Policijos vadovų tikslas - kuo daugiau bemokslių ir žioplių?

Neseniai policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis žurnalistams „atskleidė paslaptį“ apie Lietuvos kriminalistus, pareikšdamas, jog ten dirba bemoksliai bei žiopliai, o ikiteisminius tyrimus atlieka nekvalifikuoti pareigūnai, asmenų paieška tik imituojama. Jeigu tada tai buvo šaltas dušas, dabar matyti, jog ši savikritika – tai gerai apgalvota įžanga, siekiant reformuoti kriminalinę policiją.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Soščekienė, Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė

May 29, 2014, 3:03 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:44 AM

Pokyčiai gerai. Bet strimgalviais pradėjus reformą visko, ką suminėjo generalinis komisaras, bus trigubai daugiau. O saugumo ir išaiškintų nusikaltimų mažuose miestuose - trigubai mažiau.

Kodėl? Todėl, kad reforma sukalta taip, kad nespręs S.Skvernelio įvardintų problemos. Juolab - kompetencijos. Nes reformos ašis - pareigūnų perstumdymas. Vieni taps išrinktaisiais ir tirs kelis vadinamus sunkius nusikaltimus, kiti jau dabar krikštijami juodadarbiais kvaileliais, nes jiems liks visos pamazgos - debesys smulkesnių nusikaltimų.

Galima pagalvoti, kad lyg ir logiška. Tačiau... Jau dabar pareigūnai, atliekantys ikiteisminius tyrimus dažnai turi po 20-30 baudžiamųjų bylų, kurias akylai kontroliuoja prokuratūra. Situacija dar „pagerėja“, kuomet prasideda vasaros atostogų metas, kolegų ligos arba mokslai, tuomet bylų skaičius per mėnesį vienam tyrėjui gerokai išauga.

Dabar pradėtos kriminalinės policijos pertvarka siekiama gerinti kriminalinę žvalgybą, koncentruoti sunkių, labai sunkių ir apysunkių nusikaltimų tyrimą apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose. Tai bus daroma tiesiog fiziškai kilnojant pareigūnus - didesnę jų dalį iš rajonų komisariatų perkeliant į apskrities vyriausiuosius komisariatus. Kas liks rajonuose? Nežinia. Kokia atrankos sistema? Taip pat neaišku.

Kaip bus tuose rajonuose, kuriuose ir dabar dėl pareigūnų trūkumo kiti turi nenormalius krūvius? Taip pat neaišku. Tik pasakoma, kad bus nustatytos bylų kvotos. Tai yra jeigu vienas tyrėjas fiziškai tiesiog negali tirti daugiau kaip 100 bylų, jis neva ir netirs. Kas tai užtikrins? Atsakymų nėra.

Nesinori leistis į smulkmenas analizuojant kriminalinės policijos pareigūnų darbą, tačiau reikalaujant profesionalumo iš pareigūnų, reiktų pažiūrėti į jų darbo krūvius, sąlygas bei atlyginimą. Į tai, kiek pati valstybė investavo ir investuoja į jų profesionalumą.

Pareigūnų komisariatuose ir taip trūksta. Taip yra ne todėl, kad kas nors tingėtų dirbti, o pagal šiuo metu galiojančią policijos struktūrą – beveik kiekviename komisariate ar nuovadoje dirba mažiau pareigūnų nei turi būti pagal esančius reikalavimus. Vadinamasis „ne komplektas“ yra apie pusantro tūkstančio žmonių. Darbuotojų stygius ypač jaučiamas mažesniuose miesteliuose.

Blogiausia, kad reforma prasidėjo labai skubiai. Kam reikėjo tokios skubumo, vėl nežinia. Reformos pradžia - masinis atleidimo lapelių įteikimas gegužės 1 d. Nors tik gegužės 9 d. turėjo būti parengti padalinių nuostatai, o iki gegužės 20 d. parengti pareigybių aprašymai. Užvakar vykusiame susitikime buvo pateikta informacija, kad visa tai bus padaryta jau iki gegužės 30 d.

Jau prasidėjo blaškymasis.

Paprastai prieš įteikiant atleidimo lapelius darbuotojams, turėjo būti aišku, kas kaip ir kada vyks. Dabar sukelta sumaištis, o aiškumo nulis.

Gavęs atleidimo lapelį darbuotojas turi turėti pakankamai laiko apsispręsti, kokį kelią jam pasirinkti, likti ar išeiti iš darbo. Dabar to padaryti žmogus negali, nes jis nežino, kaip dirbs struktūrinis padalinys, kuriame jis galbūt norėtų likti dirbti.

Šiuo metu atleidimo lapelius gavusiems darbuotojams siūlomos kitos laisvos pareigybės, na, o kokios bus įsteigtos kriminalinėje policijoje, dar aiškumo nėra, tik nuogirdos. Teigiama, kad bus. Galbūt. Nes turėjo būti jau prieš porą savaičių.

Šiuo metu nuotaikos komisariatuose niūrios. Vieni ruošiasi išeiti į pensiją, kiti pasinaudoti išeitine kompensacija ir išvis palikti tarnybą. Tie, kurie nori likti, nerimauja, ar sugebės dirbti po pertvarkos.

Pati kriminalinės policijos pertvarkos idėja turbūt gera.

Kodėl turbūt? Tikėjomės, kad bus atlikti rimti paskaičiavimai, atsižvelgta ne tik į statistinius rodiklius, bet ir į kiekvieno regiono specifiką. Deja.

Numatoma, kad apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose turėtų būti atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, taip pat dėl tam tikrų apysunkių bei vykdoma kriminalinė žvalgyba. Kiti tyrimai būtų atliekami rajonų policijos komisariatuose. Apskrityse tyrėjų krūviai būtų bent tris kartus mažesni, nei rajonų komisariatuose.

Atsižvelgiant į tai, kad bus sumažintas kriminalinės policijos pareigūnų skaičius rajonų komisariatuose, čia dirbančių tyrėjų krūvis savaime išaugs, tikėtina, kad gerokai daugiau nei tris kartus. Nukentės ikiteisminių tyrimų kokybė, išaugs žmonių nepasitenkinimas policijos darbu. Tyrėjas vėl liks tuo iešmininku, kaltu prieš nukentėjusįjį, tiesioginį vadovą ir prieš kontroliuojantį prokurorą.

Šią savaitę vyko pasitarimas Policijos departamente. Gerai bent tiek, kad jo metu metu pritarta mūsų federacijos pasiūlymui kiekvienoje apskrityje organizuoti forumą ir aptarti problemas, susijusias su pertvarka.

LTPF šitą pasiūlymą pateikė senokai, deja, nelabai kas klausė. Dabar, kai pamatė, kad klausimų daugiau negu atsakymų, tuomet sutiko. Tokie forumai turi būti suorganizuoti iki birželio vidurio. Tik kažin, kuo tai padės - forumuose teks nagrinėti įvykusį faktą, nes visi dokumentai, susiję su reforma bus patvirtinti generalinio komisaro. Turėjo būti atvirkščiai.

Beje, policijos departamentas, kaip darbdavys, visiškai ignoravo Darbo kodekso 47 straipsnį dėl profesinių sąjungų informavimo ir konsultavimosi. Tai LTPF suteikia galimybę kreiptis į teismą ir stabdyti pradėtą reformą. Dabar aktyviai svarstoma, ar tuo pasinaudoti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.