Išvydusi krepšininkus giedant himną, 6-metė pasakė visą esmę

Mėgstu sportą. Kai žiūriu rungtynes, nepraleidžiu nei menkiausios detalės. Kaip žinome, rungtynės prasideda himno giedojimu.

Autoriaus nuomone, R.Javtokas – vienas iš nedaugelio, himną giedančių iš tikrųjų.<br>P.Mantauto nuotr.
Autoriaus nuomone, R.Javtokas – vienas iš nedaugelio, himną giedančių iš tikrųjų.<br>P.Mantauto nuotr.
Šnekame, kad krepšinis – mūsų religija. Bet pažvelkite į sportininkus, kai jie gieda himną.<br>M.Kulbio nuotr.
Šnekame, kad krepšinis – mūsų religija. Bet pažvelkite į sportininkus, kai jie gieda himną.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jonas Mačiukevičius

Jul 4, 2016, 4:06 PM, atnaujinta May 19, 2017, 10:19 PM

Ką tik vykusio Europos futbolo čempionato metu turėjau puikią progą „pasikartoti“ 24 valstybių himnus. Bet labiausiai domino ne tekstai (žinoma, ne visus supratau), ne jų muzikinė išraiška, o atlikimas. Su retomis išimtimis savo valstybių himnus atliko visi sportininkai, treneriai, aptarnaujantis personalas, komandų vadovai, net valstybių vyrai, atvažiavę palaikyti savo futbolininkų.

Rungtynių Lenkija – Portugalija metu dar kartą pasitikrinau: himną giedojo visi sportininkai ir visi su jais atvažiavę. Ir dar kaip giedojo: jautėsi ir pasiryžimas kovoti už Tėvynės garbę, pasididžiavimas savo Tėvyne ir dar daug kitokių dalykų. Taip ir norėjosi sušukti: „Štai kaip turi būti atliekami himnai!“

Deja, mano entuziazmas greitai atvėso, nes prisiminiau mūsų sportininkus. Šnekame, kad krepšinis – mūsų religija. Bet pažvelkite į sportininkus, kai jie gieda himną. Gal tik Robertas Javtokas, Renaldas Seibutis, treneris Jonas Kazlauskas (bet ir tai – lyg varžytųsi) gieda. O kiti?

Kai kas (tikriausiai dėl formos) uždeda ranką ant širdies, kai kas nuleidžia galvą – lyg tai pakeistų himno giedojimo ritualą gerąją prasme. Kiti tyli.

Kaimynų 6-metė dukrytė, kuri visada stengiasi nepraleisti himno giedojimo, pasakė visą esmę: „Jie tikriausiai dar neišmoko himno žodžių.“

Tikriausiai. Esu tikras, kad himno giedojimas – ne tik ritualas. Pakako pasižiūrėti, kaip himną atliko lenkų, italų, islandų futbolininkai, kad nejučiomis ištartum: „Myli žmonės savo Tėvynę.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.