Trys patarimai, kaip greičiau parduoti savo automobilį

Išsirinkti naują automobilį – nemenkas iššūkis, šiek tiek naudotą – dar didesnis, tačiau tikri išbandymai laukia, kai reikia perleisti transporto priemonę, kuria važinėjote iki šiol.

Pardavinėjant savo automobilį svarbu turėti atsakymus į visus galimus pirkėjo klausimus.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Pardavinėjant savo automobilį svarbu turėti atsakymus į visus galimus pirkėjo klausimus.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-22 12:32, atnaujinta 2017-10-19 12:11

Žinoma, norite negaišti laiko ir parduoti savo automobilį už kainą, kurios jis vertas. Keli specialistų patarimai padės tai padaryti be rūpesčių.

1. Turėkite kiek įmanoma daugiau įrodymų apie automobilio priežiūrą

Seniau automobilių pardavėjai neretai akcentuodavo, kad transporto priemonė Lietuvoje neeksploatuota. Šiandien tai – menkas privalumas.

Pirkėjai nebetiki pasakomis apie sekmadieniais automobiliu į bažnyčią važinėdavusius pensininkus – juk negali visi automobiliai būti tokie.

Lietuvoje eksploatuotas ir oficialiai gamintojo patvirtintame servise prižiūrėtas automobilis vertinamas vis labiau. Pirkėjai labiau pasitiki pardavėju, jeigu gali patikrinti mašinos istoriją. Paprasčiausia tai padaryti – autorizuotame servise.

„Geros būklės automobilis visiems įdomus. Vis daugiau žmonių pavažinėję iš Vakarų atgabentais automobiliais su neaiškia istorija ar suklastota rida nusivilia ir ieško patikimų naudotų transporto priemonių Lietuvoje.

Automobilio vertę iš karto padidina tai, kad jis buvo prižiūrėtas autorizuotame servise ir yra visi įrašai apie atliktus darbus ir patikras. Jeigu nėra taip, bent jau kaupkite čekius ir visą informaciją, kas jūsų automobiliui buvo daryta“, – aiškino bendrovės „Mototoja“ automobilių „Toyota“ pardavimų vadovas Gediminas Jekenta.

2. Žinokite, ką parduodate

Bendrovės „Moller Auto“ naudotų automobilių pardavimo vadovas Vaidas Lietuvaitis teigė, kad savo automobilio istoriją žinoti būtina: „Turite būti pasirengę pateikti atsakymus į visus klausimus apie automobilį.

Tai gali būti serviso įrašai arba kita informacija. Jeigu negalite atsakyti, kaip prižiūrėjote savo automobilį, – kils įtarimų, kad kažką slepiate. Pirkėjas nori būti tikras, kad transporto priemonė nebuvo pakliuvusi į eismo įvykius, neperdažyta, turi saugos oro pagalves – tai lemia ir kainą“.

3. Jei automobilis apynaujis, neapsiribokite internetu

Keičiasi ir vietos, kur pirkėjai ieško naudotų automobilių. Žmonės pirmiausia išnaršo skelbimų portalus internete, o prieš važiuodamas į automobilių turgų retas kuris neaplanko naujų automobilių atstovybių, kur siūlomi jų klientų parduodami kelerius metus naudoti, autorizuotame servise prižiūrėti ir nuodugniai patikrinti automobiliai. „Lietuviai vis dar mėgsta automobilį pardavinėti patys. Vakaruose jau seniai įprasta, kad mašinos pardavimas patikimas tuo užsiimančioms bendrovėms, kurios neretai parduoda ir naujus automobilius.

Jeigu transporto priemonė yra apynaujė, tvarkingai prižiūrėta autorizuotame servise, apsimoka jos pardavimą patikėti naujų automobilių atstovybėms. Jose pirkėjai ieško būtent tokių automobilių bei tikisi kokybiško įvertinimo, o kai kuriais atvejais sutariama ir dėl garantijos“, – sakė V.Lietuvaitis.

Parduodami automobilį patys turite ne tik paruošti automobilį, kokybiškai nufotografuoti, nustatyti kainą, bet ir galvoti, kaip ir kur pateikti skelbimą, parodyti transporto priemonę potencialiems pirkėjams, galbūt netgi nuvairuoti į servisą patikrai. Patikėjus automobilį autorizuotiems pardavėjams visu tuo rūpintis nebereikės.

Toks sprendimas naudingas ir tuomet, kai naudotas automobilis parduodamas prieš perkant naują automobilį. SEB bankas nuo šiol siūlo padėti parduoti turimą transporto priemonę, kurios kaina bus pradinė įmoka už naują automobilį.

„Naujo automobilio pirkėjui, pasirinkusiam tokią galimybę, nereikia pačiam ieškoti pirkėjo turimai transporto priemonei ir rūpintis pradine lizingo įmoka. Be to, jam galime pasiūlyti specialias lizingo sąlygas.

Kita vertus, ir ieškant pirkėjo naudotam automobiliui, galimybė jį įsigyti naudojantis banko lizingo paslaugomis taip pat gali būti privalumas – lizingo paslaugos teikiamos ir naudotiems automobiliams“, – tikino SEB banko Lizingo departamento direktorius Saulius Mickus.

Lizingo paslaugos naudotiems automobiliams teikiamos, kai laikotarpio pabaigoje automobilis bus ne senesnis kaip dešimt metų.

Pataria galvoti prieš perkant

Besikeičiantis požiūris į naudotus automobilius lemia, kad apie tai, kaip, kada ir už kiek savo automobilį parduosite, turite galvoti jau jį pirkdami – nesvarbu, naują, ar naudotą.

Kokių markių automobiliai patikimi ir nebrangiai eksploatuojami? Kokios degalų kainos ir rūšies tendencijos? Kiek žmonių ateityje domins pasirinkta spalva ar kėbulo tipas? Ar jūsų automobilis turi ypatingų privalumų ar išskirtinumų?

„Jau įsigyjant automobilį reikėtų galvoti ne tik apie tai, kas patinka jums, bet ir jo likvidumą, tarkim, po penkerių metų.

Pavyzdžiui, aiškiai matome, kad automobiliai su automatinėmis greičio dėžėmis sparčiai populiarėja ir mechaninė pavarų dėžė ateityje taps trūkumu.

Naujos technologijos ir griežtėjantys taršos reikalavimai lemia, kad slūgsta dyzelinių automobilių populiarumas. Užtat transporto priemonės su hibridine pavara geriau išlaiko savo vertę“, – tikino G.Jekenta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.