Paaiškino, kaip išvengti motociklo ar automobilio išregistravimo

Milžinišką chaosą sukėlęs automatinis transporto priemonių išregistravimas nesibaigė. Pirmadienį vienu metu buvo išregistruota apie 880 tūkst. automobilių, motociklų ir priekabų, bet tai – tik pradžia.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Oct 2, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:29 PM

Valstybės įmonė „Regitra“ ir toliau automatiškai išregistruos visas transporto priemones, kurios 90 dienų bus be galiojančios techninės apžiūros arba privalomojo draudimo.

Dabar labiausiai neramu motociklininkams.

Artėjant šaltajam metų periodui dėl savo plieninių žirgų labiausiai susirūpino motociklininkai. Dauguma jų žiemą nevažinėja, todėl paprastai savo transporto priemones apdraudžia tik vasaros sezonui, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Įstatymas jau sudavė stiprų smūgį Lietuvos motociklų parkui: išregistruota daugiau nei pusė – net 40 tūkst. iš apie 70 tūkst. šalyje registruotų motociklų bei motorolerių.

Dabar motociklininkai svarsto, ką daryti, kad žiemos vidury jų transporto priemonė nebūtų išbraukta iš registro.

Motociklams taikomos registracijos sustabdymo bei išregistravimo sąlygos niekuo nesiskiria nuo taikomų automobiliams ar priekaboms, todėl šie paaiškinimai ypatingai svarbūs visiems vairuotojams.

Guodžiasi ironija

Draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, draudžiant motociklus dažniausiai sudaromos 6–7 mėnesių sutartys, kurios baigiasi lapkričio mėnesį.

„Tada yra dar 3 mėnesių laikotarpis, per kurį motociklo registracija būtų automatiškai stabdoma, bet jis dar nebūtų išregistruojamas.

Po Naujųjų metų reikėtų pratęsti draudimą arba stabdyti registraciją patiems, bet iki to laiko gal dar įstatymas spės pasikeisti“, – nelinksmai juokaudamas svarstė „Regitros“ Informacinių technologijų departamento direktorius Vytautas Jasiulevičius.

Jo žodžiuose yra tiesos, nes kilus vairuotojų nepasitenkinimui Seimas susigriebė, kad liepos 1 dieną įsigaliojusias Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas reikia skubiai taisyti.

Tačiau neįmanoma nuspėti, ką dar sumąstys valdžia, užtat motociklininkams jau dabar būtina žinoti, ką daryti.

Kuo skiriasi registracijos sustabdymas nuo išregistravimo?

V.Jasiulevičius ramino, kad naujoji tvarka nėra tokia baisi, tačiau daugybė žmonių išsigando dėl informacijos trūkumo.

Labai daug vairuotojų painioja laikiną registracijos sustabdymą su automatiniu transporto priemonės išregistravimu.

Nei motociklai, nei automobiliai nėra išregistruojami vos tik pasibaigia techninės apžiūros ar draudimo galiojimas.

Tai įvyksta tik po 90 dienų, o iki tol skaičiuojamas laikinas registracijos sustabdymas, kuris vairuotojams nieko nekainuoja ir yra automatiškai anuliuojamas, vos šeimininkas transporto priemonę apdraudžia arba pereina techninę apžiūrą.

Svarbu suskaičiuoti laiką

Tai reiškia, kad 90 dienų motociklą galima laikyti neapdraustą, o vėliau jį apdraudus nereikės nei kreiptis į „Regitrą“, nei mokėti papildomų mokesčių. Tačiau norint plieninį žirgą arba automobilį palikti žiemoti ilgiau, teks kreiptis į „Regitrą“ dėl laikino registracijos sustabdymo.

Tai kainuoja 10 litų prašymą pateikus „Regitros“ biure arba 8 litus pildant jį internetu. Registraciją galima sustabdyti iki vienų metų, bet ir čia yra subtilybių.

„Svarbiausia nepražiūrėti išregistravimo datos. Kiekvienas žino, kada baigiasi jo motociklo techninė apžiūra ar draudimas, galima net priminimus užsisakyti.

Kiekvienas žino ir kiekvienas planuoja, kada norės vėl grįžti į eismą. Asmuo turi pasisakyti, kurį laiką jis norės nevažinėti.

Tačiau jei įrašysite ilgesnį terminą ir nuspręsite grįžti į eismą, pavyzdžiui, 15 dienų anksčiau, turėsite vėl kreiptis į „Regitrą“.

Todėl geriau registraciją stabdyti kiek trumpesniam laikui, o jam pasibaigus vėl užsideda 90 dienų buferinis laikotarpis.

Pavyzdžiui, jei galvojate, kad balandžio viduryje būtų gražu pravažiuoti motociklu, registraciją galite stabdyti iki balandžio pradžios. Tada pradės tiksėti 90 dienų skaitliukas ir kai įvykdysite draudimo ir techninės apžiūros prievoles, galėsite važiuoti, į „Regitrą“ kreiptis nebereikės“, - aiškino V.Jasiulevičius.

