5 patarimai, kaip patiems pastebėti amortizatorių gedimus?

Profesionalai tikina, kad tvarkingi amortizatoriai sumažina vibraciją, neleidžia automobiliui šokinėti ir užtikrina, kad ratai tolygiai liestųsi su danga važiuojant net ir duobėtu keliu.

Važiuoklę patikrinti galima ir paprastais būdais.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Važiuoklę patikrinti galima ir paprastais būdais.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT televizijos laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“, lrt.lt

2015-09-09 14:01, atnaujinta 2017-10-16 17:40

Profesionalai tikina, kad tvarkingi amortizatoriai sumažina vibraciją, neleidžia automobiliui šokinėti ir užtikrina, kad ratai tolygiai liestųsi su danga važiuojant net ir duobėtu keliu.

Automobilių žinovai pusiau juokais, pusiau rimtai tikina, kad amortizatoriai dėvisi sulig kiekvienu nuvažiuotu kilometru, todėl juos reikėtų keisti pagal poreikį.

Be to, amortizatoriai labai nemėgsta šoninių smūgių. Kartais stiprios avarijos net nereikia – specialistai ragina atkreipti į dėmesį į kone kasdienes situacijas.

Paprasčiausias būdas patikrinti amortizatorius – automobilį iš viršaus stipriai ir staigiai spustelėti rankomis.

Atitraukus rankas automobilio kėbulas turi standžiai grįžti į pradinę padėtį. Jei mašina atitraukus rankas supasi aukštyn-žemyn – amortizatorių laikas keisti.

Autoserviso „Ausegra“ vadovas Arvydas Gailiušas pabrėžė, kad automobilius su prastais amortizatoriais paprasta pastebėti gatvėje – stabdant ar sukant į posūkį jų kėbulas linguoja, o suvaldyti tokį automobilį labai sudėtinga.

Pasak jo, amortizatoriams labai pavojingi net ir nedideli smūgiai į kelio bortelį.

„Ausegra“ meistras Dainius Gailiušas patarė, kaip pasitikrinti amortizatorius.

1. Du žmonės vienu ritmu turėtų pasiūbuoti automobilio priekį arba galą iš abiejų pusių. Jei amortizatoriai nesugedę, paleidus automobilį užtenka vieno „susėdimo“ ir automobilio kėbulas sustoja stabilioje padėtyje.

2. Apžiūrėkite amortizatorius sausu oru. Jei matyti šlapios tepalo dėmės – amortizatorius pažeistas.

3. Atkreipkite dėmesį į automobilio valdymą važiuojant – blogi signalai, jei jaučiate siūbavimą, nestabilumą posūkiuose, didelį šokinėjimą važiuojant banguotu asfaltu. Gera vieta tai pabandyti – atkreipti dėmesį, kaip automobilis elgiasi važiuojant per paaukštintą perėją.

4. Sugedę amortizatoriai ima skleisti kalenimo garsą.

5. Bet kokio kito remonto metu verta paprašyti meistro užmesti akį į amortizatorius – taip lengviau pastebėti gedimą, kol jis dar nepavojingas saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.