11 daiktų, kuriuos būtina turėti automobilyje žiemą

Lietuviai dar nepamiršo, kaip leisdavosi į kelionę automobiliu prieš 20-30 metų – į „žiguliuką“ ar „moskvičių“ vairuotojas prinešdavo visko, nuo degtukų iki termoso arbatos ir šilčiausių striukių. O ką reiktų daryti, jei automobilis staiga suges?

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jan 18, 2014, 6:00 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:17 AM

Dabar viskas atrodo gerokai paprasčiau – automobiliai šilti, patogūs, kiekvienas turi mobilųjį internetą ir bet kada galėtų išsikviesti pagalbos. Tačiau neseniai nutikusi nelaimė įrodė, kad žiemą negalima atmestinai išsiruošti net į trumpą kelionę.

Gruodžio pabaigoje į nepavydėtiną situaciją pateko 71 metų vyras. Važiuodamas automobiliu jis pasiklydo ir įstrigęs sniege praleido visą naktį iki kol jį rado gelbėtojai. Laimei, jis liko gyvas, tik stipriai sušalęs, bet tokie nutikimai gali baigtis ne tik nemaloniai, bet ir tragiškai.

Į ne tokias baisias, bet tikrai nemalonias situacijas yra patekę daugelis vairuotojų. Kai žiemą kelyje sugenda automobilis, net paskambinus draugui ar išsikvietus pagalbos tarnybą reikia luktelėti bent valandą ar dvi, o bejėgiškumo jausmas kankina ne mažiau, nei šaltis.

Klubo „Gintis“ treneris, išgyvenimo ekstremaliomis sąlygomis entuziastas Egidijus Stankevičius portalui lrytas.lt papasakojo, kokius daiktus žiemą reikėtų turėti automobilyje neskaičiuojant ir taip privalomo gesintuvo, vaistinėlės, šviesą atspindinčio trikampio bei liemenės.

Kastuvas. Jis reikalingas netgi neišvažiuojantiems už miesto ribų, nes žiemą galima įstrigti ir savame kieme.

„Pernai kieme įkliuvau į provėžas ir nei pirmyn, nei atgal. Gerai, kad vaikas rado smėlio barstymui, aš prakapsčiau sniegą ir šiaip ne taip išvažiavome. Su kastuvu būtume išsivadavę greitai ir paprastai“, - pasakojo E.Stankevičius. Nuo tada jo bagažinėje visuomet yra nedidelis sulenkiamas kastuvas.

Lenktinis peiliukas su daugeliu funkcijų. Jį reikėtų laikyti pačioje artimiausioje daiktadėžėje, nes peiliukas praverstų net įvykus avarijai – pavyzdžiui, jei reikėtų išsivaduoti iš užsikirtusio saugos diržo. Kaip pabrėžė pašnekovas, tai vienas iš svarbiausių daiktų automobilyje.

Polietileninis maišelis. Jis gali praversti daugeliu situacijų – pavyzdžiui, kai reikia atsinešti smėlio, pabarstyti po praslystančiais ratais, sulaikyti tekančius skysčius ar užsidėti ant rankų, kad jos nesušlaptų ir neišsiteptų.

Laidai akumuliatoriaus pakrovimui. Jie ypač svarbūs senesnių automobilių vairuotojams ir tokio daikto gali prireikti net ir po dienos darbe. Į laidus akumuliatoriaus pakrovimui verta investuoti truputėlį daugiau, nes patys pigiausi laidai per didžiausius šalčius dažnai sutrūksta ir nėra pajėgūs greitai įkrauti akumuliatoriaus.

Tempimo lynas. Jis gali praversti ne tik tada, kai automobilį reikia nutempti į remonto dirbtuves, bet ir ištraukti į pusnį įsmukusią mašiną.

Prožektorius su pasikraunančiu elementu. Jei nelaimė nutiktų naktį be prožektoriaus būtų sunku išsiversti. Prožektoriaus funkciją turi daugelis mobiliųjų telefonų, bet sustojus kelyje geriau taupyti jų bateriją ir naudoti įprastą prožektorių. Bet įprastos baterijos nuo šalčio greitai nusėda, todėl patogiau turėti „prisukamą“ prožektorių.

Blyksintis žibintuvėlis. „Jis reikalingas, kad žmogus būtų kuo geriau matomas, juo lengviau atkreipti dėmesį. Tokius žibintuvėlius galima ir nuolat nešiotis ant kuprinės ar prie rankinės“, - aiškino E.Stankevičius. Pasak jo, šviesos šaltinį galima pakeisti ir kitais daiktais, pavyzdžiui lazdelėmis, kurios švyti jas perlaužus.

Brezento gabalas ar kilimėlis. Jis reikalingas, jei kelyje nuleistų ratą – ant purvino sniego klauptis būtų labai nemalonu.

Pledas. Nedidelį, namuose nebenaudojamą pledą patartina turėti automobilyje, nes jei mašina viduryje kelio užges ir nebeužsives, net per valandą ar dvi belaukiant pagalbos galima rimtai sušalti.

Lietuvos žemėlapis. Jis ypač reikalingas daug keliaujantiems per menkai pažįstamus regionus. Jei kartais navigacija nuvestų neteisingu keliu arba gelbėtojams reiktų išaiškinti, kur esate, žemėlapis neabejotinai praverstų.

Žiebtuvėlis ar degtukai. Jie gali praversti ilgam užstrigus netoli miško. Susikūręs laužą žmogus galės sušilti, o šviesa lengviau atkreipia gelbėtojų dėmesį. Tik su ugnimi reikia nepamiršti elgtis atsargiai ir nežiebti jos greta automobilio, nes jei atsirado degalų nuotėkis, šios dujos gali akimirksniu užsiliepsnoti.

Daiktadėžė visam minėtam turtui susidėti. „Mieste nepatenkame į tokias ekstremalias situacijas, bet jei užmiestyje automobilis įlėktų į griovį, visi tie daiktai skristų per saloną. Per avariją viskas įgauna neįtikėtiną pagreitį, todėl salone laisvų daiktų negali būti“, - tvirtino E.Stankevičius.

Jis patarė visus reikalingus daiktus laikyti plastikinėje arba medžiaginėje dėžėje, o jei automobilis yra universalas ar vienatūris, pasirūpinti bagažinės dangčiu ar tinklu.

Pašnekovas įvardijo ir daugiau daiktų, kurie gali praversti, bet jų reikalingumas labiau priklauso nuo vairuotojo gyvenimo būdo.

Kelionėje gerai turėti automobilinį telefono pakroviklį, kažką geriamo ir valgomo, mėgstantiems leisti laiką gamtoje pravers kišeninis grandininis pjūklas ar kirvis, o leidžiantis į tolimą kelią geriausia prisipilti pilną baką degalų ir visą žiemą baką laikyti bent puspilnį.

Važiuojantiems su vaikais ar silpnesnės sveikatos žmonėmis verta įsidėti ir daugiau daiktų, kaip vartojami ar dažniau reikalingi vaistai, termosas arbatos.

„Šių daiktų poreikis priklauso nuo gyvenimo būdo. Galima rekomenduoti, kas praverstų, bet visą rinkinį kiekvienas turi pakoreguoti pagal save. Aš irgi nuolat pastebiu, ko pritrūko, reikia įsidėti, arba kažką išėmiau. Daiktadėžės turinys nuolat keičiasi. Anksčiau žmonės praktiškai antrą garažą vežiodavosi“, - tvirtino E.Stankevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.