Dyzeliniai automobiliai nužudė tūkstančius žmonių?

Prancūzijos vyriausybė nuo kitų metų stengsis išguiti iš miestų gatvių dyzeliniais degalais varomus lengvuosius automobilius.

Dyzeliniai automobiliai brangesni ir ypač nedidelių mašinų atveju ne visada gali atsipirkti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Dyzeliniai automobiliai brangesni ir ypač nedidelių mašinų atveju ne visada gali atsipirkti.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Fetingis, ziniuradijas.lt

Dec 13, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:36 AM

Tačiau tai skaudžiai atsilieps pačios Prancūzijos automobilių gamintojams, kurių didžioji dauguma parduodamų automobilių yra varomi būtent šiais degalais, o didžiąją dalį naujų automobilių rinkos Prancūzijoje užima šioje šalyje pagaminti automobiliai.

Štai pavyzdžiui, spalį Prancūzijoje net 71 procentas visų parduotų „Peugeot“ automobilių buvo varomi dyzelino, 68 procentai „Citroen“ ir 64 procentai „Renault“ mašinų taip pat varomos dyzelinu.

Beje, dėl šio potvarkio nukentės ir pati Prancūzijos vyriausybė, mat jai priklauso 15 procentų „Renault“ ir 14 procentų „Peugeot-Citroen“ koncerno akcijų.

Prancūzija anksčiau pati skatino pirkėjus rinktis dyzelinius automobilius, nepaisant to, kad tai nebuvo racionalus pasirinkimas.

Mat dyzeliniai automobiliai brangesni ir ypač nedidelių mašinų atveju ne visada gali atsipirkti. Štai, anot statistikos, keturi iš penkių dyzelinių automobilių Prancūzijoje yra maži miesto automobiliai, dauguma kurių per metus nuvažiuoja vos po 15 tūkst. km.

Taigi, per savo gyvenimo ciklą didesnė šių automobilių kaina jų savininkams taip niekada ir neatsiperka.

Prancūzijos automobilių gamintojai investavo milijardus į dyzelinių variklių kūrimą, o pati šios šalies vyriausybė į šias investicijas numojo ranka. Žinoma, jos niekur nedings, nes dauguma ir į kitas šalis išvežamų automobilių yra varomi dyzelinu, tačiau žala bus jaučiama.

Prancūzijos vyriausybė atšaukė dyzelinių automobilių skatinimo programą ir nuo kitų metų didins mokesčius dyzeliniams degalams. Nuo sausio dėl didėjančių mokesčių dyzelis Prancūzijoje pabrangs keturiais euro centais ir dviem benzinas.

Prancūzijos ministras pirmininkas šią žinią paskelbė netrukus po to, kai šios šalies CNRS tyrimų institutas publikavo tyrimo išvadas, kuriose teigiama, kad Prancūzijoje kiekvienais metais dėl dyzelinių automobilių išmetamų kietųjų dalelių miršta po 42 tūkst. žmonių.

Be to, Paryžiuje praėjusių metų gruodį ore buvo nustatyta tiek daug dyzelinių automobilių kietųjų dalelių, kad vaikščioti gatvėmis prilygo pasyviam rūkymui.

Prancūzijos premjeras paskelbė, kad didins kelių mokesčius jau naudotiems dyzeliniams automobiliams priklausomai nuo jų į atmosferą išmetamų kenksmingų dalelių kiekio.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.