Manifestas. Sukurkime žmonių valstybę

Ar gali valstybę valdyti jos piliečiai? Ar galima Lietuvoje pritaikyti keletą tiesioginės demokratijos principų? Manyčiau, kad Seimo įstatymų leidimo funkcijas galėtų perimti Lietuvos piliečiai, o Seimas ruoštų įstatymų projektus ir turėtų vetavimo teisę, arba Lietuvos žmonės turėtų Seimo sprendimų (įstatymų) vetavimo teisę.

Daugiau nuotraukų (1)

Aivaras Jonyka

Jun 3, 2014, 6:05 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:29 AM

Asmeniškai man nusibodo balsuoti už politikus, kurie neatspindi mano nuomonės įstatymų leidyboje. Iš techninės pusės visai nesudėtinga būtų Lietuvos piliečiams suteikti galimybes valdyti savo valstybę patiems, bet galvojant apie visą didžiulę, išsigimusią ir įsisenėjusia politinę sistemą, tai padaryti būtu sunkoka.

Politinės partijos tiesioginėje demokratijoje paprastai turi mažesnę valdžią nei atstovaujamojoje demokratijoje, todėl joms nenaudinga ši sistema. Ar Lietuvos žmonėms reikalinga ta tiesioginė demokratija? Manau, kad reikalinga.

Viena iš tiesioginės demokratijos priemonių yra referendumas. Ši priemonė mūsų valstybėje neveikia. Kaip rodo pavyzdžiai, prisiminkime referendumą dėl atominės elektrinės arba referendumą dėl žemės pardavimo. Lietuvos Žmonių balsas kažkur tyruose lieka.

Lietuvos politinių partijų įvairovė ir jų narių politinės pažiūros tiesiog stebina. Šiandien aš kairėje, o rytoj dešinėje, priklausomai nuo situacijos. Ar tai normalu? Sąžiningumas, gerumas, užuojauta, geranoriškumas, nesavanaudiškumas dažnai lieka tik politikų kalbose, pasisakymuose, bet nieks nežino, ką jie iš tikrųjų galvoja. Lietuva yra maža valstybė, todėl joje tikrai įmanoma įvesti tiesioginę demokratiją. Manau, kad atėjo laikas, kai tiesioginės demokratijos metodai būtų taikomi kaip pagrindinis sprendimų priėmimo mechanizmas, nes dabartinė atstovaujamoji demokratija išsigimė.

O gal paprieštarausite? Dabar renkami politikai mano interesams neatstovauja? O jūsų interesams atstovauja? Ar jūsų nenervina tai, kad prie valstybės valdymo jūs neprisidedate, o tai daro, valdo valstybę ir jus kažkas kitas?

Seimas, vyriausybė, teisminė valdžia ir kitos institucijos turi būti tiesiogiai kontroliuojamos Lietuvos Respublikos piliečių, kurie bet kuriuo metu gali vetuoti priimtus sprendimus ir priimti kitokius sprendimus.

Lietuvos piliečiai turi turėti galimybę patys įsitraukti į politinių sprendimų priėmimo procesą ir, ginčų atveju, turėti galutinį sprendžiamąjį balsą ir taip kontroliuoti atstovaujamuosius organus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.