo būtina prisisegti, ypač sėdint ant galinės sėdynės. Kai ši tvarka keitėsi, žmonės piktinosi, neva diržai suvaržo laisvę judėti, yra nepatogūs.

Tačiau požiūris į šią saugumo priemonę tapo griežtesnis: numatomos didesnės baudos už diržų nesegėjimą automobilyje.

Žmonės plačiai informuojami, kad saugos diržai įvykus eismo įvykiui gelbsti gyvybę, todėl absoliuti dauguma eismo dalyvių prisisega diržus ir to nebekvestionuoja. Neabejoju, kad ateityje tai matysime ir keleiviniuose autobusuose.

Žinoma, gerų ilgalaikių rezultatų pasieksime tik būdami bendruomeniški, edukuojant vieni kitus. Apie saugos diržų svarbą nuolat priminkime viešuoju transportu keliaujantiems draugams, artimiesiems. Kartais vienas draugiškas patarimas apsaugo nuo mirtinų pasekmių įvykus nelaimei kelyje“, – įsitikinusi pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.