Emigrantas: „Prisipažinkit – pavydit, pamatę mus Lietuvoje!“

Skaičiau nemažai straipsnių apie emigrantus. Pats jau ne vienerius metus esu emigrantas. Kiekvienas išreiškia savo nuomonę. Bet komentarai!

Net pasimečiau, kad dar neprivažiavęs šalies, kurioje gyvenu, jau pasijutau daug laisviau nei Lietuvoje.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Net pasimečiau, kad dar neprivažiavęs šalies, kurioje gyvenu, jau pasijutau daug laisviau nei Lietuvoje.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Visi esame žmonės, visi pasirenkam, kur geriau ir kas geriau. Nesmerkim vienas kito – subręskime kaip tauta.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Visi esame žmonės, visi pasirenkam, kur geriau ir kas geriau. Nesmerkim vienas kito – subręskime kaip tauta.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Gal todėl, kad pavydit, pamatę mus Lietuvoje? Kad perkam, ką norim ir valgom restoranuose? Bet mes atostogaujam!<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Gal todėl, kad pavydit, pamatę mus Lietuvoje? Kad perkam, ką norim ir valgom restoranuose? Bet mes atostogaujam!<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vismantas

Oct 29, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 12:53 AM

Emigravau, kaip sakoma, šiaip sau. Neturėjau skolų, turėjau pajamas, nors po krizės jos sumažėjo – užteko tik mokesčiams, maistui, aprangai. Pataupyt tuo metu jau sunkiai sekėsi. Nu ir kas, kad emigravau? Bet pasirodo, mes, emigrantai, esame blogi.

Pats matau, kaip elgiasi vienas ar kitas žmogus emigracijoje. Vieni paprastai – jiems rūpi tik užsidribti ir dingti. Kitiems vis maža ir nori daugiau. Dar kiti, kaip aš, įpranta ir gyvena. Dauguma grįžę atostogų į Lietuvą pasimaivo, kad turi pinigų, gerą mašiną. Tai kas čia blogo? Jie užsidirbo. Nesvarbu, ar gatves valydami, ar žuvies fabrike, ar biure sėdėdami. Bet užsidirbo. Tikriausiai kai kurie pakomentuos, kad reikia savo šaliai padėti, mokėti mokesčius. Aš manau, kad turiu tiek moralinę, tiek kitas teises važiuoti, gyventi ir dirbti kur tik noriu.

  Sovietiniais laikais aš su savo kolegomis svajojom apie laisvą Lietuvą. Dauguma mūsų tapome sąjūdžio rėmėjais ir visomis išgalėmis rėmėme, kovojome, saugojome strateginius pastatus. Trumpiau tariant, išsikovojom laisvę . O laisvė ir yra galimybė laisvai judėti, laisvai gyventi. Kažkodėl visi labai gerbia žmones, prieš Antrą pasaulinį karą pabėgusius į Ameriką. „Amerikos Lietuviai, išeiviai“, – taip juos vadina. O mes, kurie kovojom, vargom, užsimanėm padirbėti svetur dėl skanesnio kąsnio, esame peikiami ir smerkiami. Kodėl?

Gal todėl, kad pavydit, pamatę mus Lietuvoje? Kad perkam, ką norim ir valgom restoranuose? Bet mes atostogaujam! Tai paprasta.

Lietuvoje žmonės dirba visokius darbus ir visi jie gerbiami. Bet jei emigrantas dirba žuvies fabrike – blogai, nes smirdi žuvimi. Lietuvoje siuvėjos dirba po daug valandų ir uždirba minimumą, bet tai ne vergavimas. O emigrantas, dirbdamas ir gaudamas normalų atlygį, už kurį gali atostogų metų važiuoti kur širdis geidžia ar pirkti kokį nori automobilį, vadinamas vergu.

Aš dar prieš porą metų labai ilgėjausi Lietuvos. Suaugęs vyras, o apsiverkiau išgirdęs A.Vilčinsko „Grįžtu namo“. Bet dabar... Vasarą grįžau po atostogų Lietuvoje.

Net pasimečiau, kad dar neprivažiavęs šalies, kurioje gyvenu, jau pasijutau daug laisviau nei Lietuvoje. O atvykęs į antrus namus pasijutau paprastai, ramiai. Dingo stresas, kurį jutau Lietuvoje. Čia visiems dzin, su kokia mašina važinėju ar kaip esu apsirengęs.

Supraskit vieną kartą. Visur yra visokių žmonių. Lietuvoje liko tiek intelektualių, tiek nelabai. Taip pat ir emigracijoje yra visokių. Čia, kur gyvenu, tai nei vieno emigranto nėra mėgėjo kaip reikalas išgert, nematau ir vagių. Sako, jų yra, bet nematau.

Taip pat ir Lietuvoje – matom, ką norim matyti. Tik Lietuvoje labai daug pagiežos, neapykantos. Iš sovietmečio likusi mada pasididžiuoti daiktais ir pasijuokti iš kito, kuris to neturi.

Tai labai atsiskleidžia komentaruose. Skaičiau vieną komentarą (cituoju netiksliai): „Kas tam kaime – važinėja su senom audinėm...“

Bet komentatorius nepagalvojo, kad gal tam kaimiečiui patogiau važiuoti su sena audine? Gal jo garaže koks „Porsche“ stovi? Visi esame žmonės, visi pasirenkam, kur geriau ir kas geriau. Nesmerkim vienas kito – subręskime kaip tauta.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.