Lietuvos valstybės diena. Pamokanti istorija

Lietuvos valstybė turi dramatišką ir turtingą istoriją. Šalis išgyveno pakilimus ir nuopuolius, išnykimą ir sugrįžimą, todėl valstybės istorija gali mus daug pamokyti kaip atrasti šviesiausius kelius ir apsisaugoti nuo negandų. Kiekvienas privalome žinoti savo valstybės istoriją, nes praeitis neša dabartį ir grindžia ateitį.    

Liepos 6-oji - Valstybės diena.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Liepos 6-oji - Valstybės diena.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Pliauga (www.totas.lt)

Jul 6, 2012, 8:20 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:14 AM

Dabartinis metas yra panašus į XVIII a. Lietuvos Didžiosiojoje Kunigaikštystėje, kurioje tuo metu buvo bejėgė, negandų iškamuota liaudis ir degradavęs, tik savimi besirūpinantis, paskendęs tamsumose elitas.

Tąkart valstybei baigėsi blogai: valstybė buvo užgrobta priešiškų jėgų ir okupuota. Jau atrodė, kad lietuviai išnyks visiems laikams, tačiau pasiekus kritinę ribą, tauta rado dvasios jėgų, solidarumo, drąsos ir pakilo iš priespaudos bei susigrąžino valstybę.

Mūsų valstybės istorijoje panašių momentų buvo ne vienas. Štai karaliaus Mindaugo valdymo metu irgi buvo dramatiškų ir valstybės išlikimui grėsmingų momentų, tačiau lietuviai prieš priešiškas jėgas sugebėjo susitelkti kovai už savo šalies laisvę ir už galimybę patiems kurti savo ateitį. Todėl neabejotina, kad lietuviai - gaji tauta.    

Istorija vienareikšmiškai įrodo, kad pakilimai ir išsivadavimai iš varžančių pančių visada pasiekiami susitelkus ir suvokus reiškinių, daiktų bei, žinoma, žmonių tarpusavio priklausomumą ir svarbumą. Tada imame teisingiau vertinti, kaip mūsų interesai susieti su kitų žmonių interesais, kokiu būdu mūsų gerovė priklauso nuo žmonių, valdžios arba kokiu būdu mūsų gerovė priklauso nuo šalia esančių.

Supratę tikrovės prigimtį, taip pat suprasime kaip mūsų gyvenimai siejasi su aplinka, koks ryšis tarp praeities, dabarties ir ateities. Per savo valstybės istoriją į pasaulį galime pažvelgti plačiau, kaip į nedalomą ir viską apimantį vyksmą, gilesnį dabarties suvokimą ir save pamatyti atsakingais jos ateities kūrėjais.    

Šiandien Lietuva, be abejonės, nuėjo klaidingu keliu, bet šios šalies dangus vis dar pilnas vilties. Viskas čia yra, tik žmogus turi grįžti atgal į dvasingumą, prie tikrųjų vertybių. Kiekvienas iš mūsų gali daug padėti. Su šia viltimi ir prašymu, kad jūs ne tik degsite savo šviesa, bet jūsų ugnis padės ir kitų gęstantiems žibintams užsidegti, aš kviečiu jus pažvelgti į savo artimą ir mūsų brangią Lietuvą.    

Lai kiekvieno mūsų troškimas turėti stiprią ir saugią valstybę veda mus karaliaus Mindaugo pramintu keliu!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.