Filmų amžiaus cenzas: ar biurokratams ne per stipriai rūpi vaikų moralė?

Su šeima gerokai nustebome, kuomet kino teatrai mūsų šeimos su 10-ties ir 11-kos metų vaikais neįleido į šiuo metu rodomą filmą „Geležinis Žmogus 3“. Pasirodo, jog prievaizdai, ypač akylai besirūpindami neigiamos įtakos vaikams ribojimu, lengvai ir be skrupulų pritaikė Lietuvai Jungtinės Amerikos Valstijose plačiai naudojamą filmų reitingavimo sistemą.

Šeima buvo nusivylusi, kad nebuvo įleista į filmą „Geležinis Žmogus 3“ su 10 ir 11 metų vaikais.
Šeima buvo nusivylusi, kad nebuvo įleista į filmą „Geležinis Žmogus 3“ su 10 ir 11 metų vaikais.
Daugiau nuotraukų (1)

Liza

May 16, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:04 PM

Užėjus į oficialią filmo „Geležinis Žmogus 3“ svetainę matome, jog Amerikos Kino Filmų Asociacijos reitingas šiam filmui yra PG-13 („Parents Strongly Cautioned“). Šis reitingas reiškia, kad „Tam tikri filmo epizodai gali būti netinkami žiūrėti vaikams jaunesniems nei 13 metų“, tačiau vaikai šį filmą gali žiūrėti vieni, netgi be suaugusiųjų priežiūros.

Turbūt nereikia būti genijumi kad suprastum, jog didelė šių filmų auditorija ir yra vaikai, kuri paskui perka su filmu susijusią atributiką ir t.t. Netgi kitas, šiek tiek griežtesnis reitingas R („Restricted“) leistų vaikams žiūrėti šį reitingą turintį filmą kartu su tėvais.

Ką mes turime Lietuvoje? Labai paprastą situaciją, kuomet PG-13 tampa „Vaikams nuo 13-kos metų“, ir jokių BET. Labai paprasta: 11-kos metų vaikas į tokį filmą tikrai nebus įleistas, nesvarbu ar atėjo vienas, ar su tėvais.

Ar tokiu būdu mūsų biurokratai skatina piratinės produkcijos vartojimą, ar išties taip rūpinasi vaikų morale? Ar mūsų kino teatrai lūžta nuo žiūrovų, kad galėtų lengva ranka numoti į papildomą žiūrovą vaiką? O gal mes turėtumėme pradėti važinėti žiūrėti kino į Augustavą ar Rygą ?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.