Po miestą keliausime dangumi? Skraidantys ateities superautomobiliai jau nebe fantazija

Atrodo, netrukus jau bus galima pamiršti didmiesčių spūstis ir nelygias gatves: skraidantys ateities superautomobiliai jau nebe fantazija, o realybė.

„AirCar“ sertifikatas atveria duris masinei skraidančių automobilių gamybai.
„AirCar“ sertifikatas atveria duris masinei skraidančių automobilių gamybai.
„Volar eVTOL“ neseniai Dubajuje sėkmingai įveikė bandomąjį skrydį.
„Volar eVTOL“ neseniai Dubajuje sėkmingai įveikė bandomąjį skrydį.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 3:26 PM

Neseniai Slovakijos transporto administracija pranešė išdavusi tinkamumo skraidyti pažymėjimą skraidančio modelio „AirCar“ automobiliui – tai pirmasis žingsnis komercinės šio išradimo gamybos link.

„AirCar“ sertifikatas atveria duris masinei labai efektyvių skraidančių automobilių gamybai“, – sakė Stefanas Kleinas, bendrovės „KleinVision“, sukūrusios ir pagaminusios dviejų režimų automobilio ir lėktuvo transporto priemonės prototipą, įkūrėjas ir vadovas.

Pirmąjį tarpmiestinį skrydį „AirCar“ atliko 2021 m. birželį. Transporto priemonę varo 1,6 litro BMW variklis, o norint pakilti reikia vos 300 metrų ilgio tako.

Skrydžio greitis – iki 170 kilometrų per valandą, o nuotolis – 1000 kilometrų. Transformacijos iš automobilio į lėktuvą procesas trunka mažiau nei tris minutes. Viskas automatizuota, todėl pakanka vieno mygtuko paspaudimo.

Prieš sertifikavimą Slovakijos skraidantis automobilis turėjo atlikti 70 valandų skrydžio testavimą ir daugiau nei 200 pakilimų ir nusileidimų.

Nuo slovakų šiek tiek atsilieka Londone įsikūręs startuolis „Bellwether Industries“. Jų kurtas automobilis „Volar eVTOL“ neseniai Dubajuje sėkmingai įveikė bandomąjį skrydį. 220 kilometrų per valandą greitį ateityje pasieksiantis aparatas galės skristi beveik kilometro aukštyje.

Tačiau kol kas tik plojama rankomis dėl elektrinio superautomobilio skraiduolio prototipo bandomojo pasiskraidymo, kuris sklandžiai pavyko. Superautomobilis skrido 4 metrų aukštyje 40 kilometrų per valandą greičiu.

Visiškai ištestuotą ir parengtą prototipą planuojama pristatyti 2023-iaisiais, o galutinis modelis užsakomajam transportui turėtų būti paruoštas 2028 metais. Privatiems savininkams pardavinėti ketinama pradėti nuo 2030-ųjų.

„Mes tikime, kad žmonių judėjimas danguje po 10 metų yra neišvengiamas“, – sakė superautomobilio skraiduolio kūrėjai.

Kol kas neskelbiama, kiek kainuos toks itin patogus „miesto automobilis“ jų vairuotojams. Kūrėjai tikisi, kad šios mašinos kaina nebus gerokai didesnė nei įprasto naujo automobilio.

Per Dubajuje vykdytą bandomąjį skrydį paaiškėjo, kad ši susisiekimo priemonė itin patogi ir puikiai kontroliuojama, stabili. Skraidantis automobilis bus įkraunamas lygiai taip pat – stotelėse ant žemės, kaip dabar įkraunami elektromobiliai.

Dabar parodytas prototipas – dvivietis, tačiau startuolio kūrėjų vizija – keturių ar penkių vietų skraiduolis, kad juo galėtų naudotis ir šeimos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.