Kaip laikyti žiemines padangas, kad išvengtumėte pažeidimų?

Balandžio 1 d. baigiasi Kelių eismo taisyklėse numatyta žieminių padangų naudojimo prievolė ir techninių apžiūrų centrai laukia automobilių su vasariniu „apavu“.

Jei tinkamai rūpinsitės žieminėmis padangomis, jos jums tarnaus ne vieną sezoną.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Jei tinkamai rūpinsitės žieminėmis padangomis, jos jums tarnaus ne vieną sezoną.<br>Vidmanto Balkūno nuotr.
Pažeidimai atsiradę dėl netinkamo padangų saugojimo.<br>Organizatorių nuotr.
Pažeidimai atsiradę dėl netinkamo padangų saugojimo.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 3:27 PM, atnaujinta May 30, 2017, 8:44 PM

Techninių apžiūrų įmonių asociacijos „Transeksta“ specialistas Vladas Glebus pataria, kaip saugoti žiemines padangas, kad nenukentėtų jų techninės charakteristikos.

Dauguma įsivaizduoja, kad padangų laikymas – paprasčiausias dalykas, tačiau neužtenka jas tik numesti į garažo kampą iki kito sezono.

Turi būti švarios

Pirmiausia jos turi būti saugomos švarios. Ekspertas rekomenduoja naudojant šepetį padangas nuplauti taip, kad neliktų purvo ir druskų. Jei jos „vasaroja“ su ratlankiais – nuvalyti ir juos.

Padangas ir ratlankius nuplovus reiktų ir nusausinti. Nederėtų piktnaudžiauti padangoms skirta chemija, o nusprendus naudoti konservavimo priemones – atidžiai perskaityti gamintojų rekomendacijas.

Didžioji dalis automobilinės kosmetikos preparatų padangoms yra skirti tik jų išvaizdai pagerinti: automobiliai su blizgančiu „apavu“ atrodo įspūdingiau, tačiau su geresnėmis eksploatacijos savybėmis tai neturi nieko bendra.

Reikalavimai patalpai

V. Glebaus teigimu, dabar yra gera proga įvertinti žieminių padangų būklę, reiktų apžiūrėti padangas, ar nėra jokių įtrūkimų, gumbų, įstrigusių akmenukų ar kitų svetimkūnių, koks protektoriaus gylis ir t.t.

Ekspertas rekomenduoja kiekvieną padangą apvilkti atskiru nepermatomu plastikiniu maišu ir jį užrišti, siekiant, kad padagos guma ilgiau išliktų minkšta, neskilinėtų. Toks laikymas maišuose padeda išvengti nepageidaujamo aplinkos poveikio, padanga sensta lėčiau.

Padangų laikymui skirta patalpa turėtų būti vėsi ir sausa, o padangos turėtų būti apsaugotos nuo tiesioginių saulės spindulių. Tokios sąlygos tiesiog būtinos, jei padangų vis tik nutarsite neapvilkti plastikiniais maišais.

Be to, specialistas pataria įsitikinti, kad šalia padangų laikymo vietos nėra didesnių elektros energijos vartotojų (elektros variklių, nuotekų ir šilumos siurblių, transformatorių, kt.), išskiriančių ozoną. Ozonas kenkia padangų gumai – ji išsausėja, skilinėja.

Svarbi laikymo padėtis

V. Glebus atkreipia dėmesį, kad svarbi ir padangų laikymo padėtis. Dažniausiai padangos suguldomos viena ant kitos ant betoninių garažo grindų, bet tai nėra „sveikiausias“ padangų laikymo būdas.

Jei padangos numontuojamos nuo ratlankių, jas reikėtų laikyti pastatytas vertikaliai. Geriau būtų – į specialius padangoms skirtus stelažus ar susikonstruoti laikymui skirtas medines lentynas, padėklus.

Idealiu atveju padangas rekomenduojama retsykiais (maždaug kartą per mėnesį) pasukti, kad kistų joms tenkančios apkrovos. Jei padangos paliekamos su ratlankiais – ratus geriausia laikyti suguldytus horizontaliai ar pakabintus.

Taip pat patartina saugojimo metu sumažinti slėgį, t.y. palikti maždaug vieną atmosferą, vengiant bereikalingos įtampos padangos konstrukcijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.