M. Skuodis: Lietuva skatins vandenilio naudojimą transporte

Lietuva skatins vandenilio – vienos švariausių alternatyvių degalų rūšių – naudojimą transporte bei žada sukurti tam reikalingą infrastruktūrą, sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Marius Skuodis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Skuodis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 4:35 PM

„Lietuva iki 2030 metų planuoja ne tik paskatinti visų rūšių vandenilinių transporto priemonių – lengvųjų, autobusų ir vilkikų – įsigijimą, bet ir sukurti joms reikalingą vandenilio papildymo infrastruktūrą. Tikimės, kad pirmoji vandenilio papildymo stotelė šalyje bus 2024 metų pabaigoje. Dar trys turėtų atsirasti iki 2025 metų pabaigos“, – Transporto inovacijos asociacijos ir Susisiekimo ministerijos organizuotame Transporto inovacijų forume ketvirtadienį Vilniuje sakė M. Skuodis.

Pasak jo, Europoje jau sparčiai plečiama vandenilio papildymo infrastruktūra.

„Čia ypač išsiskiria Vakarų Europa, ypač Vokietija, automobilių gamintojai pradeda orientuotis į vandeniliu varomas transporto priemones ir ypatingas dėmesys skiriamas toms, kurioms reikia įveikti didelius atstumus – autobusams ir vilkikams. Šiandien dar dauguma vandeniliu varomų sunkvežimių yra testavimo stadijoje, o esami yra labai brangūs“, – tvirtino ministras.

Anot jo, vandeniliu varomi automobiliai neišskiria CO2 ir tai gali būti viena švariausių alternatyvių degalų rūšių, jei vandenilis gaminamas naudojant brangesnę vandens elektrolize paremtą technologiją.

„Prognozuojama, jog Europoje per artimiausius 10 metų žaliojo vandenilio, kuris išgaunamas elektrolizės būdu naudojant elektros energiją iš AEI, pagaminamas kiekis ženkliai išaugs“, – sakė M. Skuodis.

„Transporto inovacijų forume 2022“ dalyvauja transporto ir logistikos ekspertai iš daugiau nei 20 valstybių.

Dvi dienas vyksiančiame forume dalyvauja Lietuvos ir Latvijos, Estijos, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos vyriausybių atstovai, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO), Tarptautinės energetikos agentūros (IEA), Tarptautinės kelių transporto sąjungos (IRU), pasaulinių transporto sektoriaus įmonių vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.