Jonavos pareigūnai leido sukčiams tuštinti jūsų pinigines

Jei manote, kad suklydau rašydama antraštę, klystate. Taip, Jonavos rajono komisariato kriminalistas-tyrėjas R.Snieškus leido sukčiauti. Tik klausimas ar visiems, ar tik išskirtiniams.

Bandyta susisiekti mobiliuoju telefonu, rašyti nurodytais el. pašto adresais, galiausiai grasinant perduoti informaciją policijai, jei nebus grąžinti pinigai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Bandyta susisiekti mobiliuoju telefonu, rašyti nurodytais el. pašto adresais, galiausiai grasinant perduoti informaciją policijai, jei nebus grąžinti pinigai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė

Jan 22, 2015, 9:36 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:04 AM

Gruodžio mėnuo – dovanų ir stebuklų metas. Ir šįkart stebuklas tikrai įvyko – 15-metis Lukas Šv.Kalėdų rytą po egle nerado išsvajotos dovanos „DJ grotuvo“, pirkto iš el. parduotuvės www.audioaparatura.lt už 329 litus (95 eurus). Tai, kad negaus dovanos, paauglys sužinojo dar prieš Kalėdas, kilus įtarimui, kad „DJ grotuvo“ pardavėjai nėrė į krūmus.

Bandyta susisiekti mobiliuoju telefonu, rašyti nurodytais el. pašto adresais, galiausiai grasinant perduoti informaciją policijai, jei nebus grąžinti pinigai.

Tačiau praėjo nei daug, nei mažai – mėnuo nuo pirkimo. Nei pinigų, nei prekės, nei pardavėjų.

El. parduotuvę įregistravusi individuali įmonė „Leo Baltic“ registruota Šilutėje. Buvo nuvykta ir nurodytu adresu, tačiau patalpų savininkas nurodė: „Nuomininkai dingo nesumokėję pinigų.“

Tad po to nuspręsta nebelaukti ir kreiptis į Jonavos policijos komisariatą. Čia ir prasidėjo, žemaitiškai tariant, „šposai“.

Pareiškimas priimtas. Tikimės prasidėsiančio ikiteisminio tyrimo. Tikimės, kad gal bent policija pajudins pirštą, bandant surasti galimus sukčius ir tikrai ne todėl, kad labai tikimės atgauti pinigus, o todėl, kad šita įmonė, galimai apgavusi mažiausiai 10 žmonių, nustotų lobti.

Tačiau, deja, sausio 9 dieną Jonavos rajono policijos komisariato tyrėjas R.Snieškus priima nutarimą – atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, mat, anot, kriminalisto suma per menka – nesiekia 3 MGL (390 litų arba 113 eurų). Tad negalima įžvelgti sukčiavimo. Patariama šį sukčiavimo atvejį mums patiems išsiaiškinti ir paduoti į teismą pinigų nenorinčius grąžinti pardavėjus.

Tad noriu to ar nenoriu, peršasi viena mintis – sukčiaukit, gerbiamieji, tik žiūrėkit, kad suma neviršytų 3 MGL.

Ir ką gi tai reiškia?! Įdedu skelbimą, kad parduodu, pavyzdžiui, mobilųjį telefoną už 200 litų (58 eurus). Pinigus gavau ir dingstu į vandenį. Kitą dieną parduodu, pavyzdžiui, dviratį už tuos pačius 200 litų ir taip lobstu kiekvieną dieną. Valgau ikrus, geriu prabangų vyną ir ramiai miegu – juk sumos neviršija 3 MGL.

O jūs manęs, apgauti žmogeliai, ieškokit, kuriam svieto gale esu. O aš, tik užuodusi, kad prasidėjo mano gaudynės, bėgu į užsienį. Juk kasdien apmulkindami bent 2-3 žmones, uždirbsiu nemažai, galėsiu nuskristi kad ir į Jamaiką. Ir iš ten vėl sukčiauti. Interpolas manęs neieškos – juk aš įdomi tik eiliniams apmulkintiems žmonėms, bet ne pareigūnams.

Tad įdomu, ar iš tiesų Lietuvoje tokie įstatymai – sukčiavimas netiriamas, jei suma per menka? O gal tai nutarimą priėmusio tyrėjo nenoras tirti ar net savivalė?

Kauno VPK komentaras:

2014-12-30 Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariate gautas Jonavos rajono gyventojo pareiškimas, kad 2014-12-15 internetinėje parduotuvėje pirko prekes ir pervedė į nurodytą sąskaitą 329 Lt, tačiau prekių iki šiol negavo, pinigai negrąžinti.

Tikslinant įvykio aplinkybes, paaiškėjo, kad daugiau skundų ar pareiškimų iš kitų asmenų dėl pareiškėjo nurodytos internetinės parduotuvės veiklos negauta, įmonė pagal viešai prieinamus, taip pat ir registrų duomenis yra veikianti, jos veikla neapribota.

Pirkėjo ir pardavėjo santykius reguliuoja Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso (toliau – LR CK) normos. Ginčai dėl sudarytų sutarčių vykdymo nesutarimų, šiuo atveju, pardavėjui nevykdant įsipareigojimų, spręstini teisme civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka.

Atlikus informacijos patikslinimą, 2015-01-09 Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariate priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nėra nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Jūsų minimas 3 MGL dydis paimtas iš Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 190 str. („Turto vertės išaiškinimas“), kuriame išaiškinta turto vertė. Šiuo atveju suma galėjo būti ir didesnė, tačiau civiliniai santykiai nagrinėjami civilio proceso tvarka. Baudžiamasis procesas neskirtas nagrinėti civilių santykių.

Taip pat pareiškėjui, kaip ir prokurorui, yra išsiųstas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, kuriame išaiškinta pareiškėjo teisė per 7 dienas nuo nutarimo gavimo dienos, jį apskųsti Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Penktojo skyriaus prokurorams.

El. parduotuvės www.audioaparatura.lt atstovai į skambučius neatsako.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.