Kada reikia mokėti papildomai?

Norintiems į gatves grįžti anksčiau, nei baigsis jų pasirinktas registracijos sustabdymo laikotarpis, teks dar kartą kreiptis į „Regitrą“ ir dar kartą mokėti 10 litų vietoje arba 8 litus internetu.

Taip pat svarbu tai, kad vairuotojai gali motociklo ar automobilio registraciją sustabdyti nuo pasirinktos datos ateityje.

Pavyzdžiui, jei žinote, kad jūsų motociklo ar automobilio draudimas baigsis spalio viduryje, galite jau šiandien užpildyti registracijos stabdymo prašymą, nurodydami datą, kuri bus po 90 dienų (ar mažiau) nuo draudimo poliso galiojimo pabaigos.

Šis būdas išvengti transporto priemonės išregistravimo atrodo sudėtingiausias, tačiau bene pigiausias, nes išmintingai apskaičiavus sezono pradžios ir pabaigos laiką galima išsiversti tik su 8-10 litų.

Tačiau yra dar trys būdai.

Draudimas visus metus?

Paprasčiausias, bet brangiausias būdas išvengti problemų yra draustis privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu ištisus metus.

Pasirašius metinę draudimo sutartį draudimas kiekvienam mėnesiui paprastai kainuoja pigiau, nei perkant polisą keliems mėnesiams, tačiau vis tiek priklausomai nuo vairuotojo patirties ir motociklo galingumo apie 50-100 litų būtų išmetami kaip į balą.

Kitas variantas – šįmet pasibaigus motociklo draudimui palaukti 90 dienų, per kurias motociklo registracija bus sustabdyta ir prieš pat termino pabaigą apsidrausti 9 mėnesiams. Taip pavyktų sutaupyti kelias dešimtis litų, tačiau pora mėnesių visvien liktų nepanaudoti.

Kas slypi už draudimo sutarties sustabdymo?

Yra galimybė sutaupyti dar vienu būdu - „ERGO Insurance“ Draudimo departamento vadovas Tomas Nenartavičius neslėpė, kad galima sustabdyti draudimo apsaugą nenutraukiant draudimo sutarties, jei transporto priemonė nebus nenaudojama ilgiau nei mėnesį.

Tokiu atveju, transporto priemonė bus laikoma apdrausta, bet apsauga pagal sutartį bus laikoma sustabdyta. Nusprendus vėl grįžti į gatves teks draudikams pateikti prašymą ir draudimo apsauga atstatoma pilna apimtimi.

Taip vairuotojai galės turėti galiojančią draudimo sutartį, nesijaudinti dėl motociklo ar automobilio išregistravimo ir išvengti draudimo įmokų.

Tačiau pašnekovas pabrėžė, kad sustabdžius draudimo sutartį jokiu būdu negalima važinėti, o sukėlus avariją atsakomybė kris ant vairuotojo pečių. Draudimo bendrovė atlygins žalą nukentėjusiajam, bet išleistus pinigus susigrąžins iš avarijos kaltininko.

Be to, ir taupymo planas gali nepavykti. „Jei draudimo sutarties galiojimas laikinai stabdomas, draudimo įmoka gali būti perskaičiuojama“, - įspėjo T.Nenartavičius.

Suėjo 90 dienų terminas

Rugsėjo 29-ąją suėjo liepos 1 dieną įsigaliojusiose Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisose numatytas 90 dienų terminas.

Pagal įstatymą, visos Lietuvoje naudojamos ir registruotos transporto priemonės privalo būti apdraustos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Taip pat visos eisme dalyvaujančios transporto priemonės turi turėti galiojančią privalomosios techninės apžiūros kortelę, nesvarbu, naudojamos jos ar ne.

Priešingu atveju „Regitroje“ gali būti stabdoma transporto priemonės registracija ir tokia transporto priemonė negali būti naudojama.

Tuo atveju, jei transporto priemone ilgesnį laiką nesinaudojama (pavyzdžiui, žiemą nevažinėjama mopedu, motociklu), jos valdytojas gali pats sustabdyti transporto priemonės registraciją.

Ilgiausias laikotarpis, kuriam įstatymas leidžia sustabdyti registraciją, – vieni metai.

Nesustabdžius registracijos savarankiškai, praėjus 90 dienų nuo techninės apžiūros arba draudimo poliso galiojimo pabaigos transporto priemonė išregistruojama automatiškai.

Didžioji dauguma iš 880 tūkst. rugsėjo 29-ąją išregistruotų transporto priemonių jau seniai buvo išardytos ar parduotos užsieniečiams, tačiau išregistruotų automobilių ir motociklų ir toliau daugės, nes įstatymo rykštę pajus kiekvienas vairuotojas, ilgesniam laikui palikęs savo transporto priemonę be techninės apžiūros ar draudimo.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas