Automobilių pasaulio įdomybės: nuo mažiausio iki greičiausio

Kai kuriems iš mūsų, automobiliai – tik transporto priemonės, skirtos važiuoti į darbą, prie jūros ar dar kur. Tuo tarpu kitiems, tai hobis, susižavėjimo objektas ar net darbas. Apibendrinant – tiesiog neatsiejama gyvenimo dalis. Todėl, ko gero, natūralu, kad vieni automobiliais važinėja, o kiti – tobulina, siekia įvairiausių rekordų ar bando pritaikyti juos tam, kam pastarieji iki šiol nebuvo pritaikyti. Šį kartą Autoplius.lt pasakoja apie įdomiausius automobilių pasaulio pasiekimus.

Įdomiausi automobilių pasaulio pasiekimai.<br>Gamintojų/lrytas.lt nuotr.
Įdomiausi automobilių pasaulio pasiekimai.<br>Gamintojų/lrytas.lt nuotr.
„Bugatti Chiron Super sport 300+“.<br>„Bugatti“ nuotr.
„Bugatti Chiron Super sport 300+“.<br>„Bugatti“ nuotr.
„Thrust SuperSonic Car“.<br>Culture Coventry Trust/ „Wikipedia“ nuotr.
„Thrust SuperSonic Car“.<br>Culture Coventry Trust/ „Wikipedia“ nuotr.
„Rimac Nevera“.<br>„Rimac“ nuotr.
„Rimac Nevera“.<br>„Rimac“ nuotr.
„Peel P50“.<br>James Linsell-Clark/ SWNS/Scanpix nuotr.
„Peel P50“.<br>James Linsell-Clark/ SWNS/Scanpix nuotr.
Toyota Corolla TS GR Sport.<br>Gamintojo nuotr.
Toyota Corolla TS GR Sport.<br>Gamintojo nuotr.
„Rolls-Royce Phantom VIII“.<br>„Rolls-Royce“ nuotr.
„Rolls-Royce Phantom VIII“.<br>„Rolls-Royce“ nuotr.
„Lucid Air“.<br>Gamintojo nuotr.
„Lucid Air“.<br>Gamintojo nuotr.
„Volkswagen“ gamykla.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Volkswagen“ gamykla.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 24, 2024, 9:32 AM

Didžiausią greitį išvystantis, serijinei gamybai ir bendro naudojimo keliams skirtas automobilis

„Bugatti Chiron Super sport 300+“ – taip vadinasi greičiausias pasaulyje automobilis, turintis vidaus degimo variklį bei skirtas važinėti bendro naudojimo keliais. Automobilyje sumontuotas 8.0 l darbinio tūrio W16 formos variklis, generuojantis net 1600 AG leido „Chiron“ pasiekti 482 km/h greitį.

Tiesa, „Koenigsegg“ teigia, kad jų „Jesko Absolut“ modelis gali pasiekti net 499 km/h. Tačiau šis greitis paremtas tik inžinierių teoriniais skaičiavimais, tad „Bugatti“ kol kas nėra nukarūnuotas.

Didžiausią greitį ant žemės išvystęs automobilis

1228 km/h. Net protu suvokti sunku, koks tai greitis. Palyginimui – lėktuvai, kuriais skrendate atostogauti, pasiekia maždaug 1500 km/h greitį. O mes kalbame apie automobilį. Tiesa, tas automobilis panašesnis į lėktuvą, skirtą važiuoti ant žemės.

Jo pavadinimas – „Thrust SuperSonic Car“. Tai – vienetinis, inžinierių kurtas projektas, kurio tikslas ir buvo pasiekti šį rekordą. Tikslas buvo pasiektas 1997 metais, JAV, Nevados valstijos dykumoje. Nuo to laiko šis rekordas taip ir nebuvo pagerintas.

Greičiausias serijinei gamybai skirtas elektromobilis pasaulyje

Greičiausias pasaulio elektromobilis vadinasi „Rimac Nevera“. „Rimac“ – šalia Zagrebo įsikūręs gamintojas, kilęs iš Kroatijos.

Minėto gamintojo modelis sugebėjo ketvirtį mylios įveikti vos per 8,58 sekundės, o trasoje pasiekė net 412 km/h greitį. Kūrėjai automobilyje sumontavo net 4 elektrinius variklius, išvystančius 1914 AG.

O nuo 0 iki 100 km/h jis įsibėgėja vos per 1,85 sec. Tai – įpūdingas, kroatų sukurtas projektas, kuris gali tarnauti kasdienai, tačiau tuo pačiu per akimirką tapti lenktyniniu elektromobiliu.

Mažiausias serijinei gamybai skirtas automobilis pasaulyje

137 cm ilgio ir 99 cm pločio – tokio dydžio yra automobilis pavadinimu „Peel P50“. Tai – mažiausias kada nors į serijinę gamybą išleistas automobilis pasaulyje. Originaliai automobilis buvo pagamintas Jungtinei Karalystei priklausančioje saloje, pavadinimu „Isle of Men“ (žmogaus sala).

Pastaroji labiausiai išgarsėjo organizuodama vienas iš pavojingiausių motociklų lenktynių pasaulyje. „Peel P50“ buvo gaminamas nuo 1962 iki 1965 metų, tačiau prabėgus daugiau nei 5 dešimtmečiams, 2010 metais jo gamyba buvo atnaujinta.

Originaliai „Peel P50“ buvo naudojamas 1 cilindro, 49 kubinių centimetrų variklis, generuojantis įspūdingas 4,2 AG ir maksimaliai išvystantis (maždaug) 60 km/h. Jame naudojama 3 pavarų mechaninė greičių dėžė, kurioje nėra atbulinės pavaros. Sąnaudos su šiuo automobiliu siekia maždaug 2,8l/100km.

Septintajame dešimtmetyje pirmieji pagaminti „Peel P50“ modeliai buvo parduoti už 299 Didžiosios Britanijos svarų. O 2013 metais vykusiame aukcione už autentišką „P50“ klientas sumokėjo net 80 000 Didžiosios Britanijos svarų.

Daugiausiai kartų parduotas automobilio modelis pasaulyje

Į šį, išskirtinių pasiekimų sąrašą, prie gatvėse beveik nesutinkamų modelių būtina įtraukti ir „Toyota Corolla“. Tai dažniausias viso pasaulio vairuotojų pasirinkimas.

Per visą gamybos istoriją nuo 1966 metų iki dabar buvo parduoti beveik 48 milijonai naujų „Corolla“ modelių. Patikimumas, ilgaamžiškumas ir ekonomiškumas – sudedamosios dalys, nulėmusios šio modelio sėkmę.

Jei galvojate ar 48 milijonai parduotų automobilių yra daug, tai palyginimui: visoje JAV per 2023 metus automobilių buvo nupirkta mažiau.

Ilgiausias lengvasis automobilis pasaulyje

Turbūt nenustebsite sužinoję, kad šis rekordas priklauso itin prabangių automobilių gamintojui. „Rolls-Royce Phantom VIII“ automobilio ilgis siekia net 5,98 m. Palyginimui – gatvėse dažnai sutinkama „Audi A8“ yra 5,19 m. ilgio.

„Rolls-Royce Phantom“, tai – beveik 6 metrai prabangos, komforto ir technologijų. Tokį modelį vis dar galima įsigyti naują. Jo kaina siekia gerokai daugiau nei pusę milijono eurų.

Žinoma, už šią sumą gausite ne tik didelį kėbulą, komfortą ir technologijas. Mokant aukščiau įvardintą sumą pinigų į komplektaciją taip pat įeina ir V12 formos, 6,7 l darbinio tūrio variklis, generuojantis 517 AG.

Didžiausią nuvažiuojamą atstumą turintis elektromobilis

Nuo 2021 metų JAV gaminamas elektromobilis „Lucid Air“ viena įkrova gali įveikti net 660 km. Žinoma, šis atstumas įveikiamas su galingiausia iš 4 įmanomų, 118 kWh baterija.

Lyginant su mums įprastais vidaus degimo varikliais – tai maždaug tiek, kiek nuvažiuotume su pilnu degalų baku. Tačiau lyginant su kitais elektromobiliais – rezultatas įspūdingas.

Tiesa – konkurentai atsilieka ne taip ir stipriai. „Mercedes-Benz EQS“ viena įkrova nuvažiuoja iki 640 kilometrų, o „Tesla Model S“ – iki 515.

Didžiausias automobilių gamintojas pasaulyje

Ko gero, išgirdus klausimą apie tai, kas yra daugiausiai automobilių pasaulyje surenkantis gamintojas, dalis žmonių nedvejodami atsakytų „Toyota“. Visgi – tai netiesa. Pastarasis gali pasigirti tik antra lentelės vieta.

Didžiausia pasaulyje automobilių grupė vadinasi „Volkswagen AG“. Įmonė buvo įkurta 1937 metais, o 2022 metų „Fortune Global 500“ sąraše buvo įvardinta, kaip 8 pagal dydį pasaulyje.

Joje dirba beveik 700 000 žmonių. Vien metinės šios įmonių grupės grynosios pajamos siekia daugiau nei 15 mlrd. eurų.

Tačiau pajamos nėra gaunamos tik iš „Volkswagen“ automobilių. Šiai įmonių grupei priklauso tokie ženklai, kaip „Audi“, „Lamborghini“, „Bentley“, „Scania“, „Seat“, „Škoda“, „Bugatti“, „Porsche“, „Ducati“ ir „MAN“. O naujausias grupės projektas – „Cupra“.

Transporto pasaulyje nėra vieno visapusiško lyderio. Vieni – mažiausi, kiti – greičiausi, treti – brangiausi ir taip toliau. Kiekvienas gamintojas ieško savo krypties. Tačiau, ko gero, tai yra natūralu. Didelė gausa gamintojų ne tik sukuria konkurencingą aplinką, bet ir leidžia vartotojams visame pasaulyje rinktis tai, ko nori būtent jie.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.