Bankui gimimo liudijimas – svarbesnis dokumentas už pasą

Prireikė dukrai atidaryti banko sąskaitą. Dukra nepilnametė, metų pabaigoje sulauks septyniolikos. Paskambinęs į banką, kuriame patys turime sąskaitas, pasiteirauti, vyras sužinojo, kad reikia atvykti nepilnametei kartu su abiem tėvais, reikia turėti visų trijų pasus. Nusistebėjome, kodėl reikalingi būtinai visi trys, jeigu netgi vykstant į užsienį su vienu iš tėvų, jeigu tėvai neišsiskyrę, niekas neprašo antrojo sutikimo. Nors ir nebuvo patogu, kirtosi su darbais, visgi ištaikėme progą visi trys su pasais nuvykti iki banko būstinės Vilniaus centre.

Pasirodo, pasą gauti kur kas paprasčiau nei banko kortelę. V.Ščiavinsko nuotr.
Pasirodo, pasą gauti kur kas paprasčiau nei banko kortelę. V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita

Aug 7, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:39 AM

Išlaukę eilę, pagaliau esame prie langelio. Darbuotojas paima mūsų visų dokumentus, patikrina duomenis, pamato, kad mes su vyru esame banko klientai, išsiaiškina, kokios kortelės norėsime, ir duoda pildyti popierius.

Bebaigiant pildyti, paprašo dukters gimimo liudijimo. Esame gerokai nustebę. To popierėlio, aptrintos 1996 metais išduotos ant blizgaus sulenkto popieriaus juodu rašalu sunkiai įskaitomai iškeverzotos „špargalkės“ nepasiėmėme. Iš viso negalvojome, kad turint pasą, ji dar gali būti reikalinga. Kai skambinomės telefonu, mums nepasakė, kad reikia turėti gimimo liudijimą – minėjo tik visų trijų pasus.

Be to, pats dukros pasas buvo išduotas, remiantis būtent ta „špargalke“. Šešiolikmetė jo darytis į Migracijos valdybos pasų skyrių nuvažiavo viena, nereikėjo nė vieno iš tėvų palydos. Gauti pasui pateikė tiktai tą vienintelį dokumentą – savo gimimo liudijimą, tėvų pasų nereikėjo. Atsiimdama pasą, nesivežė net gimimo liudijimo. Pasirodo, pasą gauti kur kas paprasčiau nei banko kortelę.

Bet, pasirodo, net ir turint pasą su nuotrauka, nuskaitytais pirštų atspaudais bei kita informacija apie tave, suglamžytas, net vandens ženklų neturintis popieriukas (jaunesnės dukters gimimo liudijimas jau kiek labiau primena dokumentą) yra svarbesnis asmens dokumentas.

„O kaip man žinoti, kad tikrai esate jos tėvai?“ - pasimėgaudamas drebia triuškinantį argumentą banko darbuotojas. Atsakome, kad gimimo liudijime mūsų nuotraukų tikrai nėra. „Bet yra asmens kodai“, - sako jis. Laiku susizgrimbame, kad vyro pasas yra dar seno pavyzdžio, žalias, išduotas 1997 metais, ir jame yra antspaudukas su dukters asmens kodu. Banko klerkas sutinka, kad duktė, ko gero, tikrai yra mano vyro, bet kaip įrodyti, kad ji ir mano? Mano pasas išduotas neseniai, ir jame tokių antspaudukų nėra. Negelbsti ir tai, kad vyro pase yra antspaudukas, informuojantis apie jo santuoką su manimi.

Išėjome iš banko nieko nepešę. Teks gaišti laiką kitą dieną, bet nebežinome, ar kreipsimės į šį, ar jau į kurį nors kitą banką. Liko neaišku, ar šiukšlę primenantis popiergalis už svarbiausiu asmens tapatybę nusakančiu dokumentu vadinamą pasą vertinamas labiau tiktai šitame, ar ir kituose Lietuvos bankuose. Kam tuomet iš viso reikalingi šešiolikmečiams pasai, jeigu vis vien įstaigose reikalaujama gimimo liudijimo? Tiesą sakant, jeigu norėtume ką nors apgauti, rašalu iškeverzotą apglamžytą slidaus pakietinto popieriaus lapuką padirbtume lengviau nei pasą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį