Transporto priemonė už milijoną – ne tuštiems pasirodymams

Kokius „ratus“ pirktumėte už milijoną litų? Naują „Ferrari F12 Berlinetta“, du „Lamborghini Gallardo“, o gal pilną garažą BMW?

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Feb 23, 2014, 6:27 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:22 AM

Yra ir dar vienas pasirinkimas – didžiulis traktorius su tokio dydžio ir galios varikliu, koks netilptų į jokį automobilį.

Tokį įspūdingą traktorių „Case IH Steiger“ įsigijo Pakruojo rajono Lygumų žemės ūkio bendrovė. Galingiausias traktorius Lietuvoje – visiškai nepanašus į tipiškas žemės darbams skirtas transporto priemones.

Didesnis už garažą

7 metrų ilgio, 3,5 metrų aukščio ir 2,5 metrų pločio traktorių vien atvežti į Lygumus buvo nemenkas iššūkis. Tokio dydžio monstrui reikalingas specialus autovežis. Net ant jo traktorius ne visiškai telpa – prieš vežant tenka numontuoti sudvejintus ratus.

„Steiger“ dydis sunkiai įsivaizduojamas – jis netelpa į jokį garažą, o vien ratai aukštesni už šalia stovintį žmogų.

22 tonas sveriantis traktorius varomas 12,9 litro darbo tūrio „Iveco“ 6 cilindrų varikliu, kuris gali pasiekti net 670 AG. Pavarų dėžė – 16 laipsnių pusiau automatinė. Daugiausiai „Steiger“ gali įsibėgėti iki 34 km/val. Per valandą jis sudegina beveik 100 litrų dyzelino.

Jo degalų bakas talpina net 1 tūkst. 820 litrų dyzelino, o aštuonių traktoriaus ratlankių skersmuo siekia 42 colius.

Europietiškos galios per maža

Traktorius – milžinas ūkininkams atsiėjo 900 tūkst. litų neskaičiuojant pridėtinės vertės mokesčio. „Geros technikos be milijono nenusipirksi“, - aiškino Lygumų žemės ūkio bendrovės vadovas Petras Ivanauskas.

Pasak jo, „Steiger“ specialios paskirties neturi ir bus naudojamas įvairiems žemės ūkio darbams nuo ankstyvo pavasario iki rudens.

Lygumuose jau keletą metų naudojami amerikietiški „Challenger“ markės traktoriai, kurių galia viršija 500 AG, tačiau ūkininkai nusprendė, kad reikia daugiau galios.

Galingą JAV, Šiaurės Dakotoje pagamintą „Steiger“ ūkininkai pasirinko tikėdamiesi didelio našumo. „Europiečiai tokių galingų traktorių negamina. Mūsų ūkiai žymiai didesni, reikia apdirbti tūkstančius hektarų“, - aiškino P.Ivanauskas.

Yra ir oro kondicionierius

Pašnekovo manymu, traktorius turėtų atsipirkti per penkerius metus. Per tą laiką jį greičiausiai teks taisyti ar bent pakeisti tepalus, tačiau P.Ivanauskas neketina užsiimti remontu po atviru dangumi. Anot jo, jau praėjo tie laikai, kai technika buvo taisoma laukuose. Dabar jei kas sugestų, traktorius būtų vežamas į jį pardavusią įmonę „Dotnuvos projektai“.

Naujasis „Case IH Steiger“ turi ir daugiau skirtumų, palyginus su daugelio stereotipų formuotojais „Belorus“ traktoriais. Amerikietiškame traktoriuje vairuotojui nereikia saugotis tepalų, purvo ir kentėti garsų burzgimą.

„Steiger“ salonas patogumu nenusileidžia naujiems automobiliams – jame yra ne tik patogi sėdynė bei radijas, bet ir oro kondicionierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.