Po įvykio prie upės žvejys įtūžo ant aplinkos inspektorių

Esu įsitikinęs, kad ne vienas žūklės mėgėjas yra papuolęs į tokią situaciją, kaip kad nutiko man. Todėl nusprendžiau ne tik pabumbėti sau po nosimi ir pakeiksnoti inspektorius, bet pasidalyti su visais, kad kiti žvejai būtų budresni ir neužkibtų ant pareigūnų kabliuko.

Jei jau taip saugom gamtą, tai nuo aplinkos saugotojų reikia ir pradėti. Kodėl jie turi teisę važiuoti savo automobiliu draudžiamoje zonoje?<br>Skaitytojo nuotr.
Jei jau taip saugom gamtą, tai nuo aplinkos saugotojų reikia ir pradėti. Kodėl jie turi teisę važiuoti savo automobiliu draudžiamoje zonoje?<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenijus

2014-12-09 10:19, atnaujinta 2018-01-19 15:20

Š.m. lapkričio 9 d. atvažiavau pažuvauti į Mingės kaimą prie Minijos upės. Tai Nemuno deltos regioninio parko teritorija. Planavau gerai praleisti laiką, bet sėkmingos žūklės pabaigą ir gerą nuotaiką aptemdė pasirodę aplinkos apsaugos inspektoriai.

Į šį žvejų pamėgtą kampelį suvažiuoja nemažai žūklės mėgėjų visais metų laikais. Važiuojant keliu minėtos vietos link, draudžiamųjų ženklų jokių nepastebėjau. Tik vėliau, jau įvykus ginčui, vienas inspektorių parodė ženklą - „Mechaninių transporto priemonių eismas draudžiamas“, kuris stovi nusuktas. Buvome apkaltinti, kad mes šį ženklą patys ir nusukome.

Kadangi regioninio parko nuostatų nesu išanalizavęs, tad važiavau remdamasis logika, jei draudžiančių ženklų nėra, tai ir pažeidimo nedarau. Kelias atvedė į aikštelę, bent jau taip pasirodė iš pirmo žvilgsnio, nes yra pastatyta pavėsinė, lauko židinys. Mano automobilis nuotraukoje – mėlynas „VW Caravelle“. Regis, automobilį pasistačiau leistinu atstumu nuo vandens.

Atvyko aplinkos apsaugos inspektoriai. Patikrino bilietus žuvauti, čia problemų neiškilo. Paklausė, kodėl važiuojame „po draudžiamaisiais ženklais“. Paaiškinome, kad tokių nepastebėjome. Kaip pastebėsi, jei jie nusukti. Tada išklausėme, kaip nedera elgtis regioninio parko teritorijoje. Įvyko ginčas dėl informacijos stokos.

Tada vienas iš inspektorių suskubo rašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą. Kas įdomiausia, kad protokolai buvo surašyti tik man ir dar vienam žvejui, o kitiems, kurių automobiliai stovėjo netgi arti vandens (tai gerai matosi nuotraukoje), pakako tik paraginimo patraukti automobilius į leistiną stovėti zoną.

Tai mus, nubaustuosius, papiktino. Įstatymai, manau, visiems vienodi. Ginčas rutuliojosi toliau, protokolai buvo surašyti. Buvome supažindinti su baudos dydžiais – nuo 100 iki 300 litų. Tačiau mums buvo pasiūlyta būti lojaliais piliečiais savo valstybei ir sumokėti baudą iškart, kuri būtų visai nedidelė, tik 50 Lt. Mums nesutikus su nusižengimu, ironiškai pasakė, kad tai atsieis kur kas brangiau.

Ir atsiėjo – lapkričio 24 d. gavau pranešimą, kuriame nurodoma 200 Lt bauda. Kodėl ne minimali 100 Lt bauda, o iškart 200 Lt? Juk prasižengiau pirmą kartą. Pasirodo, bauda skiriama vidutinio dydžio, jei nėra lengvinančių (reikia labai gailėtis) ir sunkinančių (kai neįžeidinėji pareigūno) aplinkybių.

