Modeliu pakviesta dirbti dvyliktokė apnuogino absurdą mokykloje

Kiekvienam seniausiai žinoma, kad mokymosi sistemoje yra tiek pat spragų, kiek Lietuvos valstybės valdyme. Šiais metais esu 12-okė. Turėjau kelis pasiūlymus vykti dirbti modeliu (mažiausiai trims mėnesiams). Tai tikrai buvo didelė galimybė. Galbūt vienintelė tokia gyvenime.

Kad nereikėtų kartoti dvyliktos klasės kurso, niekur neišvykau, nors tikrai turėjau šansą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kad nereikėtų kartoti dvyliktos klasės kurso, niekur neišvykau, nors tikrai turėjau šansą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kiekvieną dieną girdėti frazę „mokytojos nebus“ tiesiog įgriso.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kiekvieną dieną girdėti frazę „mokytojos nebus“ tiesiog įgriso.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dvyliktokė

Nov 4, 2015, 11:20 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 9:59 PM

Aš ilgai svarsčiau pati, galiausiai nusprendžiau, kad reiktų pasitarti su mokyklos valdžia, ar galėtų mane išleisti ir sutiktų su mano mokymusi internetu. Iš karto gavau atsakymą: „Taip, žinoma, gali, o kartoti kursą galėsi kitais metais.“ Taip ir išėjau nieko netarusi.

Praėjo dvi savaitės ir ketvirtadienį, prieš rudens atostogas, atėjau į mokyklą, kaip visada. Be šypsenos, pilka apranga, kaip ir visa pilka masė – kitaip į mokyklą eiti ir negalima, nes ji žlugdo mūsų svajones.

Taigi, ketvirtadienis: pirmos dvi pamokos – anglų kalba, toliau – dvi lietuvių kalbos pamokos, kūno kultūra, istorija ir istorijos modulis. Abi anglų pamokos praėjo sklandžiai, galbūt net kažko išmokom, kadangi anglų mokytoja – vienintelė tokia mokytoja mūsų mokykloje, kuri rimtai žiūri į mokymą ir dar stengiasi.

Atėjus į kitą pamoką sužinojau, kad lietuvių mokytojos nebus, ji kažkokiame renginyje. Kūno kultūra – varžybos. Į istoriją (ir modulį) tik atėjusi mokytoja iškart pasakė, kad jai reikia išvažiuoti. Taip ir baigėsi ketvirtadienio pamokos.

Turėjau dvi pamokas, o sėdėjau iki septintos pabaigos – gi draudžiama praleisti pamokas, net kai jos nevyksta.

Kita diena buvo dar geresnė. Penktadienis: pirma – „langas“, antra – istorija, tada dvi matematikos, lietuvių ir biologija. Kadangi pirma buvo „langas“, tai net nesikėliau, o apie tai, kad istorijos nebus, jau buvau išgirdusi ketvirtadienį. Atėjau į matematiką, bet tik atvėrusi duris išgirdau, kad mokytojos nebus.

Dauguma mokinių tikriausiai apsidžiaugtų, kad ir vėl laisva pamoka, kad galės nieko neveikti. Bet aš, kad nereikėtų kartoti dvyliktos klasės kurso, niekur neišvykau, nors tikrai turėjau šansą. Ir man kiekvieną dieną girdėti frazę „mokytojos nebus“ tiesiog įgriso. Jei jau pasilikau čia, tai reikalauju to, ką turėčiau gauti.

Penkta pamoka – lietuvių kalba. Sėdėjom kokias 20 minučių, bet taip niekas ir nepasirodė. Galiausiai išėjom su drauge į koridorių. Likus keturioms minutės iki skambučio, mokytoja atėjo ir paragino: „Einam, einam į pamoką.“

Tiesiai šviesiai pasakėm, kad nieko čia nebeliko, tai kam mums švaistyti savo laiką. Buvau tokia sunervinta tos visos sugaištos dienos, kad tiesiog praleidau biologiją – turėjau bendrąjį, neišplėstinį kursą. Išėjau namo.

Atostogos praėjo. Pirmadienį, vėl, kaip ir visa pilka masė, žengiau mokyklos koridoriais į matematikos pamoką. Ji man turėjo būti pirma. Ir spėkit, ką išgirdau atidariusi kabineto duris? Kad mokytojos nėra.

***

Minėtos Vilniaus mokyklos (redakcijai pavadinimas žinomas) direktorės pavaduotoja ugdymui teigė, jog pamokos vyksta pagal tvarkaraštį, ir kaltę vertė mokiniams: 

„Tai tikrai netiesa. Bendrojo kurso matematikos mokytoja šią savaitę išvykusi, todėl ją vaduoja kita matematikos mokytoja, kuri paraleliai turi išplėstinį ir bendrąjį kursus. Visos kitos pamokos vyksta.

Turim labai daug problemų su kai kuriais dvyliktokais, jų elgesiu. Pati vaikštau po koridorių ir žiūriu, ar jie nesėdi ant minkštasuolių. Jie leidžia sau išeiti iš pamokos (nors ji vyksta) ir meluoja, kad pamokos jiems nėra.

Mes turime problematiškų vaikų. Bet pamokos vyksta pagal tvarkaraštį, kaip ir turėtų.“ 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.