Islamą priėmusi lietuvė: „Musulmonai turi tokias pačias svajones kaip bet kuris lietuvis“

Perskaičiau kelis kartus straipsnį „E. Kusaitė – viena iš tūkstančių islamo apžavų aukų“ ir švelniai tariant likau nesužavėta, jei tiksliau – straipsnio antrąja dalimi. Taip ir nesupratau žurnalistės, ką ji šiuo straipsniu norėjo pasakyti: ar ji tiesiog nekenčia islamo religijos, ar vis dėlto jai pritrūko noro ir laiko plačiau pasidomėti šia religija?

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Baho

Feb 15, 2013, 10:02 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:22 PM

Straipsnio antra dalis praktiškai visa nukopijuota nuo Babu Suseelan straipsnio (Islam's Sophisticated Methods of Infiltration (Islamo rafinuoti infiltracijos metodai) ir Islamic Indoctrination (Islamo indoktrinacijos).

O kas yra tas Babu Seseelan, kad žurnalistė pasirėmė jo publikuotais straipsniais? Autorė pristatė jį kaip Pensilvanijos Priklausomybių tyrimų instituto direktorių psichologą, nors jis taip pat žinomas kaip „Stop Islamization of Nations“ („Stop tautų islamizacijai“) narys. Ši grupė yra priskirta prie neapykantos grupių pagal Southern Poverty Law Center (SPLC) (Pietų skurdo teisinis centras) ir Anti-Defamation League (ADL) (Lyga prieš šmeižtą). Tad ar tikrai derėtu žurnalistei straipsnyje remtis praktiškai tik vienu šaltiniu? Ar tikrai norima paskleisti tokią informaciją į Lietuvos visuomenę, kuri paremta tik vienos pozicijos nuomone? Tikriausiai mokykloj toks darbas būtų įvertintas kaip plagiatas.

Be to, internete pilna informacijos apie tai, ką patys musulmonai sako apie terorizmą. Norintys plačiau apie tai pasiskaityti – įveskit į žinomiausio paieškos puslapio langelį raktinius žodžius: „What does Islam say about terrorism“ (ką islamas sako apie terorizmą). Jūs būsite nuvesti į šimtus islamiškų puslapių su fatvomis (išaiškinimus vienu ar kitu klausimu), kur aprašyta, kad terorizmas yra prieš islamą. Net tie asmenys, kurie susideda su teroristais, daro nuodėmę.

Skelbti išaiškinimai yra ne tik tuščiažodžiavimas, bet paremti įrodymais iš Korano bei Hadisų. Taip pat internete apstu video, kur šeikai (paaiškinimas: išsilavinę musulmonai ir turintys daug žinių apie islamą. Tai pagarbos ir žinių titulas.) aiškina tikintiesiems, jog nekaltų žmonių žudymas yra prieš islamą ir tokie žmonės keliaus į pragarą. Egzistuoja net musulmonų peticija prieš teroristus, tiesiog reikia turėti tikriausiai noro tuo pasidomėti.

Vieną iš pavyzdžių galėčiau pateikti amerikiečių fatvą, kuri vadinasi „Fatwa against terrorism“ (fatva prieš terorizmą). Ji išleista Council on American – Islamic Relations CAIR (Taryba dėl Amerikos islamo santykių). Ją rasti galit jų oficialiame puslapyje, fatvą pasirašo Dr. Muzammil H. Siddiqi, Dr. Abdul Hakim Jackson, Dr. Ahmad Shleibak, Dr. Akbar Muhammad, Dr. Deina Abdulkadir, Shaikh Hassan Qazwini, Dr. Ihsan Bagby, Dr. Jamal Badawi, Dr. Muhammad Adam Sheikh, Shaikh Muhammad Al-Hanooti, Shaikh Muhammad Nur Abdallah, Dr. Salah Soltan, Dr. Taha Jabir Alalwani, Shaikh Yahya Hindi, Shaikhah Zainab Alwani, Dr. Zulfiqar Ali Shah, Dr. Mukhtar Maghraoui, Dr. Nazih Hammad.

Tikriausiai pavardės jums nieko nesako, bet beveik visi asmenys turi daktaro laipsnį, daugumą iš jų biografijų galima atrasti aprašytą internetinėje enciklopedijoje, priešingai nei Babu Suseelan.

Taip nenuneigsi: egzistuoja teroristai, kitaip dar vadinami radikalūs musulmonai, jie daug žalos pridarė visuomenei, jie yra viena iš didelių nesaugumo grėsmių šiuo metu. Bet jų propagandas ir veiksmus vis dėlto negalima prilyginti visai islamo religijai. Pati religija iš savęs nėra bloga, blogis gimsta pirmiausia žmonių galvose.

Esu nemažai keliavus, ir tokie straipsniai man sukelia ir juoką. Tie patys išvadinti piktadariai musulmonai, gyvenantys miesteliuose, turi tas pačias svajones kaip ir bet kuris lietuvis: jie nori ramybės, dirbti, uždirbti šeimai, maistui, rūbams, įsigyti būstą, švęsti vaikų vestuves, liūdėti per laidotuves, laukti ir džiaugtis anūkais, mylėti ir būti mylimi. Bendros vertybės yra visur tos pačios. Visur yra blogų ir gerų žmonių, bet pagal blogų žmonių poelgius nederėtų teisti visumos.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.