Kodėl negalima tempti automobilio su automatine pavarų dėže?

Netikėtai sugedus automobiliui su automatine pavarų dėže kyla dilema – kaip tokį automobilį nugabenti iki serviso?

Tempti automobilio su automatine pavarų dėže negalima, gerokai saugiau jį pervežti techninės pagalbos priekaba.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Tempti automobilio su automatine pavarų dėže negalima, gerokai saugiau jį pervežti techninės pagalbos priekaba.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2015, 12:38 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:24 PM

Modelį su mechanine pavarų dėže nesunku nutempti prikabinus buksyravimo lynu prie kito automobilio, bet apie „automatus“ sklando daugybė gandų.

Kyla klausimas – ar galima tempti automobilį su automatine pavarų dėže?

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Automobilių transporto katedros vedėjas doc. dr. Saugirdas Pukalskas patvirtino, kad to tikrai geriau nedaryti, išskyrus retas išimtis.

Geriausia tam pasitelkti specialistų pagalbą ir transportuoti jį ant tam skirtos priekabos. Priešingu atveju laukia labai brangus pavarų dėžės remontas.

Gadina trintis

Automatinių pavarų dėžių konstrukcija nemažai skiriasi nuo mechaninių.

„Automatinės pavarų dėžės, ypač senesniuose automobiliuose, yra automatizuoto jungimo su hidrotransformatoriumi. Tai prietaisas, kuriuo variklio sukimo momentas į pavarų dėžę perduodamas ne mechaniniu būdu, o per skystį“, – aiškino jis.

Pavaros tokioje dėžėje jungiamos ne per vieną sankabos diską, kaip mechaninėje dėžėje, o per daugiadiskę sankabą, kuriai reikalingas nuolatinis tepimas alyva.

Pasak S.Pukalsko, automobiliui įprastai važiuojant, automatinėje pavarų dėžėje nuolat cirkuliuoja alyva, tačiau automobilį tempiant alyvos siurblys neveikia ir netepami mechanizmai nuo trinties staigiai ima kaisti bei greitai dilti.

Automatinei pavarų dėžei sugadinti gali pakakti vos keleto kilometrų.

„Daugiadiskės sankabos tempiant sudyla. Normaliu režimu jos sukasi alyvoje, tepasi jų paviršiai, o be tepimo esant trinčiai tam tikri paviršiai, kurių veikimas paremtas trintimi, labai greitai sudyla“, – aiškino specialistas.

Anksčiau kai kurie gamintojai leisdavo tempti automobilius su automatinėmis dėžėmis, bet prieš tai vairuotojams buvo nurodoma įpilti į dėžę papildomus porą litrų alyvos.

Tačiau S.Pukalskas rekomendavo nerizikuoti, nes įpylus netinkamos alyvos galima dar labiau pakenkti automobiliui. Be to, ji taip pat kainuoja, o įskaičiavus laiką, reikalingą paieškoms, yra gerokai paprasčiau išsikviesti techninę pagalbą.

Yra niuansų

„Pavarų dėžės su hidrotransformatoriumi tempti negalima. Bet dabar tokių pavarų dėžių mažėja, nes hidraulinis mechanizmas turi energijos nuostolių.

Yra ir kito tipo automatinės dėžės, kurių konstrukcija panaši į rankinio valdymo – tokioms dažniausiai nieko nenutinka“, – sakė S.Pukalskas.

Tačiau vis daugiau modelių gaminami su dar modernesnėmis, belaipsnėmis pavarų dėžėmis (CVT).

Jos gali būti dviejų tipų – variatoriai arba planetiniai reduktoriai, kaip „Lexus“ ar „Toyota“ hibridiniuose modeliuose. Tokių modelių, pasak S.Pukalsko, taip pat geriau netempti.

Jei automobilį su automatine dėže tempti būtina, pašnekovas siūlė žiūrėti į vartotojo vadovą, pridedamą perkant automobilį. Jame gamintojai būna įrašę, kiek kurį modelį galima tempti.

„Tarp gamintojų yra niuansų, bet nežinant jų tikrai geriau automobilio netransportuoti buksyru.

Nebe tie laikai, kad nebūtų kitos išeities. Geriausia kviesti techninę pagalbą, nes galima daug daugiau bėdos prisidaryti, nei kainuos automobilio nuvežimas. Automatinės pavarų dėžės remontas – labai brangus“, – patarė S.Pukalskas.

Vidutiniškai techninės pagalbos iškvietimo kaina, kai prireikia transportuoti automobilį, kainuoja nuo maždaug 40 eurų (mieste) iki daugiau kaip 170 eurų atokiuose užmiesčio keliuose.

Kviečiame dalyvauti įdomiausio pasakojimo apie pagalbą kelyje konkurse!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.