Dar bandžiau telefonu kalbėti su šio inspektoriaus viršininku, mėgindamas paaiškinti situaciją, taip pat apie netinkamą inspektoriaus elgesį, bet vadovas savo pavaldinį tik gynė, o man sugebėjo pasakyti, kad toje žūklavimo vietoje yra įsisenėjusi problema.

Atsiprašau, ką reiškia įsisenėjusi problema? Yra problema, kurios nesiteikia niekas spręsti? Tokiu atveju peršasi mintis, kad gal tai daroma sąmoningai. Ženklai nusukti, poilsiavietės įvaizdis, kaip masalas traukiantis žvejus.

Dar vienas dalykas, kuris nori nenori krinta į akis, tai ribojimų išimtys regioninio parko teritorijoje transporto priemonėms. Sutinku su išimtimi greitosios, ugniagesių automobiliams, bet aplinkos apsaugos automobiliui nematau reikalo. Jei jau taip saugom gamtą, tai nuo aplinkos saugotojų reikia ir pradėti.

Kodėl jie turi teisę važiuoti savo automobiliu draudžiamoje zonoje? Ar jų automobiliai kažkuo ypatingi ir žalos nedaro? Juk atvažiavo ta pačia pieva (bent jau pareigūnai taip teigia, jog ten pieva). Žvejai ten ralio varžybų taip pat nerengia. O inspektorius prie pažeidėjų gali ir pėsčias ateiti, palikęs automobilį leistinoje vietoje.

Žūklė – mano hobis, pats esu tolimųjų reisų vairuotojas, tad meškerę įmesti tenka ir kitose Europos šalyse, kur draudimų taip pat nestinga, bet iki tokių kraštutinumų dar neteko prieiti. Ten pareigūnai mandagūs, jie geranoriškai įspės, kantriai paaiškins, jei mato, kad kažko nesupranti, kadangi yra ir kalbos barjerai.

Kalbant apie informacijos pateikimą, jos ten daugiau, negu reikia. Įvairūs stendai įspėja, jog tai draudžiama zona, nurodytos netgi baudos. Informacija pateikiama ne tik rašytine forma, bet ir vaizdine, kad, nesuprantant kalbos, nekiltų neaiškumų. O pas mus kas? Vietiniams niekas neaišku, ką jau kalbėti apie norinčius pažvejoti iš kitų šalių.

Pagrindiniai dalykai, kurie turėtų būti įgyvendinti artimiausiu laiku, tai, kaip ir minėjau, tinkamas ir išsamus informacijos pateikimas, draudimas patiems pareigūnams važinėti transporto priemonėmis draudžiamose zonose, na, ir reikalavimas pareigūnams – elementaraus mandagumo normų laikymasis. O šioje konkrečioje vietoje – įsisenėjusios problemos šalinimas.

***

Aplinkos apsaugos ministerijos komentaras:

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai informavo, kad lapkričio 9 d. Minijos kaime Šilutės r. už žvejo minimą pažeidimą (važiavimą automobiliu ne keliu) buvo surašyti 3 administracinio teisės pažeidimo protokolai.

Pareigūnai pažymėjo, kad protokolai surašyti ne už ženklo „Mechaninių transporto priemonių eismas draudžiamas“ pažeidimą, bet už Nemuno deltos regioninio parko apsaugos reglamento 26 punkto pažeidimą, t.y. važiavimą automobiliu ne keliu.

Regioniniame parke draudžiama važinėti ne keliais motorinėmis transporto priemonėmis (įskaitant dvirates, trirates ir keturrates transporto priemones), išskyrus specialiąsias transporto priemones.

Į redakciją besikreipęs žvejys prašė nerašyti jam administracinio nurodymo ir nesutiko su galimybe per 10 d. d. sumokėti pusės minimalios baudos dydžio baudą (50 Lt).

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.