Po mirties – netikėtumas banke: „Sumokėjau ir nusistebėjau“

Kreipiausi į „Swedbank“ su prašymu išduoti pažymą apie mirusio giminaičio pinigų likutį sąskaitoje. Pažyma reikalinga norint gauti paveldėjimo teisės liudijimą į tas pinigines lėšas. Banko darbuotojai pasakė, kad pažyma kainuos 14,48 Eur (50 Lt).

Autorė nustebo, kad pažyma apie mirusio asmens pinigus banke kainuoja daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Autorė nustebo, kad pažyma apie mirusio asmens pinigus banke kainuoja daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Violeta

Dec 2, 2016, 9:38 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:14 AM

Sumokėjau, bet kartu ir nusistebėjau pažymos įkainiais. Namuose žvilgtelėjau į „Swedbank“ tinklalapį. Ten nurodyta, kad pažymos apie atidarytas ar uždarytas sąskaitas ir jų likučius lietuvių arba anglų kalbomis kainuoja 5,79 Eur. Kitos pažymos (lietuvių arba anglų k.) – 14,48 Eur.

Tai reiškia, kad pažyma apie mirusio žmogaus pinigų likutį sąskaitoje nėra pažyma apie atidarytas ar uždarytas sąskaitas ir jų likučius? Jeigu ta pažyma yra „kita pažyma“, tai kokia ji?

Vadinasi, pažyma apie mirusio žmogaus pinigų likutį sąskaitoje yra 2,5 karto brangesnė už pažymą apie gyvo žmogaus pinigų likutį sąskaitoje? Ar tai reiškia, kad tiek kartų didesnės darbo sąnaudos?

Kiek suprantu lietuvių kalbą, pažyma apie sąskaitas ir jų likučius ir yra pažyma apie sąskaitas ir jų likučius nepriklausomai nuo to, kam sąskaita priklauso.

* * *

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius pažymėjo, kad tvarkant paveldėjimo reikalus bankas išduoda specialią pažymą, kurioje nurodytą informaciją notaras naudoja paveldėjimo byloje.

„Pagal galiojančią tvarką bankas tokioje pažymoje nurodo ne tik informaciją apie mirusio kliento vardu atidarytose sąskaitose esančias lėšas, visų rūšių indėlius ir teigiamą lėšų likutį kredito limito sąskaitose, – sakė S.Abraškevičius. – Šalia šios informacijos bankas taip pat pateikia išsamius duomenis apie mirusio kliento banke esantį turtą bei jo įsipareigojimus bankui.

Tai yra vertybinių popierių sąskaitas, pensijų kaupimo sutartis, įsipareigojimus bankui pagal kredito sutartis, vartojamojo finansavimo produktų sutartis, sudarytas individualaus seifo nuomos sutartis ir kitą informaciją.“

„Swedbank“ atstovas pabrėžė, kad rengiant tokią pažymą yra tikrinama visa informacija apie tai, kokias galiojančias sutartis su banku yra sudaręs palikėjas ir kokie jo įsipareigojimai. Tam pasitelkiamos ne tik kasdieninėje banko veikloje naudojamos informacinės programos, bet ir senesnės banko duomenų bazės, taip pat kreipiamasi į archyvą dėl tam tikrų senų sąskaitų priskyrimo palikėjui bei dokumentų kopijų.

„Taigi tokiu atveju, kai miręs asmuo ir turi tik sąskaitą banke, ši pažyma nėra tik pažyma apie sąskaitos likutį, nes teikiant pažymą notarui turi būti patikrinta išsami informacija apie kliento turtą ir jo įsipareigojimus“, – komentavo „Swedbank“ atstovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.