Stulbinanti spraga: vagys atrakina beveik bet kurį automobilį

Vokiečių ir britų mokslininkai nuotolinio rakinimo sistemose, įrengtose maždaug 100 mln. automobilių visame pasaulyje, rado saugumo spragą. Trūkumus pripažino ir automobilių gamintojai.

Paaiškėjo, kad nuotolinio užrakinimo sistemos toli gražu nėra saugios.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Paaiškėjo, kad nuotolinio užrakinimo sistemos toli gražu nėra saugios.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 20, 2016, 1:42 PM, atnaujinta May 15, 2017, 8:58 AM

Ši spraga nustatyta automobiliuose, kurių nuotolinio rakinimo sistema valdoma raktu su pulteliu.

Apie tai šią savaitę pranešė Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ ir televizijos kanalai NDR bei WDR.

Mokslininkų sudarytame pažeidžiamų automobilių sąraše ypač daug „Volkswagen“ grupės automobilių, įskaitant populiarius modelius, tokius kaip „Golf 4“ ir „Golf 6“, taip pat grupės įmonių „Audi“, „Seat“ ir „Škoda“ gaminamus automobilius.

„Iki 15 metų senumo automobilių saugumo sistemų lygis yra žemesnis negu mūsų naujesnių transporto priemonių“, – pripažino „Volkswagen“.

Pasak „Sueddeutsche Zeitung“, įsilaužėliai gali apeiti saugumo sistemą pasinaudodami senų raktų slaptažodžiais, nes sistemoje nebuvo įmanoma numatyti pakankamai daug skirtingų slaptažodžių.

Mokslininkai taip pat sugebėjo įrašyti konkretaus rakto siųstą radijo signalą ir vėliau jį panaudoti atitinkamam automobiliui atrakinti.

Ši problema taip pat nustatyta Prancūzijos „Citroen“, „Peugeot“ ir „Renault“, Italijos „Fiat“, Vokietijos „Opel“, Japonijos „Nissan“ ir JAV „Ford“ markių automobiliuose.

Nors „Volkswagen“ pareiškė, kad toks įsilaužimo būdas yra labiau mokslinio, o ne praktinio pobūdžio, anoniminiai dienraščio šaltiniai pranešė, jog Vokietijos institucijos šiuo metu tiria automobilio vagystę, kuri galbūt buvo įvykdyta panaudojus mokslininkų apibūdintą metodą.

Vokietijos draudimo federacijos duomenimis, šalyje kasmet pavagiama apie 18 tūkst. automobilių, o daugiau nei prieš 20 metų ilgapirščiai šalyje nugvelbdavo ir po 105 tūkst. automobilių. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.