Tarnautoja – apie ministerijos kraustynes: „Belieka emigruoti“

Netylant diskusijoms apie Aplinkos ministerijos ir Žemės ūkio ministerijos perkėlimą, komentatorių džiugesiui nusprendžiau atskleisti visas paslaptis: kaip patekti į valstybės tarnybą, kiek uždirbu, kiek dirbu ir kaip gyvena eilinis valstybės tarnautojas.

Seimo rinkimų laimėtojai užsimojo iš sostinės į Kauną perkelti Žemės ūkio (nuotr.) ir Aplinkos ministerijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo rinkimų laimėtojai užsimojo iš sostinės į Kauną perkelti Žemės ūkio (nuotr.) ir Aplinkos ministerijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo rinkimų laimėtojai užsimojo iš sostinės į Kauną perkelti Žemės ūkio ir Aplinkos (nuotr.) ministerijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo rinkimų laimėtojai užsimojo iš sostinės į Kauną perkelti Žemės ūkio ir Aplinkos (nuotr.) ministerijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Anonimas

Nov 23, 2016, 11:33 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:26 AM

Esu jauna mama, turiu mažą dukrytę, vyrą, kuris dirba Airijoje, kad uždirbtų šeimai pinigų, nes labai norėjome turėti savo namus – jaunai šeimai juk norisi savo kampo, todėl vyras dirba, kad galėtume išmokėti paskolą bankui už nuosavą būstą, o aš dirbu vienoje iš ministerijų valstybės tarnautoja.

Kaip tapti valstybės tarnautoju?

Klausite, kaip tokį darbą gavau? Pirmiausiai, mokiausi, įgijau bakalauro ir magistro išsilavinimą, tada Valstybės tarnybos departamente išlaikiau Bendrųjų gebėjimų testą, tada anglų kalbos lygio nustatymo testą (raštu ir žodžiu), o tada vaikščiojau į konkursus ir iš trečio karto man pavyko įveikti kitus konkurentus ir atrankos barjerą.

Teisybės dėlei turiu pasakyti, kad konkursams reikia rimtai ruoštis, nes komisija klausinėja iš teisės aktų, įstatymų. Darbui gauti man nereikėjo jokių pažinčių, jų niekada gyvenime ir neturėjau.

Kiek uždirba valstybės tarnautojas?

Valstybės tarnautojo alga priklauso nuo kategorijos. Aš asmeniškai uždirbu 525 eurus į rankas, turiu A11 kategoriją. Taigi, atviraudama kiek uždirbu, nuviliu komentatorius, kurie galvoja, kad ministerijose žmonės uždirba labai daug. Beje, patikslinu, kad jokio tarnybinio automobilio, jokių pinigų kanceliarinėms išlaidoms valstybės tarnautojas negauna, nes komentatoriai mano kitaip.

Turiu pasakyti, kad kasdien į darbą einu dirbti, ir mano darbo laiką fiksuoja apskaitos sistema: rodoma kada atėjau į darbą, kada išėjau pietų, kada išeinu namo, taigi sugriaunu paplitusią nuomonę visuomenėje, kad valstybės tarnautojai nedirba. Dirba ir dirba daug.

Kodėl aš neketinu kraustytis į Kauną?

Aš tikrai labai myliu savo darbą, man jis patinka, įdomus, leidžiantis tobulėti ir aš nuoširdžiai nesuprantu, kodėl kažkam užkliuvo mano darbo vieta, ką pakeis mano fizinės darbo vietos pakeitimas? Bet jeigu man lieps kraustytis į Kauną, teks palikti savo mėgstamą darbą.

Ar „valstiečiai – žalieji“ paskaičiavo, kiek laiko užtruks mano kasdieninė kelionė Vilnius-Kaunas-Vilnius, kiek man tai kainuos? O kainuos 240 kas mėnesį ir 50 eurų pietūs Kaune. Taigi iš mano algos liks 235 eurai pragyvenimui.

Kadangi vyras dirba užsienyje, nežinau, kas tuo metu nuvestų mano dukrytę į darželį, kas ją paimtų iš darželio? Kada rasčiau laiko aplankyti draugus? Kas nutiktų mano socialiniam gyvenimui?

Man labai skauda, kai politinis lyderis sako, jei nepatinka, susirask kitą darbą. Eik iš darbo lauk ir niekas tavo skundų neklausys – man skauda, kad mano šalyje žmogus yra niekas, nieko vertas...

Ir rimtų priežasčių, kodėl iškelia mano darbo vietą, man niekas nesako? Kaip tai pagerins darbo sąlygas, ministerijų funkcionavimą?

Kai mano darbo vietą galutinai nuspręs perkelti į Kauną ir sutrypti mano gyvenimą, aš nevažiuosiu į Kauną, bet važiuosiu į Airiją, kartu pasiimdama savo dukrytę, nes mūsų šeima šiai šaliai nereikalinga, mus išvaro...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.