„Booking.com“ apdovanotas lietuvis prabilo apie verslo žlugdymą

Sveiki, skyrelio „Bendraukime“ skaitytojai,

Galbūt viešbučių kaina nebeatitinka siūlomos paslaugos, o turistai turi vis didesnę pasiūlą išsinuomoti erdvius, šiuolaikiškus apartamentus už perpus ar trigubai mažesnę negu viešbučio paros kainą?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Galbūt viešbučių kaina nebeatitinka siūlomos paslaugos, o turistai turi vis didesnę pasiūlą išsinuomoti erdvius, šiuolaikiškus apartamentus už perpus ar trigubai mažesnę negu viešbučio paros kainą?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nuomotojas

Apr 22, 2016, 10:53 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:41 AM

balandžio 20 d. portalo lrytas.lt „Verslo“ rubrikoje perskaičiau straipsnį „Butus turistams nuomojantys lietuviai drumsčia šalies įvaizdį?„, kuriame labai vienpusiškai ir, beje, jau ne pirmą kartą Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija šmeižia trumpalaike nuoma užsiimančius smulkiuosius verslininkus, o antra pusė vis lieka neišklausyta.

Esu trumpalaikės nuomos butų tinklo vadovas – šiuo verslu užsiimu jau šešerius metus. Tai – ne mano pomėgis, o darbas, kuris, beje, reikalauja didelių investicijų. Jokių akcininkų nėra, esu tik aš ir mano šeima, todėl visos išlaidos ir paskolos yra mūsų šeimos vardu.

Bet toliau kalbėsiu trumpalaike nuoma užsiimančių, tarsi ir mano konkurentų, bet iš tiesų – kolegų vardu, nes, manau, daugelis jų man tikrai pritartų. Deja, mes esame labai smulkus verslas ir kol kas jokių asociacijų ir jų prezidentų neturime.

Tuo metu, kai pasaulyje trumpalaikės nuomos portalas Airbnb.com gauna geriausios 2014 m. kompanijos apdovanojimą, Lietuvoje vis dar įprasta menkinti norinčius savarankiškai užsidirbti, pašalpų neprašančius asmenis bei smulkiuosius verslininkus.

Per švelnu būtų sakyti, kad mane glumina, greičiau – piktina Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės nuolatinis mūsų smulkaus verslo puolimas, prisidengiant rūpesčiu turistais.

Stebiuosi pastaruosiuose jos pasisakymuose nupieštu trumpalaikės nuomos paveikslu. Tad pasijaučiau ne kaip verslininkas, sąžiningai užsidirbantis duoną savo šeimai, o kontrabandininkas, nešantis nelegalias cigaretes per sieną.

Juokingiausia, ką teko skaityti, tai apie kaimynų kviečiamą policiją įsisiautėjusiems bernvakario svečiams, kaip Lietuvos įvaizdžio smukdymą. Įdomu, ką viešbučiai daro su įsisiautėjusiais svečiais? Glosto ir dar užsako alkoholio ar vis dėlto kviečia policiją?

Bet surimtėkime – į mus duria pirštu, kad nemokame mokesčių. Mokesčius moka didžioji trumpalaike nuoma užsiimančių žmonių dalis. Negaliu atsakyti 100 proc., bet galiu priminti VMI pateiktą informaciją, kad 2015 metais „nustatyta 12 neregistruotą veiklą vykdžiusių asmenų bei 6 nelegaliai dirbę asmenys“. Ar juos E.Šiškauskienė ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentas Linas Žabaliūnas turėjo galvoje?

Kaip matome, nustatyti nelegaliems darbuotojams priemonių yra, tai kodėl kaltinama didžioji dalis sąžiningai dirbančių butų nuomotojų? Ar Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė galėtų duoti ranką nukirsti, kad visi „viešbutininkai“ sąžiningai sumoka visus mokesčius? Neatsiskaito su darbuotojais vokeliuose, parodo visą gautą pelną, kuris savo dydžiu negalėtų varžytis su tokiu smulkiuoju verslu, kaip mūsų?

Kuris iš mūsų, nuomotojų, galėtų pasigirti milijoniniu pelnu per metus? Netgi kelerius? Mes esame už tikslingus, miesto infrastruktūros gerinimui skirtus mokesčius. Mes taip pat suinteresuoti geresniu Lietuvos įvaizdžiu, patogiu transportu, lygiomis gatvėmis ir siūlomomis pramogomis mieste.

E.Šiškauskienės kalbose aš įžvelgiu kitą tikslą – smulkiojo verslo žlugdymą, prisidengiant turistais besirūpinančiu veidu. Asmeniškai mano siūlomi apartamentai yra įrengti šiuolaikiškai, konsultuojantis su interjero dizaineriais, taip pat kokybiškai, samdant projektų vadovą, prižiūrintį atliekamus darbus. Tą patį mačiau ir kitų nuomojamuose apartamentuose.

Apartamentai yra nuolat atnaujinami, preciziškai prižiūrimi, nes kiekvienas klientas po viešnagės apartamentų nuomos interneto platformose palieka viešą atsiliepimą ir įvertinimą, matomą visiems potencialiems klientams.

Mūsų siūlomi apartamentai už 2015 metus gavo apgyvendinimo paslaugas teikiančio ir visame pasaulyje garsaus tinklapio „booking.com“ apdovanojimus už aukštus klientų vertinimus.

Todėl tai, kad jie visi prasti, yra viešbučių atstovų išsigalvota klišė. Ar niekam neteko ir prastame viešbutyje apsistoti? Kur vonioje daug pelėsio, kurį, atrodo, po to patiekia per pusryčius ant „ragelio“? Bet niekas nekalba, kad tokie mažiausiai trijų žvaigždučių viešbutukai su sovietiniais liftais gadina Lietuvos įvaizdį.

Mes su turistais visada bendraujame maloniai, atsakome į jų skambučius net naktį ir važiuojame spręsti problemų, jei kas nors nutinka. Ir visa tai darome su šypsena, kitaip negu pervargusios nuo neapmokamų viršvalandžių viešbučių administratorės, kurioms už puikų darbą atlyginama minimaliu darbo užmokesčiu.

Dar dėl higienos normų. Turėčiau atkreipti dėmesį, kad apartamentų nuomotojai viename pastate turi tik vieną ar kelis apartamentus. Visi vamzdynai yra bendri, sienų taip pat nepastumdysi, todėl, pavyzdžiui, toks reikalavimas, kaip įrengti atskirą skalbyklą, būtų visiškai absurdiškas, tuo labiau, kad skalbiniai yra surenkami ir apartamentuose neskalbiami. Reikalavimai turi atitikti realybę.

Tad ar tikrai apartamentų nuomotojai blogina šalies įvaizdį? O gal viešbučiai nebepajėgia sąžiningai konkuruoti? Kada buvo renovuotos jų turimos patalpos? Ar tikrai po taip išgraudento PVM sumažinimo sumažėjo turistams siūlomų kambarių nuomos kaina?

Galbūt viešbučių kaina nebeatitinka siūlomos paslaugos, o turistai turi vis didesnę pasiūlą išsinuomoti erdvius, šiuolaikiškus apartamentus už perpus ar trigubai mažesnę negu viešbučio paros kainą?

Įdomiausia atrodo, kai reikalavimus smulkiajam verslui siekia sugriežtinti ne valstybinė institucija, o konkurentų asociacija...

Pagarbiai,

Nuomotojas

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.