Vaikiški žaidimai su šautuvais baigėsi odontologo kabinete

Mano sūnui – 8-eri. Prieš savaitę nuvežiau jį į draugo gimtadienį. Šventė vyko Lazerių arenoje, kur vaikai tamsoje žaidžia mūšį – šaudosi lazeriniais šautuvais.

Daugiau nuotraukų (1)

Snieguolė Puronienė, dr. Giedrė Kobs

Apr 18, 2013, 12:44 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:14 AM

Per gimtadienį du berniukai susidūrė. Mano sūnus sėlino prie kito. Kitas berniukas sukosi ir su pačiu šautuvu trenkė maniškiui per dantis.

Arenos viduje labai tamsu, kolonos apkaltos kilimais. Vaikai šaudo šviesom. Jie užsidėję liemenes, tos liemenės šviečia, kai vienas pataiko į kitą.

Sūnaus taip laukta ir tiek džiaugsmo žadėjusi pramoga truko vos 10-15 minučių. Aš net nespėjau išvažiuoti iš arenos, dar kalbėjausi su jubiliato mama.

Sūnus išėjo iš aikštelės verkdamas. Du priekiniai dantukai buvo nulaužti. Dantukai – ne pieniniai, nuolatiniai. Nulūžę dalimis daugiau negu po pusę danties. Kaip peiliu nupjauti.

Skambinome savo odontologui. Buvo ketvirtadienis, apie 17 val. Odontologas mus užrašė kitai dienai. Širdyje buvo neramu, paskambinau į kitą kliniką. Pasakė, kad susirastume nuskilusius dantukus ir skubiai važiuotume pas juos.

Vėliau sužinojau, kad nuskilusią danties dalį galima maksimaliai greitai priklijuoti, pats dantis prigyja, priauga. Nuskilę ir „suklijuoti“ dantys dar laiko 10-15 metų. Tokia praktika Vokietijoje labai taikoma, labai populiari.

Gydytoja pritaikė mums kitokį gydymą. Tas gydymas gelbėjo šaknis, o ne dantis. Ji nusprendė daryti estetinį plombavimą – atkurti dantis plombomis.

Padarė laikiną plombą. Bet aš nujaučiau, kad yra kitas sprendimas. Laikiau tuos dantų gabalėlius rankoje. Mąsčiau: „Jei gali plytą suklijuoti, gali ir dantuką.“ Aišku, ten yra nervai, kiti dalykai, bet mokslas žengia į priekį, turi būti kažkokia išeitis.

Jau penktadienio rytą pradėjau ieškotis, su kuo dar galėčiau pasikonsultuoti. Visą dieną nerimau, skambinėjau į odontologines klinikas, per draugus ieškojau odontologo.

Netyčia radau gydytoją Giedrę Kobs. Nuo pat pirmos minutės ji, išgirdusi informaciją, ėmė konsultuotis su specialistais Vokietijoje ir ėmėsi gydyti mano sūnų.

Dar nėra atauginti jo paties dantukai. Jis yra gydomas. Yra vilties, kad bus priklijuoti tie patys nuskilę gabalėliai.

Aišku, estetinis plombavimas yra nepriekaištingas, nieko nesimatytų. Bet aš noriu išsaugoti vaikui jo natūralius dantis – savas dantis yra savas. Šimtu procentų pritariu tai minčiai. Ir pinigų mokėsiu tiek, kiek reikės.

Dėl šitos patirties mums su gydytoja G. Kobs kilo mintis parašyti apie tai, ką daryti, kai nuskyla dantis ir norisi jį išsaugoti. Dalinamės straipsniu ir su jumis.

Ką daryti, jei nuskilo dantis?

Nuskilęs dantis (ypač priekinis) - baisus košmaras kiekvienam žmogui. Dažniausiai dantų traumas patiria vaikai: nukrenta nuo sūpynių, susižeidžia žaislais ar tiesiog griūna ir atsikelia be priekinių dantukų. Suaugusiesiems dantys dažniausiai nuskyla kramtant kietą maistą ar per nelaimingus atsitikimus. Beje, dažniausiai tokios nelaimės nutinka savaitgalį ar vakare, kai jūsų gydytojas odontologas jau nebedirba.

Ką daryti, jei jei jūs ar jūsų vaikas staiga likote tik su puse priekinio danties? Informacijos šia tema Lietuvoje tikrai nėra daug. O dažniausias tokių traumų palydovas stresas neretai pakoreguoja žmogaus logišką elgseną ir apsunkina odontologų darbą. Taigi, tokioje situacijoje svarbiausia yra keli aspektai.

Pirmiausia reikėtų surasti nuskilusią danties dalį ir nedelsiant pamerkti ją į skystį: seiles, šaltą pieną, vaistinėje įsigytą fiziologinį tirpalą ar bent jau į paprastą vandenį, kad neperdžiūtų. Tuomet reikia skubiai kreiptis į gydytoją odontologą ir prašyti, kad jis pabandytų „priklijuoti” atskilusią dalį. Ne visi odontologai žino ir taiko tokią gydymo metodiką, todėl ypač svarbu pirmiausia įsitikinti, kad ši gydymo metodika konkrečiu atveju yra įmanoma.

Kad ir kaip skambėtų keistai, nuskilęs nuosavas dantis yra geriausia ir patvariausia plomba (su sąlyga, jei tiksliai atitinka lūžį). Tik nenustebkite, jei „priklijuotos” danties dalies spalva keletą savaičių kiek skirsis nuo likusio danties. Reikės šiek tiek laiko, kol nuskilusi dalis vėl prisisodrins skysčio. Spalva laikinai vėl gali pakisti, jei ilgai kvėpuosite per burną (pavyzdžiui, jei sergate sloga) ir danties dalis vėl išsausės.

Jei po tokios traumos tenka endodontiškai gydyti šaknies kanalus, tai atliekama jau priklijavus nuskilusią danties dalį.

Tik tuo atveju, jeigu neįmanoma priklijuoti nuskilusios dalies, tada tenka dantį plombuoti kompozitu, gaminti keramikos laminantę arba vainikėlį.

Daktarė G. Kobs šią praktiką taiko jau visą dešimtmetį, o jos odontologijos klinikoje visada siekiama išsaugoti kuo daugiau savų danties audinių, todėl pirmiausia ir siūlo klijuoti nuskilusio danties gabalėlį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.