Nustokite už mano pinigus žudyti gyvūnus

Tai - valstybės įteisintas gyvūnų žudymas. Ir ne bet koks, o gana brangus ir, be abejo, - iš mokesčių mokėtojų kišenės. Net ir tokių, kurie nieku gyvu neprisidėtų prie tokio beširdiško gyvūnų naikinimo. Štai yra tokia Mažeikių įmonė UAB „Kometa“, kuri teikia gyvūnų žudymo paslaugas. Žinoma, ši įmonė savo veiklą internete vadina kur kas humaniškiau: gyvūnų globa, gyvūnų prieglauda ir panašiai. Norėdama realizuoti arba materializuoti savo pyktį (kai ši „humaniškoji“ įmonė, padedama bukos pusprotės, gyvenančios Telšiuose, nugalabijo vos 3 mėnesių sveiką naminę katytę per vos 3 valandas), intensyviai domėjausi oficialia informacija ir visiems prieinamais duomenimis apie šios firmelės veiklą. Taigi savo pykčio, beje – pagrįsto, purslais pasidalinsiu ir čia.

Daugiau nuotraukų (1)

JurgitaR

Dec 16, 2012, 2:07 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:48 PM

UAB „Kometa“ – nedidukė įmonė, uždirbanti iš žudymo „padorius“ pinigus. Per pastaruosius trejus metus ji sugebėjo laimėti kelis viešuosius pirkimus, kurie priskiriami ne bet kokiai kategorijai, o TOP 10 didžiausių sutarčių grupei. Paanalizuokime kai kuriuos duomenis ir pasipiktinkime kartu. 2012 m. sausio 17 d. Mažeikių rajono savivaldybė sudarė su UAB „Kometa“ sutartį dėl beglobių gyvūnų gaudymo, surinkimo iš gyventojų, karantinavimo, globos, eutanazijos ir utilizavimo paslaugos pirkimo. Iš savivaldybės biudžeto atseikėjo nei daug, nei mažai: „vos varganus“ 183 919, 00 Lt. Taip, taip, jūs gerai perskaitėte.

Sutarties apimtis: gyvūnų (šunų, kačių) sugavimas (1300 vnt.), nugaišusių surinkimas (300 vnt.), globa (karantinavimas) gyvūnų globos namuose vieną parą (9800 vnt.), eutanazija (1300 vnt.), gyvūnų gaišenų (eutanazuotų, nugaišusių) utilizavimas (16000 kg.). Numatoma sutarties įvykdymo data 2012 m. gruodžio 31 d. Vadinasi, sutartis sudaryta metams.

Paskaičiuokime, kiek kainuoja vieno gyvūno nužudymas. Pradėkime nuo gaišenų utilizavimo. Oficialiai skelbiama, kad 1 tona gaišenos priduoti kainuoja 720 Lt. Dėl nuolaidų neklausiau, bet turėdama gerų pažinčių „Rietavo veterinarijos sanitarijoje“, tikrai pasidomėsiu. Taigi UAB „Kometa“ už 16 tonų gaišenos susimoka 11 520 Lt.

Gyvūnų karantinavimą ir išlaikymą - net 9800 vnt. - (vargu ar tiek valkataujančių gyvūnų visuose Mažeikiuose yra) išmetame.

Puikiai žinau, kad jie gyvūną gyvą laiko tik tiek valandų, kiek atveža iki mirties stalo. Už gyvūnų išlaikymą jiems nereikia mokėti visiškai. Taigi kad pagautų ir nužudytų 1300 vnt. kačių ir šunų, ši įmonė susirenka 172 399 Lt. Nei daug, nei mažai.

Vieno gyvūno žudymas 2012 m. Mažeikiuose kainuoja 132,61 Lt. Ar galite įsivaizduoti, ką prieglauda galėtų padaryti su tokiais pinigais?

Grįžkime prie skaičių. 2011 m. Mažeikių savivaldybė tokioms paslaugoms mokesčių mokėtojų pinigų atseikėjo 164 617 Lt. O pavyzdžiui, Telšių savivaldybė buvo šiek tiek santūresnė ir liepė sugauti ne daugiau kaip 320 vnt. kūnelių ir atitinkamai už tokią paslaugą atseikėjo 33 390 Lt. Tad Telšių apskrities šuns ir katės lavonėlis kainuoja 104,34 Lt.

Tai įsivaizduokite, kokie brangūs gyvūnų lavonėliai UAB „Kometa“ savininkui Antanui Sadauskui. Brangūs ir vertingi - tiesiogine ta žodžio prasme. Kad negalvotumėte, jog aš čia paistau nesąmones, prašome pasigrožėti oficialiai tinklalapyje randamais duomenimis.

Antanas Sadauskas, UAB „Kometa“ vadovas:

„Pastaraisiais metais Mažeikiuose mažėjo beglobių gyvūnų, jų šiemet sugavome ir užmigdėme apie 800. Taigi neįvykdėme savivaldybės nurodytos normos. Su mumis atsiskaitoma kas mėnesį pagal tai, kiek gyvūnų sugauname ir užmigdoma. O vieno gyvūno sugavimas ir užmigdymas kainuoja virš 60 litų. Paprastai gyvūnus gaudome pagal iškvietimą, šiaip tiesiog gatvėmis nevažinėjame, nes nėra pinigų kurui“.

Mažeikių gyvūnų globos draugijos vadovė Daiva Radzevičienė:

„Mažeikiuose ir aplinkiniuose soduose valkataujančių šunų ir kačių daugiausia susidarytų apie tūkstantis. Gyvūnų mūsų rajone užmigdome tikrai labai daug, tačiau mes nesprendžiame tos problemos, kurią reikia spręsti. Savivaldybė remia tik gyvūnų užmigdymą, konkrečiai - UAB „Kometa“, o mūsų, Mažeikių gyvūnų globos draugijos neremia. Savo ruožtu mes gydome gyvūnus, vykdome sterilizaciją ir kastraciją. Mes gyvename tik iš 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio ir kitų aukų - šiemet surinkome 4200 litų.

Jau kelis kartus kreipiausi į savivaldybę, tačiau jokios paramos negauname. Jeigu bendradarbiautume, kad ir su ta pačia „Kometa“ 5 metų nuoširdaus darbo dėka, vykdant sterilizaciją ir kastraciją, beglobiai gyvūnai išnyktų. O dabar nueinama paprasčiausiu ir nehumanišku keliu - gyvūną iš karto užmigdant.

Su vietos veterinaru Sauliumi bendraujame gražiai - sterilizacijai ir kastracijai, taip pat gydymui jis duoda tikrai geras nuolaidas, kai kuriuos darbus atlieka ir visai už dyką.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.