Studentės klausimas: kodėl visą rugsėjį turiu bijoti baudos?

Noriu pasidalinti savo studentiška istorija.

Man kyla klausimas, ar Studentų Sąjunga tikrai rūpinasi studentais.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Man kyla klausimas, ar Studentų Sąjunga tikrai rūpinasi studentais.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mėnesį laiko važinėjome su išduotomis pažymomis, kad negautume baudos.<br>J. Stacevičius asociatyvioji nuotr.
Mėnesį laiko važinėjome su išduotomis pažymomis, kad negautume baudos.<br>J. Stacevičius asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Studentė Daiva

Sep 3, 2015, 10:31 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 6:19 PM

2008 metais tapau pirmakurse. Su nerimu ir džiaugsmu laukiau mokslo metų pradžios. Pirmosios dienos Vilniuje, universitete, nauji grupės draugai, nauji dėstytojai, nauja viešojo transporto sistema (esu iš mažo miestelio).

Viskas ėjosi sklandžiai išskyrus vieną „smulkmeną“ – LSP. Jau antrą mokslo metų dieną kontrolė išrašė baudos kvitą, nes dar neturėjau LSP, o pažymas apie studijas irgi išduoda ne pirmą mokslo metų dieną... Išsigelbėjimas, kad aplankius nemažai institucijų su pažymomis, baudos neteko apmokėti... Mėnesį laiko važinėjome su išduotomis pažymomis, kad negautume baudos, kol pagamins mūsų „studento statuso įrodymus“.

Dabar yra 2015 metai, įstojau į magistro studijas. LSP ir vėl laukiu, nors mokslo metai prasidėję. Panašu, kad teks laukti dar kelias savaites. Tiesa, šiais metais pažymos nebegalioja.

2008 metais maniau, kad tai yra normalu. Dabar esu įsitikinus, kad NE. Iškyla klausimas: ar studentų sąjunga tikrai rūpinasi studentais?

Kaip per 7 metus neįmanoma išspręsti elementarios problemos? Ar tai susitarimai su susisiekimo paslaugomis, kad į miesto biudžetą surinktų daugiau lėšų? Ar tai elementarus nesugebėjimas atstovauti studentų poreikius? Jei tai yra dešimtmečio problema, kodėl neieškoma būdų ją išspręsti? O jeigu ieškoma, kodėl dar nerasta?

***

Komentuoja Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas:

„Lietuvos studento pažymėjimus studentai galėjo užsisakyti nuo rugpjūčio 1 d., priklausomai nuo to, kada aukštoji mokykla suvedė konkretaus studento duomenis į Studentų registrą. Švietimo ir mokslo ministerija oficialiu raštu kreipėsi į aukštąsias mokyklas skatindama Studentų registrui pateikti duomenis iki rugpjūčio 25 d., tačiau matome, kad ne visų studentų duomenys yra suvesti, o kol studento duomenų nėra registre, jo studento statusas negali būti patikrintas, tad teisėtai jam negali būti išduodamas joks studento pažymėjimas.

Tokių atvejų nėra daug ir šiuo metu beveik visos aukštosios mokyklos yra suvedusios duomenis ir jų studentai jau kuris laikas užsisakinėja LSP. Jei aukštoji mokykla vis dar nėra suvedusi vieno ar kito studento duomenų, reikėtų kreiptis į jos administraciją ir paskubinti sukelti duomenis.

Per pirmąsias rugsėjo dienas studentai atsiėmė daugiau nei penkis tūkstančius pažymėjimų, apie tūkstantis pažymėjimų savo savininkų, kurie neatėjo pasirinktu laiku, laukia bankų skyriuose. Pats studento pažymėjimo gamybos laikas yra apie viena para, tad yra studentų, kurie užsisakė LSP vakar, o jau šiandien jį atsiėmė banko skyriuje.

Raginame studentus užsisakant pažymėjimą nesirinkti banko skyrių didžiuosiuose prekybos centruose ieškoti mažiau užimtų platinimo vietų, tuomet pažymėjimą bus galima gauti greičiau. Taip pat derėtų priminti, kad dažnai LSP banko skyrius pasiekia ankščiau nei studento pasirinkta atsiėmimo data, tad pirmakursiai turėtų sekti informaciją savo elektroniniame pašte ir, esant galimybei, pasiimti pažymėjimą ankščiau.

Pažymos apie studijas aukštosiose mokyklose išduodamos nuolat. Sprendimo dėl šių pažymų pripažinimo viešajame transporte mes nepriimame, tačiau mūsų žiniomis jos nuolaidos viešajame transporte jos nesuteikia, kadangi tam nėra teisinio pagrindo. Studentai, užsisakę LSP, juos gali atsiimti pirmosiomis rugsėjo dienomis, o nespėję laiku yra raginami kuo skubiau tai padaryti“.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.