Zarasiškė niršta ant policijos: tramdykit automobilių niokotojus

Manau, kad atėjo laikas viešinti iškilusią Zarasų miesto problemą. Pati Zarasuose negyvenu, tačiau turiu ten giminių. Miestelis yra Lietuvos pakrašty, tai ir didieji šalies dienraščiai nesužino, kas juose vyksta, jeigu kas nepraneša. Tačiau tylėti jau nebegalima.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 9:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:40 AM

Zarasų gyventojus, apie metus terorizuoja asmuo ar asmenys, kurie gadina automobilius. Automobiliai būna sugadinami taip, kad paskui reikia remontuoti: nulaužiami veidrodėliai, apibraižomi, apipjaustomi, sugadinamos išorinės detalės.

Ir visiškai nesvarbu ar tu esi vietinis gyventojas, ar tiesiog atvažiavai pasisvečiuoti, gali grįžti geriausiu atveju su apgadintu automobiliu.

Tačiau šis terorizmas jau peržengė visas įmanomas ribas, naktį iš šeštadienio į sekmadienį Zarasuose buvo padegti du automobiliai, trečio padegti nespėjo, bet jau buvo pažymėtas sunaikinimui.

Policija pareiškimus priima, bet negirdėjau, kad nors vienas įvykis būtų ištirtas ir rasti kaltininkai. Darosi keista, Zarasai nedidelis miestelis ir kaip taip neįmanoma surasti nusikaltėlių?

Tačiau Zarasų policijos reakcija į savaitgalio įvykius, kelia įtarimus, ar Zarasų policija apskritai nori saugoti miestelį? Kai užsidegė pirmas automobilis, policija fiksavo kaip savaiminį užsidegimą, nors buvo girdėti du šūviai. Kai po kiek laiko buvo padegtas antras šalia stovėjęs automobilis, tokiu pat būdu – girdėjosi du šūviai, tik tada policija sureagavo kaip į padegimus ir pakeitė savo poziciją.

Tačiau man atrodo, kad kaltininkai nebus rasti, nes jau per metus laiko galima buvo nustatyti, kas niokoja automobilius. Kitas klausimas, ką daryti gyventojams, juk situacija negerėja, gyventi pastovioje baimėje ir laukti, kada tavo automobilį suniokos? Zarasai nepaprastai gražus miestas, bet į jį važiuoti nesaugu. Prašau jūsų pagalbos Zarasų miesto gyventojams ir svečiams, nes šis teroras turi baigtis. O miestelio valdžia ir policija, panašu, kad nesugeba apsaugoti savo miestelėnų ir svečių.

Zarasų r. PK viršininkas Vitalis Kutkauskas:

Liepos 6 dieną 2 val. 45 min. Zarasų rajono policijos komisariatas iš Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gavo pranešimą, kad nakties metu, Zarasuose, S. Nėries gatvėje, daugiabučių gyvenamųjų namų Nr. 23 ir Nr. 25 kiemuose, galimai padegti dviejų automobilių variklio gaubtai ir vieno automobilio stiklo valytuvas. Minėti automobiliai priklauso Zarasų miesto gyventojams.  

Padaryta žala nustatinėjama. Dėl šio fakto atliekamas ikiteisminis tyrimas. 

Šiuo metu visų smulkmenų, versijų, planų ir priemonių, kurių ėmėmės negalime atskleisti, nes tai susiję su ikiteisminiu tyrimu, o ikiteisminio tyrimo duomenys yra garsinami tik įstatymo nustatyta tvarka. 

Kita vertus pranešimus apie gaisrus gauna pirmiausiai PGT (gaisrininkai) iš BPC, o mūsų pareigūnai vyksta į įvykio vietą kada yra kviečiami, t.y. kada yra nustatomas tyčinio padegimo atvejis.

Per 2014 m. 6 mėn. Zarasų r. PK bendras nusikalstamų veikų  ištyrimas siekia 84 proc. (Respublikos – 57 proc., Utenos apskr. – 67,7 proc.), o turto sunaikinimo ar sugadinimo atvejų (tame tarpe ir padegimų) ištirta 37,5 proc., t.y. iš 10 atvejų 4 ištiriami (Respublikos 20 proc., Utenos apskr. – 27,3 proc.), todėl teigti, kad Zarasų r. PK pareigūnai tik registruoja pareiškimus, būtų ne visai teisinga.

Galiu tik apgailestauti, kad nesugebame ištirti visų nusikalstamų veikų, tačiau stengiamės tai daryti maksimaliai. Taip pat turbūt reiktų pažymėti, kad padegimų tyrimas yra vienas iš sunkiausių tyrimų, nes čia įrodomoji bazė nėra tokia plati kaip tiriant kitas nusikalstamas veikas.    

Be abejo ši problematika yra aptariama ir su rajono valdžia, kuri taip pat supranta, kad visuomenės saugumas rajone ir saugios aplinkos kūrimas taip pat yra svarbus faktorius ir tam tikros priemonės taip pat yra numatomos (vaizdo sistemos tobulinimas ir išplėtimas, viešosios tvarkos skyriaus prie savivaldybės formavimas ir t.t.), tačiau jų įgyvendinimui irgi reikalingas laikas bei finansiniai ištekliai. Galiu tik pasikartoti, kad problemos aptariamos, numatomos priemonės jų sprendimui, atliekami tam tikri prevenciniai žingsniai ir pan.     

Labai tikiuosi, kad ir šiuo atveju mūsų pareigūnams pavyks nustatyti kaltininkus ir sumažinti tokių įvykių tikimybę ateityje, tačiau labai norėtųsi, kad ir visuomenė - žmonės, bendradarbiautų su policija, būtų supratingesni bei aktyviau mums padėtų kuriant saugią aplinką ne tik rajone, bet ir savo gyvenamojoje aplinkoje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.