Vėžio akivaizdoje vilnietė susidūrė su netikėtu pasirinkimu

Mano teisininke dirbanti dukra, kuriai 31 metai, susirgo – labai prasti kraujo tyrimo rodikliai, poliklinika siunčia į Santariškes. Šią savaitę ji paskambino į Santariškių konsultacijų polikliniką ir hematologo konsultacijai užsiregistravo 2016 metų spalio 29 d.

G.Letukienė pažymėjo, kad pacientai, kurių konsultacijos atidėlioti negalima, konsultuojami per 1 sav., naudojantis vadinamaisiais „Žaliaisiais koridoriais“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Letukienė pažymėjo, kad pacientai, kurių konsultacijos atidėlioti negalima, konsultuojami per 1 sav., naudojantis vadinamaisiais „Žaliaisiais koridoriais“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šią savaitę ji paskambino į Santariškių konsultacijų polikliniką ir hematologo konsultacijai užsiregistravo 2016 metų spalio 29 d.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Šią savaitę ji paskambino į Santariškių konsultacijų polikliniką ir hematologo konsultacijai užsiregistravo 2016 metų spalio 29 d.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Roma

2016-04-15 11:48, atnaujinta 2017-05-28 20:49

Tiek laukti rizikinga.

Registratorė pasakė, kad galima registruotis mokamai hematologo konsultacijai – kainuos 45 eurus. Ir atskirai teks mokėti už kiekvieną tyrimą ir gydymą, jei reikės... Priimti gydytojas mokamai (valstybinėje įstaigoje) gali nors ir šią savaitę.

Kodėl???

Dukra visą laiką moka mokesčius Privalomojo sveikatos draudimo fondui. Kodėl dabar ji turi arba laukti daugiau kaip pusę metų eilėje, arba mokėti didžiulius pinigus, kurių neturi? Atlyginimas labai menkas, pragyvenimas Vilniuje brangus, o kiek kainuoja vaistai?

Ką daryti? Emigruoti? Sirgti be gydymo (poliklinikose nėra hematologų)?

* * *

Santariškių klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė pažymėjo, kad pacientai, kurių konsultacijos atidėlioti negalima (kuriems įtariama ar nustatyta onkohematologinė liga), konsultuojami per 1 sav., naudojantis vadinamaisiais „Žaliaisiais koridoriais“.

„Visų pirma – nuoširdžiai apgailestaujame dėl skaitytojos dukrą užklupusios ligos. Lietuvoje apie 100 tūkst. žmonių gyvena su vėžio liga, o kasmet diagnozuojama apie 18 tūkst. naujų vėžio atvejų.

VUL Santariškių klinikos yra universiteto ligoninė, kurios paskirtis teikti III lygio paslaugas, t.y. sunkiais ligų atvejais. LR Sveikatos apsaugos ministerija yra nustačiusi tokią tvarką, kuria siekiama, jog II lygio specialistai (hematologai taip pat) konsultuotų pacientus savo teritorijoje, o tik sudėtingus ar neaiškius atvejus kreiptų į III lygį.

Mes dažnai susiduriame su situacija, kai pacientai nori konsultuotis ir gydytis tik mūsų įstaigoje, aplenkdami šalia jų gyvenamosios vietos esančius II lygio specialistus. Taip susidaro eilės, kurios kelia nepasitenkinimą bei įtampą tiek pacientams, laukiantiems konsultacijos ar gydymo, tiek mūsų klinikų medikams, kurie nepajėgūs skubiai priimti visų pageidaujančiųjų.

Šį opų klausimą nuolat aštriai keliame LR Sveikatos pasaugos ministerijoje, siekiame, kad jis būtų sprendžiamas nacionaliniu lygiu.

Vis tik, norime pabrėžti, jog Santariškių klinikose planine tvarka registruojami pacientai, turintys siuntimus iš savo gydančių gydytojų pagal gyvenamą vietą. Jeigu yra siuntimas skubos tvarka, visada pacientų vizitai gydytojų specialistų derinami su klinikų medikais.

Santariškių klinikos, suprasdamos problemos svarbą, savo ruožtu stengiasi spręsti visai Lietuvos sveikatos sistemai aktualias problemas. Pavyzdžiui, kad kuo greičiau būtų nustatyta onkohematologinė ar onkologinė liga ir pacientas kuo greičiau gautų gydymą.  

Pacientai, kurių konsultacijos atidėlioti negalima (kuriems įtariama ar nustatyta onkohematologinė liga), konsultuojami per 1 savaitę, naudojantis vadinamaisiais „Žaliaisiais koridoriais“ (registruotis reikia per www.sergu.lt) – gydytojas arba pats pacientas užpildo reikalingų atliktų tyrimų duomenis. Kiti pacientai konsultuojami bendra tvarka. Jei pacientui skubi konsultacija mediciniškai nėra būtina, o jis nepageidauja laukti planinės konsultacijos, ir pats nori būti konsultuojamas anksčiau, jam sudaroma galimybė gauti mokamą konsultaciją, kurią gydytojas suteikia papildomu darbo laiku, kaip nustatyta SAM teisės aktuose“, – konsultavimo tvarką paaiškino G.Letukienė.

Valstybinės ligonių kasos taip pat informavo, kad pacientams reikėtų žinoti apie visas galimybes reikiamą paslaugą gauti laiku: „Pirmiausia primename, kad apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu pacientas, turintis šeimos gydytojo siuntimą specialisto konsultacijai, gali pasinaudoti teise pasirinkti gydytoją specialistą, į kurį kreipsis.

Tai reiškia, kad siuntimą specialisto konsultacijai išduodantis gydytojas negali įrašyti ar nurodyti, į kurį specialistą ir kurioje gydymo įstaigoje kreiptis, o tik informuoti, kur pacientui reikalingos paslaugos yra teikiamos. Tad pacientas gali rinktis, pavyzdžiui, gydymo įstaigą ir specialistą, kur laukimo trukmė trumpesnė.

Informacija apie pacientų eiles gydymo įstaigose yra skelbiama teritorinių ligonių kasų interneto svetainėse. Šiuo atveju informacijos reikėtų ieškoti Vilniaus teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje.

Atkreipiame dėmesį, kad Vilniuje hematologo paslaugos yra teikiamos 2 gydymo įstaigose, o laukimo eilės yra skirtingos – „Medicinos diagnostikos centre“ (V.Grybo g. 32, Vilnius), kur laukimo laikas 0-7 dienos, ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (Santariškių g. 2, Vilnius), kur laukimo laikas 26–59 dienos.

Šios abi gydymo įstaigos, sudarančios sutartis su ligonių kasomis dėl šių ir kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, privalo užtikrinti, kad valstybės laiduojamos (nemokamos) asmens sveikatos priežiūros paslaugos apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu būtų teikiamos nemokamai ir už šias paslaugas iš apdraustų pacientų nebūtų reikalaujama papildomo mokesčio.

Ši sąlyga yra numatyta sutartyse tarp gydymo įstaigų ir ligonių kasų, taigi iš paciento negali būti reikalaujama mokėti už tai, už ką gydymo įstaigai sumoka ligonių kasos.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Santariškių klinikose veikia vadinamasis „Žaliasis koridorius“, t.y., pacientui, kuriam, pavyzdžiui, įtariama piktybinė liga (dėl to sprendžia gydantysis gydytojas), sudaroma galimybė gauti konsultaciją skubos tvarka, nelaukiant bendroje eilėje.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.