Gimnazistę pribloškė mokytojo kalbos: Sausio 13-oji tebuvo proga išgarsėti

Sausio 13-osios išvakarėse su globotiniais dalinausi prisiminimais apie tragiškuosius 1991 m. sausio įvykius. Paaugliams iš socialinės rizikos šeimų nedaug apie tai buvo žinoma, gal tik minėjimų metu teko nugirsti, tad vaikai klausėsi labai susidomėję. Ryte uždegėme žvakeles, prie namo iškėlėme vėliavą. Didžiavausi vaikais, džiaugiausi jų reakcija, bet gera nuotaika truko neilgai.

Daugiau nuotraukų (1)

Valda Patinskienė

Jan 16, 2014, 2:02 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:17 AM

Grįžusi po pamokų iš Širvintų Laurynos Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mano globotinė susijaudinusi papasakojo, kad mokytojas Romas Mikalajūnas per pirmą kūno kultūros pamoką kalbėjo visai kitaip. Pasak jo, Sausio 13-oji tebuvo tuometės valdžios noras pralieti kraują ir tokiu būdu išgarsėti pasaulyje.

Negalėjau patikėti. Pamaniau, gal mergaitė ne taip suprato. Ar gali būti, kad ilgametis mokytojas R.Mikalajūnas tuo metu, kai visa Lietuva degino žvakutes žuvusiųjų atminimui, mokiniams dėstė Algirdo Paleckio versiją?

Paskambinau mokytojui, o jis ramiausiai patvirtino, kad tikrai taip sakė ir savo žodžių neišsižada. Sąžiningai įspėjau jį, kad skųsiu jo aiškinimą, o jis atšovė, kad galiu daryti ką noriu, jis esą pats buvo prie parlamento ir žino, ką kalba.

Nežinau kur R.Mikalajūnas buvo 1991 m. sausio 13 d. Aš džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad su vyru ir keturiolikmečiu sūnumi tą naktį budėjome prie Lietuvos Respublikos Seimo, meldėmės kalbėdami rožinį, gavome kunigo R.Grigo palaiminimą. Nuo rūmų niekas nesiskirstė, nors Seimo nariai ragino pasitraukti ir būti gyviems šių įvykių liudininkams. Nesiskirstė ir minia lauke, net kai išgirdo, kad prie televizijos bokšto jau pralietas kraujas. Išdėstyta mokytojo teorija ne tik žeidžia mus, gyvuosius, bet ir paniekina žuvusiųjų atminimą.

Esu žodžio laisvės šalininkė, galiu toleruoti R.Mikalajūno pažiūras, bet negaliu pritarti jo platinamai dezinformacijai. Tegul savo „tiesas“ jis dėsto suaugusiems privačiuose pokalbiuose. Kaip užaugs šalies patriotai, jei mokykloje girdi tokias kalbas. Gimnazijoje buvo gražus Sausio 13-osios minėjimas, bet gimnazistė labiausiai įsiminė mokytojo žodžius.

***

Audronė Buzienė, gimnazijos direktorė:

„Sausio 13 dienos šventė – paminėjimas gimnazijoje turi labai gražias ilgalaikes tradicijas. Mokinių taryboje dirbantys gimnazistai, pavaduotoja neformaliam ugdymui Margarita Vaičelytė, gimnazijos šauliai, didžioji dalis gimnazistų, mokytojai labai jautriai ir pagarbiai pažymi šią iškilią datą mokykloje. Gimnazistai kiekvienais metais dalyvauja bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“, pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“.

61 metų Romas Mikalajūnas – ne tik kūno kultūros mokytojas, gimnazijos profesinės sąjungos grupės pirmininkas, bet ir labai aktyvus savo gimtojo Širvintų krašto patriotas. Drauge su kolega istorijos mokytoju Jonu Stankevičiumi ne vienerius metus vadovavo žygeiviams, supažindina gimnazistus su Širvintų krašto istorija, keliauja kartu su mokiniais po svarbias istorines Širvintų krašto vietas. Valstybinių švenčių dienomis mokytojas kiekvienais metais organizuoja tam skirtus sportinius renginius gimnazijoje.

Apgailestauju, kad tokie įvykiai galimi gimnazijoje. To neturėtų būti. Man sunku suprasti, kodėl brandaus amžiaus, išmintingas, didelę gyvenimišką patirtį turintis kolega taip pasielgė. Šiuo metu laukiu mokytojo pasiaiškinimo raštu.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?