Gimdos kaklelio vėžys – beveidė liga

„Seksas ir miestas“ aktorė Cynthia Nixon, dainininkė Sheryl Crow, Edie Falco – legendinio TV serialo „Sopranai“ aktorė, dainininkė Kylie Minogue. Kas sieja šias moteris? O kas bendra tarp Farrah Fawcett, legendinio serialo „Čarlio angelai“ aktorės ir Evitos Peron? Grožis ir populiarumas šioms moterims nepadėjo apsisaugoti nuo vėžio, nuo vėžio apie kurį mes, lietuvės, vis dar bijome kalbėti...

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Vencevičienė ("Saugok save")

Oct 19, 2012, 1:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:13 AM

Yra dar vienas panašumas – jos visos apie savo ligą pranešė žiniasklaidoje. Skeptikai gūžtels - kas nuo to pasikeitė, kam pagerėjo? Teisybė, ligoniai nepagijo, nauji vaistai nebuvo greičiau atrasti. Tačiau nemažai moterų ši žinia paskatino tikrintis sveikatą. Jos suprato, kad liga nesirenka – griebia ir jauną, ir seną, ir garsų. „Marijos žemėje“, kur vyresnio amžiaus moterys vis dar išpažįsta kuklumą ir parausta, išgirdusios žodį „lytiniai organai“, požiūris į tik moteris užklumpantį vėžį stebina. Būtų sunku surasti žmogų, kuris nežinotų apie krūties vėžio patikros programą.

Tačiau apie gimdos kaklelio vėžį nieko panašaus pasakyti negaliu. Mūsų šalyje nuo gimdos kaklelio vėžio beveik kasdien miršta po vieną moterį. Pagal sergamumą gimdos kaklelio vėžiu Lietuva pirmauja ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Europoje. Statistika, varanti siaubą bet kuriai moteriai. Tačiau šios ligos vaizdinys labiau primena beveidį siaubūną, apie kurį šiukštu nevalia kalbėti, nes kažkaip... nepatogu.

O dabar apie praleistas progas. Ne, ne apie tas, nuo kurių žyla plaukai. Yra dvi progos išvengti gimdos kaklelio vėžio – tai vakcinos ir nuolatinis pasitikrinimas. Lietuvoje vykdoma gimdos kaklelio vėžio piktybinių navikų prevencinių priemonių programa. Ji suteikia galimybę 30–60 metų moterims, apdraustoms privalomuoju sveikatos draudimu, kartą per 3 metus profilaktiškai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.

Gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinių priemonių finansavimo programa įgyvendinama nuo 2004 m. Daugiausiai lėšų buvo skirta 2010 metais - 6,515 mln., 2011 metais - 5,385 mln. Tuo tarpu 2010 metais buvo įsisavinta tik 56,2 proc. lėšų., atitinkamai 2011 m. – 77,4 proc. Tačiau geriausiai lėšos buvo įsisavintos 2008 m. – net 85,1 proc. 2005 metais buvo patikrinta 145 395 moterų, o 2011 metais - 115 345.

Su vakcinomis situacija sudėtingesnė. Vakcina – ne tabletė nuo galvos skausmo, tad akivaizdaus rezultato „čia ir dabar“ niekas nepamatys. Tačiau pasidomėjus, sužinosite, kad Europoje licencija prekiauti vakcinomis nuo gimdos kaklelio sukėlėjo žmogaus papilomos viruso suteikta tik dviem gamintojams. Vakcinų saugumo ir veiksmingumo tyrimai atliekami nuolat, rezultatai puikūs.

Didžiausios diskusijos kyla tikrai ne dėl kainos. Informacijos apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją yra pakankamai ir gydytojų kabinetuose, ir žiniasklaidoje.

Tai ko gi mes delsiame? Nejaugi savo pačių sveikatai apsaugoti mums reikia kurios nors susirgusios žvaigždės paraginimo? Nelaukime, kol gimdos kaklelio vėžys užsidės kurios nors iš mūsų veidą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.