Penki pavojai, gresiantys automobiliui per karščius

Stabdžių gedimai, priekinio stiklo įtrūkimai ir išdegę kėbulo dažai – su tokiomis problemomis gali susidurti automobilių savininkai vasaros karščių metu.

E.Canalis pavaizdavo, kaip karštą dieną automobilyje jaučiasi šuo.<br>Stop kadras.
E.Canalis pavaizdavo, kaip karštą dieną automobilyje jaučiasi šuo.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2014, 5:19 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:25 PM

Sinoptikai praneša, kad Lietuvoje kitą savaitę sulauksime neatslūgstančių karščio bangų, kurios sieks net 35 laipsnius šilumos, tačiau ir pastaruoju metu termometro stulpelis dažnai pasiekia net 30 laipsnių šilumos. Taigi, tokie karšti orai gali sukelti rimtų problemų automobilių savininkams.

Portalas gazeta.ru pateikė keletą paprastų patarimų, kurie padės automobiliams atsilaikyti per karščius be nemalonių pasekmių.

1. Saugokite kondicionierių

Prastą oro kondicionieriaus veikimą automobilyje galima pajusti, kai lauke pakyla oro temperatūra. Priežastis, dėl kurios gali sutrikti kondicionieriaus veikla - yra užterštas salono filtras.

Pagal visas taisykles, salono filtrą reikia keisti kas 15 tūkstančių kilometrų, tačiau tai daryti vertėtų kiekvienais metais prieš prasidedant vasaros sezonui, kadangi ir kaina jo nėra didelė – vos keliasdešimt litų.

Nešvarus salono filtras kenkia tiek vairuotojui tiek keleiviams, kadangi jis skleidžia orą, prisotintą bakterijomis, kurios kaupiasi filtre ir kondicionieriaus garintuve.

Be to, turėkite omenyje, kad jei buvo įjungtas kondicionierius, didelių karščių metu pasiekus kelionės tikslą negalima iškarto gesinti automobilio – sustojus reikėtų luktelėti 2-3 minutes ir tada užgesinti automobilį. Todėl verčiau kondicionierių išjungti dar prieš sustojant.

2. Pavojingi temperatūros skirtumai

Įjungti kondicionierių visu pajėgumu vos tik užkūrus automobilį, kuris ilgą laiką stovėjo saulės atokaitoje, nepatartina.

Tai gali sukelti nereikalingų problemų, pavyzdžiui, dėl staigaus temperatūrų pokyčio gali įskilti priekinis stiklas. Iš pradžių vertėtų porai minučių atidaryti langus, o salonui atvėsus įjungti oro kondicionierių ir palaipsniui mažinti temperatūrą.

Nereikia pamiršti ir savo sveikatos – gydytojai teigia, kad oro ir salono temperatūrų santykis neturėtų viršyti 10 laipsnių. Kitu atveju galima tiesiog persišaldyti.

3. Stabdžių skystis gali pasenti

Stabdžių efektyvumas labai priklauso nuo stabdžių skysčio kokybės. Stabdžių skysčio virimo temperatūra vasaros metu turėtų atitikti gamintojo rekomendacijas. Tačiau prisiminkite, kad stabdžių skystis sugeria oro drėgmę, todėl jis palaipsniui praranda savo savybes. Būtent dėl šios priežasties ekspertai rekomenduoja keisti skystį dar prieš prasidedant vasaros sezonui.

Nustatyti, ar stabdžių skystis yra geras, galima stabdžių pedalu, jeigu pedalas yra minkštesnis nei visada, smenga iki dugno – skystis yra blogas. Tokiu atveju rekomenduojama stabdyti automobilį po truputį spaudžiant pedalą.

Jeigu su stabdžių skysčiu problemų nėra, vasarą tenka dažnai ir staigiai stabdyti, dėl to stabdžių kaladėlės kaista. O įkaitusioms kaladėlėms liečiant stabdžių diskus suprastėja stabdymo kokybė. Nustatyti, ar kaladėlės yra perkaitusios taip pat galima spaudžiant stabdžio pedalą – tuomet jį spausti pasidaro sunkiau.

4. Kėbulo lakui karštis stipriai kenkia

Dideli karščiai taip pat gali subjauroti ir išorinį automobilio vaizdą. Dėl aukštos oro temperatūros ir tiesioginių saulės spindulių kenčia ir kėbulo lakas bei dažai.

Net ir dėl nežymaus automobilio kėbulo užteršimo dažai pradeda netolygiai blukti. Dėl šios priežasties ekspertai rekomenduoja vasarą dažnai plauti automobilį. Kita vertus, jeigu automobilis labai ilgai bus saulės atokaitoje, kai oro temperatūra siekia 30 laipsnių ir daugiau, kėbulo dažai ir lakas bet kokiu atveju neišvengs padarinių.

5. Salone palikti daiktai ir gyvūnai

Pastačius automobilį būtina iš salono išimti lengvai užsidegančius daiktus – žiebtuvėlius, aerozolio balionėlius ir kita. Ant saulės palikto automobilio salonas labai smarkiai įkaista, dėl to šie daiktai gali patys užsiliepsnoti.

O palikti gyvūnai uždarytame automobilio salone karščio negali ištverti net kelias minutes. Kaip jaučiasi šuo, paliktas automobilyje, taikliai pavaizdavo gražuolė Elizabetta Canalis, gyvūnų teisių gynėjų „Peta“ socialinėje reklamoje.

Parengė Julija Melkova

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.