Istorinė akimirka: Kalifornijos miestas tapo pirmuoju JAV, ką tik uždraudusiu naujas degalines

Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas. Pasak vietos naujienų šaltinio, Kalifornijoje esančio miesto Petaluma, pareigūnai miesto taryboje vienbalsiai nusprendė uždrausti naujų degalinių statybą po 2019 m. pradžioje priimto dvejų metų moratoriumo.

Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas.<br>pxhere.com nuotr.
Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas.<br>pxhere.com nuotr.
Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas.<br>www.unsplash.com nuotr.
Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas.<br>www.unsplash.com nuotr.
Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas.<br>www.unsplash.com nuotr.
Tai pirmasis JAV miestas uždraudęs naujų degalinių statybas.<br>www.unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Technologijos.lt

Mar 8, 2021, 2:02 PM

Petalumos miesto taryba turi dar kartą patvirtinti priemonę per kitos savaitės svarstymą, tačiau tai įvykus, draudimas iškart įsigalios – miestas taps pirmuoju JAV, visam laikui sustabdžiusiu papildomų degalinių statybą.

Šis naujas sprendimas yra susijęs su visuotiniais miesto klimato tikslais iki 2030 m. pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį, taip pat pakartoja augantį elektrinių lengvųjų automobilių ir sunkvežimių statusą automobilių pramonėje. Svarbiausia, kad tai siunčia pranešimą kitiems miestams, kad pramonė pradeda keistis, ir nėra geresnio laiko pasiruošti nei dabar.

Petaluma mieste, kuris yra tik 39 kvadratinių kilometrų dydžio, yra 16 degalinių ir viena neseniai patvirtinta statybai. Miesto valdininkai mano, kad 17 degalinių bus daugiau nei pakankamai 61 000 miesto ir ateities gyventojams.

„Remiantis šiuo inventoriumi, yra keletas degalinių, esančių per 5 minutes kelio automobiliu nuo kiekvienos esamos gyvenamosios vietos, taip pat visoms teritorijoms, numatytoms gyvenamųjų namų plėtrai pagal 2025 m. bendrąjį planą, tačiau dar nepastatytoms“, – rašoma priimtame nutarime.

Draudimas taip pat uždraus esamoms miesto degalinėms pridėti daugiau kolonėlių. Tačiau siekiant supaprastinti pertvarkymo procesą, naujuose teisės aktuose numatyti veiksmai, padedantys degalinėms per ateinančius metus sumontuoti elektromobilių įkroviklius ir net vandenilio kuro elementų stotis.

„Tai yra didžiulis žingsnis į priekį kovojant su bendruomenių ir klimato apsauga nuo iškastinio kuro“, – sakė aplinkosaugos ne pelno organizacija „Stand.earth“, kurios programa „Prieš iškastinio kuro naudojimo plėtrą miestuse“ („Stand Against Fossil Fuel Expansion Cities“) suteikė paramą įstatymo projekto kampanijai.

Kita aplinkos organizavimo grupė – koalicija, besipriešinanti naujoms degalinėms (CONGAS) – dvejus metus reikalavo uždrausti naujas degalines visoje Sonomos apygardoje, kuriai priklauso ne tik Petaluma, bet ir aštuoni kiti miestai.

Šiuo metu transportas yra didžiausias anglies dvideginio šaltinis šalyje. Tai apima ne tik lengvuosius automobilius ir sunkvežimius, bet ir reaktyvinius lėktuvus bei kitas viešojo transporto formas.

Kitaip tariant, degalinių draudimai greičiausiai yra tik pirmas žingsnis į anglies dvideginio išmetimo mažinimą JAV.

„2020-aisiais ne laikas plėsti iškastinio kuro infrastruktūrą“, – sakė CONGAS koordinatorius Woody Hastingsas. Didėjant visuomenės supratimui apie elektromobilius, vartotojai turės daugiau pasirinkimo – pavyzdžiui, iki 2025 m. „General Motors“ siekia į rinką patiekti 30 naujų elektromobilių modelių. Padaugėjus pasirinkimo galimybių, visuomenės parama ir degalinių paklausa pradės mažėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.